Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι αποτελεί πρωινή ιεροτελεστία για πολλούς. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι: είναι πραγματικά καλό ή κακό για την υγεία σας να πίνετε καφέ χωρίς να έχετε φάει πρώτα φαγητό; Με την πάροδο των ετών, το ερώτημα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης στην ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Ενώ ορισμένες αρχικές μελέτες προειδοποιούσαν για πιθανούς κινδύνους, πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν σημαντικά οφέλη από τη μέτρια κατανάλωση καφέ. Παρακάτω, συζητάμε αυτά τα ευρήματα και τον αντίκτυπό τους στην υγεία.

Πρόσφατες έρευνες ειδικών από ιδρύματα κύρους, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου Harvard, έχουν αλλάξει την αντίληψη για τον καφέ. Σύμφωνα με τον Dr. Frank Hu, διευθυντή του Τμήματος Διατροφής της εν λόγω σχολής, "τα συνολικά στοιχεία είναι αρκετά πειστικά ότι ο καφές είναι περισσότερο υγιεινός παρά επιβλαβής όσον αφορά τα αποτελέσματα για την υγεία". Αυτή η αλλαγή προοπτικής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκτεταμένες μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση 2 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του ήπατος και του ενδομητρίου, καθώς και της νόσου του Πάρκινσον και της κατάθλιψης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, η οποία διεξήχθη από τους καθηγητές του Harvard Frank Hu και Walter Willett, μαζί με τον Dr. Rob M. van Dam, ανέλυσε 95 προηγούμενες μελέτες σχετικά με την καφεΐνη και τα ροφήματα με καφεΐνη. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε τυποποιημένων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών. Ωστόσο, προειδοποίησαν επίσης για τις δυσμενείς επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης, όπως το χαμηλότερο βάρος γέννησης και ο αυξημένος κίνδυνος απώλειας εγκυμοσύνης. 

Η Dr. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Harvard, εξήγησε σε άρθρο της στην εφημερίδα The New York Times ότι δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο στομάχι. Σύμφωνα με την Κιμ Μπάρετ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, "το στομάχι διαθέτει φυσικούς προστατευτικούς μηχανισμούς, όπως η έκκριση παχιάς βλέννας που το προστατεύει από τους ερεθιστικούς παράγοντες".

Μελέτες μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή που διεξήχθη στην Ιαπωνία με 8.000 άτομα, δεν διαπίστωσαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του σχηματισμού έλκους στομάχου. Ωστόσο, ο καφές έχει προσωρινές επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα, όπως η επιτάχυνση της εντερικής διέλευσης και η αύξηση της παραγωγής οξέων στο στομάχι. Η κατανάλωση καφέ μόνος του, χωρίς να συνοδεύεται από φαγητό, μπορεί να μειώσει το pH του στομάχου περισσότερο απ' ό,τι αν ληφθεί με άλλα τρόφιμα ή με γάλα, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι προβληματικό για τον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα.

Σε γενικό επίπεδο, οι ειδικοί συνιστούν στους ανθρώπους να εξετάζουν τα συμπτώματά τους. Εάν δηλαδή έχεις καούρα ή ξινή γεύση μετά την κατανάλωση καφέ, μπορεί να είναι χρήσιμο να μειώσεις την ποσότητα, να πάρεις αντιόξινα ή να προσθέσεις γάλα. Ωστόσο, αν δεν εμφανίζονται συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις αυτή σου τη συνήθεια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.