Σήμερα θα μιλήσουμε για τον τόνο σε κονσέρβα. Ένα έδεσμα που από πολλούς -κακώς-υποτιμάται. Ο κονσερβοποιημένος τόνος όμως, καταφέρνει κάπως να σώζει πάντα την κατάσταση, ειδικά αν είσαι από εκείνους που προσέχουν τη διατροφή τους ή δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν.

Αρχικά, μπορεί να μαγειρευτεί και φαγωθεί με πάρα πολλούς τρόπους ενώ, ξέρεις πάντα τι είναι αυτό που τρως. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δέκα χρόνια, μια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση απαιτεί να υπάρχουν πληροφορίες στις ετικέτες όχι μόνο για τις διατροφικές αξίες αλλά και για την προέλευση. Στη συνέχεια, πληροφορίες για το πώς αυτός ο τόνος τελείωσε τη ζωή του στον ωκεανό. Για τον τρόπο, εν ολίγοις, με τον οποίο αλιεύθηκε, και έμμεσα και για το πόσο βιώσιμη ήταν αυτή η πρακτική.

Στη συνέχεια οι πληροφορίες αναφέρουν τι είδους τόνο θα βρει κανείς μέσα στην κονσέρβα και αυτό δεν είναι καθόλου δευτερεύον γεγονός. Κυρίως κιτρινόπτερο, τουλάχιστον από τότε που ο μεσογειακός τόνος, για να μην αναφέρουμε τον πιο πολύτιμο κόκκινο τόνο, κινδύνευσε να εξαφανιστεί λόγω της ολοένα και πιο μη βιώσιμης εντατικής αλιείας.

Και φυσικά, είναι εξίσου σημαντικό το πώς αλιεύθηκε. Πετονιά, δίχτυα γρι-γρι σε ελεύθερα πλωτά κοπάδια, αγκίστρια και παραγάδια, γρι-γρι ή δίχτυα τράτας, δίχτυα γρι-γρι με FADs , σε ένα ροσσικό κρεσέντο μη αειφορίας που σας επιτρέπει να κάνετε την πιο ηθική επιλογή (το FAD είναι ένα πλωτό αντικείμενο που προσελκύει και άλλα είδη εκτός από τον τόνο, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών ). Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν πάντα και σε ποια μορφή θα ανοίξει μπροστά σου όταν σκίσεις το προστατευτικό κουτί. Είναι ολόκληρο ή ανασυντιθέμενο; Αυτό μάλιστα θα καθορίσει την υφή, και πόσο εύθρυπτο θα είναι το κρέας - το οποίο στη συνέχεια εξαρτάται από το ποιο κομμάτι, περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμο, προέρχεται αυτό το κρέας.

Προφανώς και θα ήταν καλύτερα αν καταναλώναμε φρέσκο τόνο, αλλά οκ, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, ευτυχώς, δεν κινδυνεύουμε από την κονσέρβα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.