Κείμενα επί κειμένων έχουν γραφτεί -και συνεχίζουν να γράφονται- για το πόσο καλό ή κακό μας κάνει ο καφές και εν τέλει, άκρη δεν έχουμε βγάλει. Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, είναι πάντως μία καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε με ποιο τρόπο ο καφές σου μπορεί να είναι σίγουρα πιο υγιεινός από ό,τι ενδεχομένως τον πίνεις. Πρόκειται για πράγματα που έχουν ειπωθεί από γαστροεντερολόγο του Harvard, όχι για δικά μας εμπειρικά συμπεράσματα. 

Ας δούμε όμως, τι μπορούμε να κάνουμε για να πιο υγιεινός, σύμφωνα με το Harvard

Προσθέτουμε ζάχαρη

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε καφέ είναι η προσθήκη ζάχαρης. Αν και ο καφές, στην πιο αγνή του μορφή, είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων ενώσεων που βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, τα οφέλη αυτά μπορούν να ακυρωθούν εντελώς αν προστεθεί ζάχαρη.

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς συνδέεται με διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Για όσους δε μπορούν να τον πιουν σκέτο, ο γιατρός συνιστά φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η στέβια που δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τον ίδιο τρόπο. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν ερυθριτόλη, καθώς η ένωση αυτή, αν και χαμηλή σε θερμίδες, δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή μακροπρόθεσμα.

Σνομπάρουμε τον βιολογικό καφέ

Η προέλευση του καφέ που καταναλώνουμε έχει επίσης μεγάλη σημασία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι ο συμβατικός καφές είναι συχνά φορτωμένος με φυτοφάρμακα, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. Ο βιολογικός καφές από την άλλη, αποτελεί μία πιο "καθαρή" εναλλακτική λύση χωρίς τοξικές χημικές ουσίες.

Αν και ο βιολογικός καφές μπορεί να είναι πιο ακριβός, είναι μια επένδυση για μακροπρόθεσμη υγεία. Παρόλα αυτά, μία προσιτή επιλογή είναι να αγοράζεις καφέ σε ολόκληρους κόκκους και να τον αλέθεις στο σπίτι, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης σε φυτοφάρμακα που βρίσκονται στις πιο επεξεργασμένες εκδόσεις.

Οφέλη για την υγεία

Όταν καταναλώνεται κατάλληλα, ο καφές μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας. Οι πολυφαινόλες του έχουν θετικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο, το έντερο και το συκώτι. Τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου και η γνωστική εξασθένηση.

Ακόμη και πέρα από αυτά τα μακροπρόθεσμα οφέλη, ο καφές μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη, την εγρήγορση και τη συνολική γνωστική απόδοση, καθιστώντας τον ιδανικό ρόφημα για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.

Για εμάς, θα ανήκει πάντα στις μικρές χαρές της ζωής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.