Αν θεωρείς ανόητο αυτό το κείμενο, μη σπεύσεις να βγάλεις πρόχειρα συμπεράσματα. Εκτός κι αν είσαι από εκείνους που ξέρουν -ή νομίζουν ότι ξέρουν- πώς ακριβώς πρέπει να σκουπίζεσαι στην τουαλέτα και πώς θα διατηρείς τον πισινό σου καθαρό και υγιή. Λόγια του κώλου; Καθόλου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν καθαρίζουν σωστά τον πισινό τους μετά την αφόδευση είναι εκπληκτικός -αρκετοί δεν σκουπίζονται καν-, λένε ειδικοί και μη (σαν τους χρήστες διαδικτυακών forum με ανάλογο θέμα -με πρώτο και καλύτερο το Reddit). Και αυτό, σύμφωνα με τους γιατρούς δημιουργεί μεγάλους μπελάδες στην ποιότητα ζωής αλλά και στην υγεία της περιοχής. Η αμελής καθαριότητα του πρωκτού συνήθως οδηγεί σε μόνιμη -έντονη και επίμονη πολλές φορές- φαγούρα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο δημιουργούνται μολύνσεις και μυκητιάσεις, ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένη λοίμωξη.

Διαβάζεις τίποτε ανόητο μέχρις εδώ; Προφανώς όχι.

Συνέχισε παρακάτω για να μαθαίνεις.

Πώς να σκουπίζεσαι σωστά

Μερικοί άνθρωποι σκουπίζονται τόσο δυνατά και επίμονα με το χαρτί υγείας, ώστε να ερεθίζουν άσχημα την περιοχή του πρωκτού. Σύμφωνα με ειδικούς του εν λόγω ιατρικού πεδίου (γαστρεντερολόγους, δερματολόγους και πρωκτολόγους), αυτό μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε οδυνηρές καταστάσεις όπως αιμορροΐδες ή πρωκτικά αποστήματα.

Η ασφαλής λύση

  • Αν υποφέρεις από τις δύο αυτές καταστάσεις, οι γιατροί συστήνουν τα υγρά μαντιλάκια χωρίς άρωμα (η μεθυλισοθειαζολινόνη που υπάρχει σε αρκετά προϊόντα υγρού καθαρισμού θεωρείται συστατικό με υψηλό ρίσκο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης).
  • Αλλά ακόμη και αν επιμένεις στο σκούπισμα των ακαθαρσιών με χαρτί υγείας, αποφεύγεις το σκληρό σκούπισμα.

Μετά από αυτό, μπορεί να μην είσαι ολοκάθαρος σε μικροσκοπικό επίπεδο, αλλά ακολουθεί η επόμενη φάση καθαρισμού του πρωκτού για να απομακρύνει κάθε κίνδυνο βακτηριδιακής μόλυνσης: το πλύσιμο.

Γιατί (και πώς) πρέπει να πλένεσαι μετά το σκούπισμα

Τα υπολείμματα περιττωμάτων και χαρτιού στον πρωκτό είναι εκείνα που οδηγούν σε μόλυνση. Και η μόλυνση δημιουργεί αποστήματα ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Πέρα από τον πόνο και τον οξύ κνησμό, οι εξωτερικές αιμορροΐδες εισχωρούν με τον καιρό στο εσωτερικό μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία του ορθού να πρηστούν και να σχηματίσουν εσωτερικές αιμορροΐδες. Εδώ πια, μόνο ο χειρουργός θα σε σώσει.

Το "ντους" του πισινού μετά το καθάρισμα αποτρέπει αυτή ακριβώς την κακή τροπή των πραγμάτων, επειδή απολυμαίνει χωρίς να ερεθίζει και επιτρέπει στην περιπρωκτική περιοχή να θωρακίζεται από πιθανή εμφάνιση νόσων όπως αλλεργικό έκζεμα, ομαλό λειχήνα, ατοπική δερματίτιδα, μυκητιασική λοίμωξη, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και, φυσικά, αιμορροΐδες.

Το σωστό πλύσιμο

  •  Αφήνεις το νερό (χλιαρή θερμοκρασία) να τρέξει με ελαφρά πίεση στην περιοχή.
  • Κατόπιν, χρησιμοποιείς ένα υγρό σαπούνι με ουδέτερο pH και ήπια αντισηπτικά, αντικνησμικά συστατικά (κυκλοφορούν και έτοιμοι αφροί καθαρισμού), εκτελώντας τοπικές κινήσεις στο κέντρο του πρωκτού και της γύρω περιοχής μέχρι το όσχεο.
  • Αν δεν θέλεις να βάλεις τα χέρια σου εκεί, προτίμησε ένα απαλό σφουγγάρι μπάνιου ή φυσική λούφα.
  • Ξεπλένεις με χλιαρό νερό, σκουπίζεσαι με μια μαλακή πετσέτα, φοράς καθαρό εσώρουχο.