Ο Τομ Κρουζ μπορεί να ήταν για χρόνια γνωστός περισσότερο για τα τολμηρά του κασκαντεριλίκια παρά για τη σωματική του διάπλαση, όμως αυτό δείχνει να αλλάζει.
Αν και έχει δεχτεί αρνητικά σχόλια στο παρελθόν –ειδικά όταν ανέλαβε τον ρόλο του Jack Reacher στην ωμόνυμη ταινία, που στο μυθιστόρημα περιγράφεται ως μεγαλόσωμος και τρομακτικός, ενώ ο Κρουζ είναι τελείως διαφορετικός –οι τελευταίες του εμφανίσεις μαρτυρούν κάτι άλλο.
Ο Άλαν Ρίτσον, ο νέος Reacher, σίγουρα έχει την εντυπωσιακή παρουσία που περιέγραφαν τα βιβλία, όμως ο Κρουζ δείχνει πλέον πιο αποφασισμένος από ποτέ να μην υπολείπεται.
Στη νέα ταινία Mission: Impossible – The Final Reckoning, ο 62χρονος πλέον ηθοποιός εμφανίζεται με περισσότερο όγκο, σημάδι ότι έχει ρίξει πολλή δουλειά στο γυμναστήριο. Φωτογραφίες από τα γυρίσματα, που ανέβηκαν στο Instagram της ταινίας, δείχνουν ξεκάθαρα την αλλαγή στο σώμα του. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Για να προετοιμαστεί, ενίσχυσε το πρόγραμμα άσκησής του – κάτι που απαιτεί αφοσίωση και επιμονή, ειδικά στην ηλικία των 62.
Πώς καταφέρνει ο Τομ Κρουζ να είναι fit στα 62 του
Η ρουτίνα του περιλαμβάνει καθημερινές ασκήσεις με βάρη, αερόβια προπόνηση και φυσικά προσεκτική διατροφή. Δεν βασίζεται σε "συντομεύσεις" αλλά σε πειθαρχία. Σηκώνεται νωρίς, κάνει προπονήσεις με τον προσωπικό του γυμναστή και επιμένει σε φυσικές μεθόδους ενδυνάμωσης.
Ο ύπνος, η σωστή ενυδάτωση και οι ασκήσεις αντοχής παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους. Ο στόχος του δεν είναι απλώς η εμφάνιση, αλλά η απόδοση – να είναι σε θέση να εκτελεί ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές του.
Κι ενώ άλλοι ηθοποιοί μπορεί να παραδίδουν τη σκυτάλη σε κασκαντέρ, ο Κρουζ συνεχίζει να σπρώχνει τον εαυτό του στα άκρα. Αυτό είναι που τον ξεχωρίζει – η επιμονή του να υπερβαίνει τις προσδοκίες και να δείχνει ότι, ακόμα και στα 60, μπορεί να κάνει πράγματα που άλλοι διστάζουν και στα 30.
Η ρουτίνα του Τομ Κρουζ στο γυμναστήριο
Η προπόνηση του ηθοποιού δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο γυμναστήριο και τα βάρη αλλά κάνει πολλές εξωτερικές δραστηριότητες, οι οποίες γυμνάζουν το σώμα μαζί με το μυαλό. Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:
1η μέρα - Ενδυνάμωση Full Body
Για Ζέσταμα
- Δυναμικές διατάσεις και περπάτημα σε διάδρομο με κλίση
- Squat με το βάρος του σώματος, στροφές χεριών
- Πιέσεις στήθους - 4 σετ 6-8 επαναλήψεις
- Πιέσεις ώμων με αλτήρες - 3 σετ 8-10
- Πιέσεις στήθους σε επικληνή πάγκο με αλτήρες - 3 σετ 10-12
- Βυθίσεις με έξτρα βάρος - 3 σετ μέχρι την αποτυχία
- Πους απς - 3 σετ μέχρι την αποτυχία
- Σούπερσετ κορμού - 3 σετ από 12 ανυψώσεις ποδιών σε μονόζυγο, 15 κινήσεις ξυλοκόπου από κάθε πλευρά
2η μέρα
- Καγιάκ στη θάλασσα ή μηχάνημα rowing για μία ώρα σε σταθερό ρυθμό
- Ανάβαση για 30-60 λεπτά
3η μέρα - Ενδυνάμωση Full Body
Για ζέσταμα 5 λεπτά σε μηχάνημα rowing, δυναμικές διατάσεις και mobility για την ενεργοποίηση του σώματος
- Deadlifts - 4 σετ 5 επαναλήψεις
- Pull ups - 4 σετ 8-10
- Βαθύ κάθισμα με μπάρα - 4 σετ 8 επαναλήψεις
- Romanian Deadlift - 3 σετ 10 επαναλήψεις
- Σούπερσετ Σφυριά δικεφάλων και ανυψώσεις ώμων - 3 σετ 12 επαναλήψεις
- Σούπερσετ σανίδα (3 X 60) και Russian Twists (3x20)
4η μέρα
Ξιφασκία για 45 λεπτά
Τρέξιμο 30 λεπτών σε σταθερό ρυθμό
5η μέρα
- Rock Climbing σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο 60-75 λεπτά
- Διαδρομή σε σπηλιές με έμφαση σε εκείνες που έχουν αρκετό σύρσιμο για 60-120 λεπτά
Όπως θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που κάνει τα πάντα με πειθαρχία, ο Τομ Κρουζ έχει και στο φαγητό του κανόνες. Στην ταινία Mission: Impossible – Fallout, ένα μέλος του συνεργείου είχε αποκαλύψει ότι ο Κρουζ δεν ακολουθεί τη συνηθισμένη διατροφή με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Τρώει 15 φορές τη μέρα. Ναι, 15. Μικρά γεύματα, όλα ελεγχόμενα και φτιαγμένα από προσωπικό του σεφ. Ένα σνακ μπορεί να είναι λίγα αποξηραμένα μύρτιλα. Ή λίγοι ξηροί καρποί.
Μπορεί να μη συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με μια τέτοια προσέγγιση, όμως στον Κρουζ φαίνεται να ταιριάζει. Ίσως έχει βρει αυτό που δουλεύει για το δικό του σώμα. Όταν τρώει εκτός σπιτιού, επιλέγει πιάτα όσο πιο "καθαρά" γίνεται. Λευκό ψάρι στον ατμό, λαχανικά χωρίς σάλτσες, λάδια ή βούτυρο. Αποφεύγει το αλκοόλ, λέει όχι στα γλυκά, στα επεξεργασμένα, στους υδατάνθρακες. Ό,τι τρώει, το θέλει ελαφρύ και μαγειρεμένο σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην χάνει τη θρεπτική του αξία.
Αν δει κανείς αυτή τη ρουτίνα αποστασιοποιημένα, έχει λογική. Όσο λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, τόσο το καλύτερο. Η ζάχαρη, το αλκοόλ και οι κακές θερμίδες γενικά κάνουν ζημιά στο σώμα. Οπότε η δική του μέθοδος, αν και ακραία για τους περισσότερους, του προσφέρει αποτελέσματα. Ειδικά αν σκεφτείς ότι είναι πάνω από 60 και δείχνει (και κινείται) σαν να 'ναι 40.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από άλλους. Η απάντηση μάλλον είναι όχι. Δεν έχει ο καθένας σεφ ή τον χρόνο να μοιράσει 15 γεύματα μέσα στην ημέρα. Όμως ο βασικός κανόνας παραμένει απλός: καθαρή διατροφή, συνέπεια και μέτρο. Τα υπόλοιπα, είναι θέμα επιλογών και στόχων.