Ονόμασέ το σφάλμα κατασκευής, αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι προγραμματισμένος να αντέχει το πολύ αλκοόλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φτιάξαμε το κατάλληλο σχέδιο διατροφής που βοηθά το σώμα σου να απαλλαγεί από τις τοξικές ουσίες που οδηγούν σε hangover. Μετά από ένα μεθύσι, το συκώτι σου έχει ανάγκη να αποτοξινώσει τον οργανισμό γρηγορότερα, αλλιώς οι κίνδυνοι μπορεί να είναι πολύ χειρότεροι από έναν οξύ πονοκέφαλο (πεπτικό έλκος, διάτρηση γαστρεντερικού σωλήνα κλπ.).

Κάθε έξτρα ποσότητα αλκοόλ πέραν του ενός ή δυο ποτηριών μοιάζει με αυτό που μπορεί να σου προκαλέσει το σάπιο κρέας: δηλητηρίαση. Το παρακάτω σχέδιο δίνει στο συκώτι σου ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Πρωινό: Πλιγούρι βρώμης με βατόμουρα, σμέουρα και κεράσια

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων προστατεύουν το συκώτι από βλαβερές ουσίες που έχουν κατακαθίσει στο ήπαρ μετά την προσπάθεια διάσπασης του αλκοόλ. Επιπλέον, οι ανθοκυανίνες που περιέχουν τα κόκκινα και μπλε φρούτα, εξασφαλίζουν ότι οι τοξίνες θα δυσκολευθούν να εισχωρήσουν στα κύτταρα.

Μεσημεριανό: Ομελέτα με μανιτάρια

Τα αυγά παρέχουν κυστεΐνη, ένα δομικό υλικό μέσω του οποίου το σώμα παράγει γλουταθειόνη, μια άλλη κρίσιμη ένωση που χρησιμοποιεί αποτοξινωτικά ένζυμα στο ήπαρ για να το διατηρεί υγιές. Το αλκοόλ αναστέλλει επίσης την παραγωγή τεστοστερόνης, μειώνοντας τη ροή του αίματος στους μυς και προκαλώντας αδυναμία και κράμπες. Όμως τα μανιτάρια επαναφέρουν μια καλύτερη αναλογία τεστοστερόνης-οιστρογόνων μέσα σε λίγα λεπτά μετά την απορρόφησή τους από το στομάχι και το συκώτι.

Σνακ: Ελιές και γαύρος

Η αντιοξειδωτική ελαιοευρωπεΐνη που περιέχουν οι ελιές είναι μια προστατευτική ουσία για το συκώτι, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του γαύρου (φρέσκος ψητός ή αντζούγια σε κονσέρβα) διεγείρουν τα αποτοξινωτικά ένζυμα ταχύτερα.

Δείπνο: Κοτόπουλο με κάρυ

Το κάρυ περιέχει κουρκουμίνη, μια ένωση που επίσης διεγείρει δραστικά τα αποτοξινωτικά ένζυμα του ήπατος εξασφαλίζοντας ότι το συκώτι σου θα αποβάλλει περισσότερη κακή -LDL- χολοστερίνη μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Από: Esquire NL