Η τυπική σύσταση κάθε φορά που θα πας να φας κάτι. "Το έπλυνες;". Λογική σε αυτό υπάρχει αλλά ήρθε η στιγμή να εξερευνηθεί και το επιστημονικό υπόβαθρο. Και ναι, πριν φας ένα φρούτο, πρέπει να το τοποθετήσεις κάτω από την βρύση και να ανοίξεις το νερό.

Είναι γεγονός πως κάθε τι που καταναλώνουμε προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και ασφαλώς έρχεται σε επαφή με αυτό. Το πλύσιμο ενός φρούτου ή λαχανικού είναι απαραίτητο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ίσως και να μην είναι αρκετό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το CDC (Center for Disease Control, ναι, αυτό που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και έχεις δει σε ουκ ολίγες ταινίες/σειρές με ζόμπι ή επιδημικές καταστροφές).

Οι ειδικοί εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα για το πώς τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν από μικρόβια, με σημαντικότερο κάτι που μάλλον δεν περνά από το μυαλό των περισσοτέρων: Τα πόσα ζευγάρια χεριών έχουν αγγίξει την τροφή πριν αυτή φτάσει στην κουζίνα σου. Από τον καλλιεργητή και τον μεταφορέα, μέχρι τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ και τον ταμία, ίσως και και δεκάδες πελάτες που τα έχουν αγγίξει προηγουμένως. 

Το να πλένονται εξονυχιστικά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να αποτρέψει μια σειρά μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων του νοροϊού, που ευθύνεται για την γαστρεντερίτιδα και άλλες διαταραχές των εντέρων και του στομάχου. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν όμως, το πλύσιμο δεν είναι αρκετό - πρέπει να γίνεται με κρύο νερό, κι αυτό γιατί υπάρχουν βακτήρια που αντέχουν στην θερμότητα του νερού. 

Επίσης, μετά το πλύσιμο τα χέρια δεν πρέπει απλώς να ξεβγάζονται αλλά τα καθαρίζονται εκτενώς με σαπούνι και (κρύο) νερό. Ειδικά στην περίπτωση μιας ευαίσθητης επιδερμίδας.

Από: Esquire IT