Η κατάθλιψη είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από αυτήν. Επηρεάζει τα παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες, τις γυναίκες και, φυσικά, τους άνδρες. Ωστόσο, οι άντρες, την αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά. "Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενήλικες άντρες με κατάθλιψη βιώνουν τη  νόσο όπως και οι έφηβοι: Σιωπηλά και με μεγάλη αδυναμία έκφρασης της εσωτερικής τους κατάστασης", λέει η ψυχαναλύτρια Claudia Rodríguez Acosta και εξηγεί: "Η αντρική κατάθλιψη συγχέεται συχνά με το εργασιακό στρες και οι περισσότεροι προσπαθούν να την ξεπεράσουν με τον εθισμό στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά, στο σεξ, στα βιντεοπαιχνίδια ή στην υπερβολική εργασία.

Είναι επίσης κοινό για τους άντρες να συμβουλεύονται το γιατρό για τις κύριες σωματικές τους ασθένειες (ημικρανία, κόπωση, αϋπνία, καρδιακά ή άλλα παθολογικά προβλήματα), οι οποίες θεωρούνται περισσότερο αποδεκτές, αλλά πάντα θα κρύψουν κάποιο πρόβλημα που συνδέεται με τα συναισθήματά τους", τονίζει η ειδικός.

Ο κατάλογος των συμπτωμάτων της κατάθλιψης είναι ευρύς, αλλά σύμφωνα με την Claudia Rodríguez Acosta, το κυριότερο είναι η δυσκολία να απολαμβάνεις την καθημερινότητα. Αισθάνεσαι διαρκώς θλίψη και κακή διάθεση ή αδιαφορία και έλλειψη κινήτρων, πιθανώς επιθετικότητα και ευερεθιστότητα, ανικανότητα στην εργασία και απομόνωση από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

Γιατί πρέπει να μιλάς για την κατάθλιψή σου

"Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό, τραυματικό μέρος του παρελθόντος μου και γι’ αυτό το μοιράζομαι μαζί σας", έχει ομολογήσει δημόσια ο Dwayne Johnson -The Rock-, ένας από τους πιο διάσημους αστέρες του Χόλιγουντ και αδιαφιλονίκητα ένας από τους σωματικά δυνατότερους άνδρες στον κόσμο "Πρέπει να μιλάς γι’ αυτό, επειδή δεν είσαι μόνος σ’ αυτό"

Και ο Johnson δεν είναι ο μόνος που έχει αναγνωρίσει την κατάθλιψή του και την έχει μοιραστεί με τον κόσμο. Πριν λίγες μέρες o ηθοποιός Michael B. Jordan παραδέχθηκε ότι οδηγήθηκε σε θεραπεία κατά της κατάθλιψης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας Black Panther. Επίσης ελίτ αθλητές όπως ο Andrés Iniesta, ο Tony Adams και ο Michael Phelps μίλησαν για την προσωπική τους εμπειρία με την κατάθλιψη, ανοίγοντας το δρόμο για πολλούς άνδρες να επισκεφθούν κάποιον ειδικό.

"Για τον ψυχαναλυτή, οι συνεδρίες με άνδρες ασθενείς μπορεί να είναι πιο περίπλοκες, καθώς δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν την ευθραυστότητα τους. Ωστόσο, σκέψου το, δεν είναι καλύτερα μια τέτοια δοκιμασία αν μετά την ολοκλήρωσή της γίνεις ξανά ένας ευτυχισμένος άνθρωπος;", λέει η Acosta και προτείνει έναν μικρό οδηγό με συστάσεις και συμβουλές για την κατανόηση της νόσου και το δρόμο προς τη θεραπεία:

1. Προσδιόρισε την κατάθλιψή σου

  • Είναι πολύ δύσκολο για σένα να απολαύσεις την καθημερινή ζωή.
  • Νιώθεις ήρεμος μόνο όταν καταναλώνεις αλκοόλ ή ουσίες.
  • Βρίσκεσαι συνεχώς σε κακή διάθεση και θυμώνεις εύκολα.
  • Έχεις πρόβλημα με τον βραδινό ύπνο.
  • Αισθάνεσαι κουρασμένος τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
  • Έχεις υπερβολικό άγχος για τα πάντα.
  • Είναι πολύ δύσκολο να νιώσεις ενθουσιασμό για οτιδήποτε καλό μπορεί να  σου συμβεί.
  • Υποφέρεις συχνότερα από απλές σωματικές παθήσεις.

Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου πάνω από τρία τέτοια συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν ειδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει περισσότερο το επίπεδο της κατάθλιψής σου.

2. Μην αφήνεις το χρόνο να περνά

Ο χρόνος θεραπεύει ένα στραμπούληγμα, αλλά όχι την κατάθλιψη. Αντίθετα, τη συσσωρεύει και τη μεγεθύνει. Αν καταφέρεις να προλάβεις τη νόσο από την αρχή των συμπτωμάτων, η θεραπεία σου θα είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη.

3. Κάνε ένα βαθύτερο ψάξιμο μέσα σου

Μια συστηματική αναζήτηση των αιτιών που σε κάνουν να νιώθεις κατάθλιψη, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τραυματικές εμπειρίες που βίωσες σε μικρή ηλικία και να μην οφείλεται απαραίτητα σε ένα διαζύγιο ή μια απώλεια εργασίας που πιθανώς αντιμετωπίζεις σήμερα. Αυτό, θα βοηθήσει τόσο εσένα όσο και  τον ειδικό να αντιμετωπίσετε από κοινού την θεραπεία με καλύτερη στόχευση.

4. Πρέπει πάντα να μοιράζεσαι το πρόβλημά σου με άλλους;

"Η ανακοίνωση των συμπτωμάτων σου με την οικογένεια και τους φίλους είναι μια προσωπική απόφαση. Υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν να το κάνουν και άλλοι που δεν τους είναι απλό να κοινοποιήσουν μια τέτοια κατάσταση. Αλλά η επικοινωνία με έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας είναι ένα άλλο θέμα. Αν δεν το μοιραστείς με αυτόν, κανείς από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον είναι σε θέση να σε βοηθήσει ουσιαστικά", τονίζει η Acosta.

5. Οι άνδρες δεν είναι άτρωτοι

Μπορεί τα στερεότυπα και τα κοινωνικά ιδεώδη να σε θεωρούν ανίκητο, αλλά όταν αρχίζεις να χάνεις την όρεξη για ζωή και χαρά, είσαι ένας άντρας σίγουρα νικημένος. Ο δρόμος που προάγει την ευτυχία, τη συναισθηματική σταθερότητα και την επιτυχία είναι ο μόνος, που εγγυημένα θα σε καταστήσει άτρωτο.

6. Φάρμακα, ή όχι;

"Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Μερικές φορές με τη βοήθεια φαρμάκων, αλλά όχι απαραίτητα. Αυτό που είναι κρίσιμο για σένα είναι να δεσμευτείς ότι θα ακολουθήσεις τη θεραπεία που προτείνει ο ειδικός. Δεν θα είναι εύκολο ή γρήγορο, καθώς περιλαμβάνει τα μέρη του εαυτού σου που ποτέ δεν ήθελες να βγουν στην επιφάνεια, αλλά αν τα βγάλεις, θα νιώσεις αληθινά ελεύθερος, υπερήφανος και ευτυχισμένος", συμβουλεύει η Acosta.

Από: Esquire ES