Πόσο ύποπτος ακούγεται ο όρος microdosing; Από καθόλου έως πάρα πολύ, ανάλογα με τον δέκτη. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η τεχνική που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο ενώ την ίδια στιγμή εγείρει μεγάλες συζητήσεις; Ναι, καλά κατάλαβες, πρόκειται για τη χορήγηση μικρών δόσεων από ψυχοτρόπες ουσίες -ή αλλιώς ναρκωτικά- με σκοπό τη βελτίωση κάποιων ανθρώπινων λειτουργιών αλλά και την καταπολέμηση προβλημάτων όπως το στρες και η κατάθλιψη.

Το microdosing μπορεί να βοηθήσει χωρίς να δημιουργεί ψευδαισθήσεις

Πενήντα χρόνια πριν, ο Frank Herbert έκανε λόγο στο Dune (το εμβληματικό μυθιστόρημα της επιστημονικής φαντασίας) για μία ουσία που μετέτρεπε τους ανθρώπους σε κάτι ανώτερο ροκανίζοντας όμως σιγά σιγά το είναι τους. Σήμερα οι επικριτές του microdosing είναι κάθετοι: όχι μόνο δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων όπως υπόσχεται αλλά μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Σαμάνος στο Εκουαδόρ ετοιμάζει το τελετουργικό Αyahuasca.

Από την άλλη πάλι σε ερευνητικό επίπεδο τα νέα είναι ενθαρρυντικά για τους υποστηρικτές. Πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια θέλησαν να τεστάρουν πειραματικά τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει το microdosing και κατέληξαν σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Φυσικά, πρέπει να τονιστεί ότι τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια κι όχι ανθρώπους ενώ χρησιμοποιήθηκε μόνο η ουσία DMT που υπάρχει στο Αyahuasca, ένα ναρκωτικό που χρησιμοποιούν οι σαμάνοι της Νοτίου Αμερικής.

Τι έπαθαν, λοιπόν, τα πειραματόζωα που τους χορηγήθηκαν δόσεις από την ουσία σε καθημερινή βάση αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα, τόσο μικρή ώστε να μην έχουν παραισθήσεις; Τα ερευνητικά αποτελέσματα κάνουν λόγο για λιγότερο άγχος αλλά και για καλύτερη διαχείριση του στρες όταν αυτό εμφανιζόταν. Με βάση, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας το microdosing μπορεί να βοηθήσει χωρίς να δημιουργεί ναρκωμένες ψευδαισθήσεις.

"Η έρευνά δείχνει ότι οι ψυχοτρόπες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν θετικά αποτελέσματα χωρίς να αλλάζουν δραστικά την αντίληψη" εξηγεί ο David Olson, ο υπεύθυνος της ομάδας. Πρέπει όμως να τονιστεί, σύμφωνα πάλι με τα όσα γράφει ο Olson στο ACS Chemical Neuroscience, ότι εκτός από τα θετικές υπήρχαν και αρνητικές συνέπειες: σε κάποια πειραματόζωα θηλυκού φύλου παρουσιάστηκαν ατροφίες σε νευρώνες ενώ, αντίστοιχα, κάποια αρσενικά πήραν πολύ βάρος.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξει κανείς -ακόμα κι αν είναι εξειδικευμένος επιστήμονας- στο αν είναι υπέρ ή κατά του microdosing. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερες και πολύ πιο εκτεταμένες έρευνες για να έχουμε μία σαφή εικόνα. Σίγουρα όμως καλό θα είναι να προσεγγιστεί το ζήτημα χωρίς φόβος και πάθος -κάτι, δηλαδή, σπάνιο και δύσκολο όταν πρόκειται για την σχέση της ανθρωπότητας με τις ψυχοτρόπες ουσίες.