Ανακαλύφθηκε η πρωτεΐνη της αιώνιας νιότης

Ιάπωνες επιστήμονες, ουρές αρουραίων και ένα όνομα που μας γεμίζει ελπίδα: COL17A1.

Η εμμονή με την αιώνια νεότητα και ομορφιά είναι κάτι που απασχολεί τον άνθρωπο από τότε που εμφανίστηκε στη Γη. Και όσο περνούσαν οι χιλιετηρίδες, φτάνοντας στα σήμερα, η αναζήτηση κάθε είδους "μαγικού" ελιξιρίου -είτε φυσικού, είτε χημικού- που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή και αναλλοίωτη ομορφιά στην όψη, κατάντησε μανία. Μα, για κάποιο λόγο κάθε φορά, όλες οι έρευνες και οι ανακαλύψεις των επιστημόνων μάς άφηναν με μια γλυκόπικρη γεύση: Ναι, μπορείς να προσθέσεις λίγα χρόνια παραπάνω στη ζωή σου αν φοράς αντηλιακό και να τρέφεσαι με τα σωστά συμπληρώματα. Ναι, μπορείς να διατηρήσεις το νεανικό σου δέρμα λίγα χρόνια παραπάνω αν κάνεις Botox. Αλλά μέχρις εκεί. Αυτό όμως που ανακαλύφθηκε σήμερα, δεν έχει να κάνει με λίγα χρόνια παραπάνω, αλλά με πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

Τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature επιβεβαιώνει ότι η γήρανση θα μπορούσε να αντιστραφεί σε κυτταρικό επίπεδο. Μια ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη κολλαγόνου με την ονομασία COL17A1 παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση του νεανικού δέρματος. Όπως επισημάνθηκε, η μείωση των επιπέδων αυτής της πρωτεΐνης με την πάροδο του χρόνου κάνει το δέρμα μας να αναπτύσσει σταδιακά έντονες αυλακώσεις στο δέρμα, οδηγώντας το σε αφυδάτωση, θαμπάδα, χαλάρωση. Οι Ιάπωνες επιστήμονες δούλεψαν με ουρές αρουραίων, μιας και σ’ αυτό το σημείο του σώματός τους τα εν λόγω τρωκτικά διαθέτουν έναν μηχανισμό που δεν μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης κολλαγόνου COL17A1 ακόμη και όταν το υπόλοιπο σώμα τους φτάσει σε βαθιά γεράματα.

Μιλάμε άραγε για το οριστικό ελιξίριο της μακροζωίας;

Στη φύση, οι ισχυροί επιβιώνουν και οι αδύναμοι ή οι ασθενικοί πεθαίνουν γρηγορότερα. Και αν μιλάμε για την αναζωογόνηση των ιστών των μυών και του δέρματος, φαίνεται ότι μπορούμε να δουλέψουμε με βάση αυτόν τον κανόνα και να ισχυροποιήσουμε ό,τι είναι αδύναμο, ασθενικό ή γέρικο επάνω μας. Το "μπόλιασμα" του οργανισμού μας με την πρωτεΐνη COL17A1, μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης ισχυροποιώντας τα κύτταρα;

Ανακαλύφθηκε η πρωτεΐνη της αιώνιας νιότης

Οι επιστήμονες το δοκίμασαν σε πειραματικό επίπεδο και είδαν ότι βοηθά στην προώθηση της αναπαραγωγής ισχυρότερων κυττάρων στο δέρμα, εξαλείφοντας εκείνα που είναι πιο "αδύναμα". Υπογραμμίζουν όμως, πως αντίθετα με τους αρουραίους, ο άνθρωπος είναι περισσότερο ευάλωτος στην ηλιακή ακτινοβολία (άρα καταστρέφεται ταχύτερα η κυτταρική αντοχή), ενώ έχει και μερικές ακόμη βλαβερές συνήθειες -στρες, κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης-  που οδηγούν σε ραγδαία μείωση των πρωτεϊνών και δυσχεραίνουν τη διατήρηση των υγιών κυττάρων.

Το εύρημα των Ιαπώνων ερευνητών είναι σαφές. Αν προωθήσουμε τη δημιουργία περισσότερων πρωτεϊνών τύπου COL17A1 στον οργανισμό μέσω γενετικής τροποποίησης, θα καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά την ταχύτητα με την οποία γερνά το δέρμα, χάρη στη συνέργεια της COL17A1 με δυο ακόμη χημικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που υπάρχουν στα ανθρώπινα κύτταρα (Υ27632 και αποκυνίνη). Το επίσης θεαματικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι πως με αυτή τη συνδυασμένη δράση, επιτυγχάνονται και άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η μείωση των φλεγμονών και η απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.   

Τα συμπεράσματα αυτής της εργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώτη φάση στη δημιουργία νέων κρεμών και λοσιόν που θα χρησιμεύουν στην καταπολέμηση της γήρανσης, ενώ το COL17A1σε ενέσιμη μορφή θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία ισχυροποίησης των κυττάρων μια για πάντα. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες βρίσκονται σε διαδικασία ανίχνευσης των πιθανών παράπλευρων αλλοιώσεων του DNA που μπορεί να δημιουργήσει το COL17A1 εισερχόμενο στον οργανισμό (των αρουραίων, επί του παρόντος).

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου