Περπατώντας με γρήγορο ρυθμό για σχεδόν μια ώρα κάθε μέρα, σημαίνει ότι μέσα σε μια βδομάδα θα έχεις καλύψει 15 έως και 25 χιλιόμετρα. Τι οφέλη έχει αυτό το για το σώμα σου; Πρώτον, να κάψεις πολλές θερμίδες και να χάσεις λίπος, δεύτερον, να εκπαιδεύσεις την καρδιά και τα πνευμόνια σου ώστε να αντλούν περισσότερο οξυγόνο και φρέσκο αίμα και, τρίτον, να δυναμώνεις τους μυς και τις αρθρώσεις σου σε όλο το σώμα – κυρίως, από τη μέση και κάτω.

Τα οφέλη του γρήγορου περπατήματος

Το urban trekking είναι μια παγκόσμια τάση που αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς την τελευταία δεκαετία για έναν απλό λόγο: απλά, περπατάς από γειτονιά σε γειτονιά, σε δρόμους και σε πάρκα, σε λόφους, χωράφια και παραλίες (εξαρτάται από το πού μένεις), με έναν και μόνο σκοπό: να γίνεις fit με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

   

Σύμφωνα με μια μελέτη του New Jersey Department of Health, ακόμη και το απλό περπάτημα πάνω από μια ώρα σε αστικό περιβάλλον, βοηθά να διατηρηθεί το σκελετικό και μυϊκό σύστημα υγιές, βελτιώνει τη σωματική δύναμη, μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, και πάνω απ’ όλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και διαβήτη.

Τα μυστικά του urban trekking

Για να αποκτήσεις τα μέγιστα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρέπει πρώτα απ’ όλα να διατηρείς ένα σταθερά υψηλό τέμπο βηματισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας σου στους δρόμους της πόλης. Αυτό, ωστόσο,  συνεπάγεται μια συγκεκριμένη τεχνική, που θα σε βοηθήσει απ’ τη μια να αποκτήσεις μεγαλύτερη αντοχή και απ’ την άλλη, να βιώσεις λιγότερους τραυματισμούς.

Η στάση του κεφαλιού και των ώμων

Κράτησε τον αυχένα σου σταθερό, το πιγούνι  ψηλά, τις ωμοπλάτες πίσω και το στήθος μπροστά. Οι ώμοι μένουν χαλαροί. Ο κορμός ευθυτενής και τα χέρια κοντά στο σώμα, κινούμενα μπρος-πίσω σε αρμονικό τέμπο με το βηματισμό των ποδιών.

Η κοιλιά, σφιχτή

Ενόσω περπατάς, τράβα και σφίγγε την κοιλιά προς τα μέσα, με στόχο τόσο την ενεργοποίηση του πυρήνα, όσο και την σταθεροποίηση της λεκάνης με τη σπονδυλική στήλη.

Γοφοί, μηροί και πόδια υπ’ ατμόν

Περπάτα με σταθερή στήριξη της σπονδυλικής στήλης από τους γλουτούς. Σταθεροποίησε τη λεκάνη πατώντας γερά στους μηρούς. Διατήρησε έναν βηματισμό που ξεκινά από την πατούσα, περνά την καμάρα και καταλήγει στα δάχτυλα των ποδιών.

Ανέβασε ρυθμό, μέρα με τη μέρα

Αν ξεκινάς απ’ το μηδέν, διατήρησε στην πρώτη σου επαφή με το urban-trekking σε ένα τέμπο βηματισμού που δεν ξεπερνά τα 100 βήματα ανά λεπτό, καθημερινά, επί μια εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα, επιδίωξε να αυξήσεις μέτρα και τέμπο βηματισμού κατά 20-30%. Σε λιγότερο από ένα μήνα, θα είσαι έτοιμος να ακολουθήσεις την ίδια ρουτίνα σε πιο ανηφορικά μονοπάτια και σε λιγότερο ομαλά τερέν ή σε πεζοπορίες εντός πόλης, που θα ξεπερνούν τα 10 χιλιάδες βήματα καθημερινά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ιαπωνική μελέτη, τόσα ακριβώς είναι τα βήματα που μειώνουν έως και 50% το ρίσκο εμφάνισης εμφράγματος, διαβήτη και καρκίνου του προστάτη σε κάθε άντρα άνω των 40 ετών.

Από: Esquire IT