Επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Brian Wansink, ειδικό στις τάσεις των τροφίμων στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αλλαγές στη διατροφή των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων, καθώς σήμερα για τους περισσότερους διατροφολόγους, τρώμε πάρα πολύ, συγκριτικά με τους προγόνους μας. Γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας και φύλου στην ανάπτυξη παχυσαρκίας.

Μία νέα διατροφική τάση έρχεται να καταπολεμήσει την υπερλίπωση με τον πιο πρακτικό, εύχρηστο, αποτελεσματικό και, κυρίως, κατανοητό τρόπο: Αντί να υπολογίζεις θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσω των τροφών (ποιος μέσος άνθρωπος μπορεί να το καταφέρει την ώρα που βρίσκεται μπροστά από το πιάτο του;), οι ειδικοί συστήνουν να ζυγίζεις τις ποσότητες των μερίδων σου. Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, μιας και δεν χρειάζεται να έχεις πρόχειρη μία ζυγαριά.

Παρακάτω θα ανακαλύψεις πώς να υπολογίζεις με το μάτι την ποσότητα υλικών για κάθε γεύμα, βοηθώντας το σώμα σου να καταναλώνει μερίδες που θα είναι απολύτως ασφαλείς για τη σιλουέτα σου. 

Οι μερίδες που διατηρούν το βάρος σου σταθερό

Χονδρικά μιλώντας, την περίπτωση του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, πρέπει να τρως τρεις ή τέσσερις μερίδες την εβδομάδα μια ποσότητα στο βάρος και στο μέγεθος ενός iPod, δηλαδή περίπου 125 έως 150 γραμμάρια. Αν μιλάμε για γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να καταναλώνεις μεταξύ δύο και τεσσάρων φλιτζανιών (200 έως 250 ml) κάθε μέρα. Φυσικά, αν δεν σου αρέσει το γάλα ή το γιαούρτι, τα αντικαθιστάς με μια μπάλα παγωτού στο μέγεθος που δεν ξεπερνά ένα μπαλάκι του τένις. Το ίδιο μπαλάκι, θα σου χρησιμεύσει και  ως μέτρο σύγκρισης για ιδανικές μερίδες που αφορούν σε ζυμαρικά και ρύζι. Αν πρόκειται για pancakes ή κάθε άλλου είδους πίτες, σύγκρινέ τα με ένα CD (σε μέγεθος και πάχος) χωρίς να ξεπερνάς τη μια μερίδα ανά βδομάδα. Όσον αφορά στις τροφές που καταναλώνεις εκτός σπιτικού μενού, δηλαδή χάμπουργκερ, πίτσες και χοτ ντογκ, φρόντιζε πάντα να επιλέγεις τις μικρότερες επιλογές –αν δεν υπάρχουν, μείνε στο μισό. Και, φυσικά, ξεχνάς τις τηγανητές πατάτες: μια μικρή μερίδα και μόνο αρκεί να φορτώσει το σώμα σου με 300 θερμίδες.

Με τα λαχανικά, αφήνεις το μάτι σου να παίζει ελεύθερα

Ένα πιάτο σούπας γεμάτο λαχανικά είναι ιδανικός τρόπος να συνοδεύεις κάθε γεύμα σου μεσημέρι και βράδυ, επειδή απ’ τη μια δημιουργεί  ταχύτερο κορεσμό και απ’ την άλλη, είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείς να καταναλώσεις προς όφελος της υγείας και της σιλουέτας σου. Με τα φρούτα ισχύει σχεδόν το ίδιο: όντας από μόνα τους ορατές μερίδες, ένα ροδάκινο, ένα αχλάδι ή μια φέτα καρπούζι δεν χρειάζονται μέτρημα όσον αφορά στο μέγεθος, αρκεί να μην ξεπερνάς τις τρεις μερίδες ημερησίως και, πάντα ως επιδόρπιο.

Οι μερίδες του αθλούμενου

Για την κατηγορία των αντρών που προπονούνται συχνά ή είναι αθλητές, τα πράγματα δεν αλλάζουν σφοδρά, απλά το iPod γίνεται Samsung Galaxy (όταν μιλάμε για πρωτεΐνη) και το ένα μπαλάκι του τένις, δυο (για τους υδατάνθρακες). Σαλάτες και φρούτα, ίδιες μερίδες με τους υπόλοιπους.

Οι οπτικές αναπαραστάσεις μιας τέλειας μερίδας

Για ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια στον προσδιορισμό της ιδανικής μερίδας, συνέχισε να διαβάζεις και, κυρίως, να βλέπεις:

Δύο έως τέσσερις λάμπες κάθε εβδομάδα

Για τα όσπρια, ισχύει ο κανόνας της κατανάλωσής τους δυο έως τέσσερις φορές τη βδομάδα, σε ποσότητες που προσομοιάζουν με το μέγεθος ενός λαμπτήρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 60 γραμμάρια ανά είδους οσπρίων.

Περιστασιακά οδοντικό νήμα

Η σοκολάτα -προτιμότερη η μαύρη επιλογή της με 60% κακάο- πρέπει να καταναλώνεται περιστασιακά και όχι περισσότερο από ένα κομμάτι, το οποίο δεν ξεπερνά το μέγεθος μιας συσκευασίας οδοντικού νήματος.

Με γνώμονα την παλάμη σου

Η μπριζόλα σου πρέπει να έχει το μέγεθος -και το πάχος- μιας παλάμης. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί σχεδόν με 100 γραμμάρια, την οποία μπορείς να καταναλώνεις τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ένα ποντίκι αρακά

Για να μάθεις πόσα μπιζέλια ή κάθε άλλο είδος οσπρίων αποτελούν την ιδανική μερίδα, φαντάσου ένα ποντίκι υπολογιστή (με λίγο και από το καλώδιό του). Κατανάλωνε αυτή την ποσότητα -περίπου 60 γραμμάρια- έως και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Μια πυραμίδα από ζάρια

Έξι, για την ακρίβεια. Και όχι ταβλιού, αλλά επιτραπέζιου παιχνιδιού. Αυτή είναι η τέλεια μερίδα για ασφαλή κατανάλωση τυριών, που είναι σχεδόν 60 γραμμάρια.

Η τράπουλα των λευκών κρεάτων

Πρόσθεσε στη διατροφή σου τρεις έως τέσσερις μερίδες φιλέτου πουλερικών και ψαριών κάθε εβδομάδα, σε μια ποσότητα η οποία δεν ξεπερνά τον όγκο μιας τράπουλας, κάτι που ισοδυναμεί με 125 έως 150 γραμμάρια.

Παράδειγμα βραδινού πιάτου προς αποφυγήν

Οι πολύ λιπαρές και τηγανητές τροφές ως επιλογή δείπνου, είναι ολέθρια επιλογή για το σωματικό σου βάρος. Προτίμησε κάτι τέτοιο σαν πρωινό γεύμα.

Συσκευασίες king size

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το μέγεθος των μερίδων έχει αυξητικές τάσεις όσο περνούν οι αιώνες. Σήμερα, στην αγορά έτοιμου φαγητού κυρίως, κυκλοφορούν διώροφες πίτσες, τριώροφα χάμπουργκερ, όπως και τσιπς ή άλλες τυποποιημένες και επεξεργασμένες τροφές σε διπλάσιες σακούλες συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Μην "τσιμπάς" και τήρησε τον κανόνα της τέλειας μερίδας: υπολόγισέ τη με το μάτι.  

Από: Esquire ES