11 από τα χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων

Σύμφωνα με μια έρευνα, έτσι ξεχωρίζουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 03 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσφατα, ο ιστότοπος Quora παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας, που σκοπό είχε να αναδείξει ποια χαρακτηριστικά είναι τα πιο συνηθισμένα μεταξύ των πιο έξυπνων ανθρώπων. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από εκατό άτομα και το εκπληκτικό είναι ότι σχεδόν όλοι συμπίπτουν με δεξιότητες που οι ειδικοί επισημαίνουν ως θεμελιώδεις.

Ένα από τα πιο αναφερόμενα χαρακτηριστικά ήταν η αίσθηση του χιούμορ. Το να γνωρίζεις πώς να γελάς (με τον εαυτό σου ή τις καταστάσεις γύρω σου) είναι ένα σύμπτωμα ύπαρξης υψηλής νοημοσύνης, αναφέρει μελέτη του πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, στην οποία συμμετείχαν 400 εθελοντές.

Παρακάτω, τα υπόλοιπα 10.

Περιέργεια

11 από τα χαρακτηριστικά των ευφυών ανθρώπων

Η περιέργεια αποδείχθηκε ένα από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά. Το να είσαι σε θέση να κάνεις ερωτήσεις, σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος να μάθεις. Και όσο μαθαίνεις, τόσο προσθέτεις πόντους στο IQ σου.

Ενσυναίσθηση

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν εμπειρογνώμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η ύπαρξη υψηλής νοημοσύνης δεν συνεπάγεται μόνο ορθολογισμό αλλά και βαθύ συναίσθημα, γεγονός που σου επιτρέπει να εντοπίζεις όχι μόνο τα δικά σου συναισθήματα αλλά και των γύρω σου, βοηθώντας σε να προβλέπεις αντιδράσεις, να αποφεύγεις συγκρούσεις ή να επιλύεις προβλήματα σχέσεων με αρμονικό και δίκαιο τρόπο.

Αυτοέλεγχος

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Γνωρίζοντας πώς να κάνεις υπομονή όταν χρειάζεται και, κυρίως, να μην επιτρέπεις στα συναισθήματά σου να κυριαρχούν στα λόγια και τις πράξεις σου, σημαίνει ότι η νοημοσύνη σου είναι σε υψηλό επίπεδο.

Δημιουργικότητα

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Κάνοντας κάτι διαφορετικό πάνω στο ίδιο αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι ή χρησιμοποιώντας τη φαντασία σου να δίνει λύσεις και δρόμους σε δύσκολα μονοπάτια της καθημερινότητας, είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό ευφυίας. Κι ας μην είσαι καλλιτέχνης.

 

 

Αναλυτικότητα

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Δεν μιλάμε για την ιδιότητα κάποιων ατόμων να προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, αλλά για την ικανότητα (και την ανάγκη) να εμβαθύνεις σε πολύπλοκες διαδικασίες και να τις λύνεις, βοηθώντας παράλληλα και τους γύρω σου να τις κατανοήσουν γρήγορα και απλά.

Καρτερικότητα

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Αφήνοντας για αύριο αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα, αποτελεί δείγμα σοφίας. Όχι επειδή είσαι αναβλητικός χωρίς αιτία, αλλά επειδή θέλεις να έχεις λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να αξιολογήσεις καλύτερα τις συνθήκες που απαιτούνται για να λυθεί ένα πρόβλημα. Αυτό το ταλέντο, το διαθέτουν πολύ λίγοι άνθρωποι, μα σχεδόν όλοι όσοι έχουν υψηλότερο IQ από τους άλλους, λένε οι επιστήμονες.

Μοναχικότητα

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Έρευνες έχουν αποδείξει πως εκείνοι που μπορούν και περνούν καλά με τον εαυτό τους και δεν χρειάζονται οπωσδήποτε μια παρέα για να αισθανθούν ικανοποιημένοι και "γεμάτοι", ανήκουν στα άτομα με υψηλή νοημοσύνη.

Ανοιχτό μυαλό

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Κάποιος μπορεί να είναι πολύ περίεργος ή επίμονος, αλλά το συστατικό που αναδεικνύει την νοημοσύνη του είναι η ικανότητά του να έχει ευρύτητα σκέψης και ανοιχτό μυαλό, βοηθώντας τον να αποδέχεται το διαφορετικό χωρίς δεσμεύσεις και κανόνες.

Ένα μόνο ξέρω, ότι τίποτα δεν ξέρω

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Αναγνωρίζοντας ότι γνωρίζεις πολύ λίγα, αυτόματα μεταφράζεται σε ανάγκη να μαθαίνεις περισσότερα. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα σημάδι υπεροχής της νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Προσαρμοστικότητα

ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Η γνώση του τρόπου προσαρμογής σε δύσκολες καταστάσεις ή σε νέα περιβάλλοντα εργασίας, είναι μια από τις προκλήσεις στις οποίες οι ευφυείς άνθρωποι δείχνουν να ξεπερνούν με σχετική ευκολία.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο πραγματικός λόγος πίσω από την επίθεση του Musk στην Apple

Ο Elon Musk επιτίθεται μέσω του Twitter στην Apple και προσωπικά στον Tim Cook.

Ο Αρκάς καλωσορίζει τον χειμώνα όπως μόνος αυτός ξέρει

Με τον καλύτερο τρόπο καλωσόρισε τον χειμώνα, που.... άργησε, αλλά μπήκε για τα καλά, ο Αρκάς.

Η μεγαλύτερη τάση στο Tinder για το 2022 είναι το 'Situationship'

Οι χρήστες του δημοφιλούς dating app προτιμούν την άνεση της μέσης ζώνης ανάμεσα στη σχέση και το σκέτο σεξ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Apps για viral videos στο TikTok

Πέντε εφαρμογές επεξεργασίας που βοηθούν στο σαφάρι followers.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Χτίσε αντοχή και κάψε θερμίδες με τη μέθοδο Strongman

Αυτό που χρειάζεσαι είναι 20 λεπτά και ένα ζευγάρι αλτήρες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

30 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πια μετά τα 30

Διαφωνούμε με τις λίστες αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποια points με ενδιαφέρον.

Γραφει Τιμος Σαλαμες