Πτυχία σε 6 μήνες από την Google

O τεχνολογικός κολοσσός φιλοδοξεί να αλλάξει την ανώτατη εκπαίδευση μία για πάντα. Οι τακτικές του όμως είναι αμφιλεγόμενες.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 27 Αυγούστου 2020

H Google ανακοίνωσε πως ξεκινά τα δικά της πτυχία που θα είναι πιο φτηνά και πολύ πιο σύντομα από ότι τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων όλου του κόσμου χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει η ίδια, να είναι λιγότερα χρήσιμα. Το πρόγραμμα ονομάζεται "Google Career Certificates" και έχει σχεδιαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Να εκπαιδεύσει νέους επαγγελματίες δίνοντάς τους τα εφόδια για πετυχημένες και καλοπληρωμένες καριέρες.

Τα νέα φαίνεται, μάλιστα, να κάνουν γρήγορα τον γύρο του κόσμου γιατί η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να αλλάξει μία για πάντα -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος- την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Πανεπιστήμιο στο Fast Forward

Πτυχία σε 6 μήνες από την Google

Η αλήθεια είναι ότι τα fast forward πτυχία της Google εγείρουν σοβαρές απορίες, παράλληλα όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει φροντίσει ώστε να έχουν καλύτερη απορρόφηση. Άλλωστε, ένα μείζον πρόβλημα στην ανώτατη εκπαίδευση παραμένει το ζήτημα της ανεργίας. Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα η Ιταλία, αδυνατούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους πτυχιούχους τους με τα ποσοστά της σε συγκεκριμένες περιοχές να αγγίζουν ακόμα και το 30%.

Τα Google Career Certificates θα έχουν διάρκεια έξι μηνών (ή ακόμα και λιγότερο σε κάποιες περιπτώσεις) και θα καταπιάνονται κυρίως με τον τομέα της τεχνολογίας. Κάθε "πτυχίο" θα έχει πολύ συγκεκριμένη εξειδίκευση – όπως project manager και data analyst για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Όσο για το κόστος; Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος ενός βρετανικού ή αμερικανικού πανεπιστημίου.


Η Google επέλεξε τον κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης για τον θαυμαστό κόσμου που ζούμε και του έδωσε το κατάλληλο μοτό: "Τα πτυχία δεν παίζουν ρόλο, οι ικανότητες παίζουν ρόλο".


Φυσικά, η πρώτη εταιρεία που θα προσλάβει εργαζόμενους των συγκεκριμένων πτυχίων θα είναι η ίδια η Google. "Χρειαζόμαστε πτυχία στα οποία θα έχουν όλοι πρόσβαση και μαθήματα που θα μπορούν να γίνουν με τη μορφή της τηλεκπαίδευσης για να βοηθήσουμε την Αμερική να ανακάμψει" δήλωσε ο Kent Walk, Αντιπρόεδρος Διεθνών Υποθέσεων της Google, για να συνεχίσει: "Στο μέλλον, το τμήματα ανθρώπινου δυναμικού θα αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά πτυχία με τα πτυχία το Google με τον ίδιο τρόπο". Βέβαια, το ότι ο αμερικανικός κολοσσός πιστεύει ότι μπορεί να συρρικνώσει την αξία τριών χρόνων σπουδών σε ένα εξάμηνο ακούγεται παράξενο αν όχι αμφιλεγόμενο, ιδιαίτερα όσο οι κατηγορίες περί μονοπωλιακών μεθοδεύσεων είναι όλο και πιο συχνές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τέλος, η εταιρεία από το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας εγγυάται ότι ακόμα και αν δεν προσλάβει τους πτυχιούχους της, θα τους βοηθήσει στην ανεύρεση εργασίας, αφού ήδη υπάρχουν άτυπες συμφωνίες με κολοσσούς όπως τα Walmart, το Hulu και η Bank of America. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που ζούμε, η Google επέλεξε τον κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης και του έδωσε το κατάλληλο μοτό: "Τα πτυχία δεν παίζουν ρόλο, οι ικανότητες παίζουν ρόλο".

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ