Ίσως ήρθε η ώρα να γίνεις digital nomad

Τι πρέπει να κάνεις για να το καταφέρεις.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 03 Φεβρουαρίου 2021

Έχεις γρήγορο laptop και σύνδεση "σφαίρα"; Τότε μπορείς να γίνεις κι εσύ digital nomad, τόσο απλά. Σε περίπτωση που αγνοείς τον όρο, ψηφιακός νομάς είναι εκείνος που ζει μια περιπετειώδη ζωή, ταξιδεύοντας ελεύθερα και δουλεύοντας με ευελιξία οπουδήποτε: Τον ένα μήνα βρίσκεσαι στη Γουατεμάλα και απολαμβάνεις μια εξωτική παραλία και τον επόμενο διακτινίζεσαι ως τον Καναδά για να ευχαριστηθείς το χιόνι - πάντοτε εργαζόμενος. 

Προφανώς η πανδημία είναι δύσκολος καιρός για digital nomads (ή και ο πιο ιδανικός λόγω τηλεργασίας), ωστόσο αν σε ιντριγκάρει ως ιδέα, μπορείς απλά να καλλιεργήσεις το έδαφος για τη μεγάλη μετάβαση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παρακάτω ακολουθούν όλα εκείνα που πρέπει να (τριπλο)σκεφτείς και να διευθετήσεις εξαρχής για να πραγματοποιήσεις μία τόσο δραστική αλλαγή στη ζωή σου. 

Ίσως ήρθε η ώρα να γίνεις digital nomadLUIS ALVAREZ/GETTY IMAGES

Socialισμός

Νομάς εξ ορισμού σημαίνει πολλές ώρες μοναξιάς, αλλά όχι απαραίτητα απομόνωσης. Κάτι τέτοιο άλλωστε δε βιώνουμε και στην παρούσα φάση με την κοινωνική αποστασιοποίηση; Για να μπορείς λοιπόν να επιβιώσεις σε περιβάλλοντα που δεν έχεις ξαναβρεθεί, πέρα από καλή σύνδεση στο ίντερνετ, θα χρειαστείς καλή σύνδεση με τους γύρω σου.

Πρέπει δηλαδή να είσαι πρόθυμος να επικοινωνήσεις με κόσμο που δεν ξέρεις, να τον πλησιάσεις και παράλληλα να μη φοβάσαι ότι μπορεί να γίνεσαι παρεμβατικός. Είτε πρόκειται για κάποιο forum είτε για κάποιον άγνωστο που θα σταματήσεις στη μέση του πουθενά, πρέπει να επιστρατεύσεις όσο θάρρος και κοινωνικότητα σου βρίσκονται γιατί μόνο οι ντόπιοι είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να σε ξελασπώσουν όποτε και αν χρειαστεί. 

Bonding

Εξαιρετικά βοηθητική θα αποδειχθεί επίσης η γνωριμία σου με άλλους "ομοιοπαθείς". Οι υπόλοιποι digital nomads σίγουρα θα αντιμετωπίζουν τους ίδιους προβληματισμούς και δυσκολίες με εσένα και ίσως κατά το "been there done that" έχουν τη λύση για κάτι που εσύ συναντάς για πρώτη φορά. Οι χρήσιμες συμβουλές καλό είναι να μοιράζονται και θα βρεις μπόλικες από αυτές σε groups στα Facebook, MeetUp.com, Slack και Wanderful. Τσέκαρε για συναδέλφους και στα Coworker.com και WeWork, πιθανότατα να έρθεις σε επαφή με nomads που βρίσκονται στο ίδιο μέρος με εσένα. 

nomadMSTUDIOIMAGES/GETTY IMAGES

International Dating

To διαδικτυακό φλερτ μπορεί να είναι πιο δημοφιλές από ποτέ μέσω των απλών κοινωνικών δικτύων, αλλά ίσως χρειαστεί ως digital nomad να δοκιμάσεις τα επίσημα datings apps για να επισπεύσεις τις διαδικασίες με ανθρώπους που όντως ψάχνουν έναν πιθανό σύντροφο και έχουν κατά νου ότι ενδέχεται η "γνωριμία" σας να είναι σύντομη σε διάρκεια. Δεν αποκλείεται να βρεις την παντοτινή αγάπη που θα σε ακολουθήσει στα πέρατα της γης, αλλά ας ξεκινήσεις καλύτερα με τα βασικά και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο. 

Το γνώθι σ᾽αυτόν

Είναι σαφές πως ένας ψηφιακός νομάς που ζει σε καθεστώς ανασφάλειας και αστάθειας ειδικά το πρώτο χρονικό διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά κιλά άγχους και εξάντλησης. Αν γνωρίζεις καλά τα "θέλω", τα "όχι" σου και γενικότερα τον εαυτό σου, τότε θα μπορέσεις να προσαρμοστείς πολύ πιο ομαλά στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Θα χρειαστείς επιπρόσθετα ένα πολύ καλό προγραμματισμό και θετική σκέψη. Με μιζέρια και προκαταλήψεις δεν προχώρησε ποτέ κανείς. 

Εργασιακές visa

Πρέπει οπωσδήποτε να ψάξεις εξονυχιστικά τις ισχύουσες νομοθεσίες για τις εργασιακές visa στις χώρες που σκοπεύεις να επισκεφθείς. Το ίδιο ισχύει για τους φόρους, αλλά και τις διαδικασίες πιστοποίησης εργασίας. Ενδεχομένως αυτό να είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς, διότι εξαρχής θα σου δώσει μία πολύ καλή γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει στην πορεία και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι "το έχεις".

Καλή τύχη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.