Πώς να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σου, τι προετοιμασία πρέπει να κάνεις και πώς να αντιδράσεις αν η απάντηση είναι αρνητική.

Καταρχήν, για να ξεκινήσουμε με λίγο καλαμπούρι και να ευθυμήσουμε, πριν αποφασίσεις να κατευθυνθείς προς το γραφείο του αφεντικού σου για να του ζητήσεις αύξηση, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι βρίσκεται εκεί και δεν έχει πάει π.χ. να πιει τον καφέ του ή να παρευρεθεί σε κάποιο επαγγελματικό lunch. Όλα τα άλλα είναι συγκεκριμένα και πολύ σαφή.

Το σωστό το timing

Θα πρέπει να θέσεις το λεπτό ζήτημα της αύξησης του μισθού σου, ιδανικά, στο τέλος του έτους, όταν οι περισσότερες εταιρείες -όχι όλες- κάνουν τόσο την ετήσια αξιολόγηση του προσωπικού τους όσο και τον οικονομικό τους απολογισμό. Επίσης, είναι η στιγμή που, παραδοσιακά, οι κάθε λογής προϊστάμενοι έχουν ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα της αύξησης των μισθών εντός της εταιρείας, ακόμα και αν το πλάνο τους είναι να μην τους αβγατίσουν.

Τι γίνεται, όμως, όταν δεν γνωρίζεις το πότε ακριβώς έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ή όταν εργάζεσαι σε μία εταιρεία που πάει κάπως στα κουτουρού και βρίσκεσαι κυκλωμένος από "συναδέλφους" που το έχουν πάρει χαμπάρι και προμοτάρουν με αερολογίες τη δουλειά που (δεν) κάνουν;

Πώς να ζητήσεις αύξηση από το αφεντικό σουiStock

Τότε, όπως διαβάζουμε στο ισπανικό Esquire, το σωστό timing είναι να θέσεις το ζήτημα της αύξησης του μισθού σου όταν έχεις την εύνοια του αφεντικού σου με το μέρος σου και πιο συγκεκριμένα όταν έχεις μόλις ολοκληρώσει με επιτυχία ένα απαιτητικό project ή γνωρίζεις ότι ο προϊστάμενός σου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη δουλειά σου.

Πώς να προετοιμαστείς

Θα πρέπει να έχεις συγκεντρώσει όλα τα επαγγελματικά επιτεύγματά σου κατά τη διάρκεια π.χ. του τελευταίου έτους και το πώς αυτά ωφέλησαν την εταιρεία. Αυτά θα πρέπει ιδανικά αλλά όχι απαραίτητα να συνδέονται άμεσα με τον αντίκτυπό τους στα οικονομικά της εταιρείας και να συνοδεύονται, όπου αυτό είναι εφικτό, με δεδομένα και αριθμούς.

Για παράδειγμα, μπορείς να αναφέρεις ότι αυξήθηκαν οι προσωπικές σου πωλήσεις κατά 43% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή ότι η ιδέα σου να κάνετε ανά ομάδες κάθε Παρασκευή πρωί meeting δημιούργησε δεσμούς ανάμεσα στους συναδέλφους οι οποίοι με τη σειρά τους οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Κοντολογίς, θα πρέπει όχι μόνο να έχεις συνείδηση της αξίας σου ως εργαζόμενου στο πλαίσιο της εταιρείας αλλά και να έχεις ήδη κάνει πρόβες στον καθρέφτη με τις απαντήσεις σου στις ερωτήσεις που πιθανόν να σου τεθούν για να δικαιολογήσεις την αξία σου.

Πώς θα ξέρεις τι περίπου πρέπει να ζητήσεις

Άλλο ένα καυτό θέμα το οποίο αποτελεί πρόβλημα όταν, όπως συνήθως συμβαίνει, δεν υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο ύψος των μισθών εντός μίας εταιρείας. Όταν δεν γνωρίζεις τι λεφτά παίρνει ο διπλανός σου, ο χαμηλότερα ή ο υψηλότερα ιεραρχικά, αλλά και κάποιος που κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με σένα σε μία άλλη εταιρεία, τότε ο ορίζοντας των προσδοκιών σου είναι γεμάτος ομίχλη. Προσπάθησε με τακτ να αντλήσεις όσες περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείς έτσι ώστε το αίτημά σου να είναι ρεαλιστικό.

Νέος μισθός, νέες αρμοδιότητες

Συνήθως η αύξηση του μισθού δεν έρχεται από μόνη της ως απλή επιβράβευση για όσα έχεις ήδη κάνει αλλά πάει ντουετάκι με νέες ευθύνες που πρέπει να αναλάβεις. Επικοινώνησε στο αφεντικό σου ότι είσαι έτοιμος γι’ αυτές. Διερεύνησε το τι δυνατότητες υπάρχουν εντός της εταιρείας για να εξελίξεις την καριέρα σου έτσι ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις ή ζήτησε να μάθεις το τι μπορεί να περιλαμβάνουν.

Μιας και μιλάμε για μισθούς, όμως, ας κάνουμε ένα διάλειμμα για λίγο ακόμα καλαμπούρι:

Ο τρόπος έχει σημασία

Ο τόνος της φωνής αλλά και η γλώσσα του σώματός σου θα πρέπει να μεταδίδουν εμπιστοσύνη, ευγένεια και ενθουσιασμό για τη δουλειά που κάνεις. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις την ευγνωμοσύνη σου για το τωρινό σου status εντός της εταιρείας αλλά και το ότι είσαι αφοσιωμένος σε αυτή και έχεις στόχους να εξελιχθείς παράλληλα με εκείνη έτσι ώστε να μην αφήσεις καμία αμφιβολία να πλανάται ότι τάχαμου "ξενοκοιτάς" ή ότι σκοπεύεις να τους παρατήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά σου για αύξηση.

> Διάβασε ακόμα: Μαθήματα διαπραγματεύσεων από έναν πράκτορα του FBI

Κράτα μία πισινή

Σε περίπτωση που φας άρνηση, μπορείς να επανέλθεις με μία αντιπρόταση π.χ. για έναν νέο τίτλο, μία επίσημη προαγωγή ή ένα εναλλακτικό, πιο ελαστικό ωράριο.

Πώς να θέσεις το ερώτημα

Με τον εξής φράση: Θα ήθελα να μιλήσουμε για τον μισθό μου, είναι κατάλληλη στιγμή τώρα ή να περάσω αργότερα;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το κερωμένο τζάκετ

Κερωμένο τζάκετ με κοτλέ γιακά, Barbour explore more

Το trucker μπουφάν

Μπουφάν trucker με sherpa fleece επένδυση, Scotch & Soda explore more

Το πλεκτό hoodie

Πλεκτό hoodie σε γκρι χρώμα, Crossley explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί ο Ashton Kutcher ήταν έξαλλος με τη Demi Moore;

Ο διάσημος ηθοποιός μίλησε για το διάσημο διαζύγιό του, το μετά και την αποκαλυπτική αυτοβιογραφία της πρώην συζύγου του.

Μοιάζει με supermodel, είναι ρομπότ και σερβίρει καφέ στο Ντουμπάι

Τι θα έλεγες για έναν ξεγυρισμένο καφέ από τα χεράκια ενός ρομπότ που μοιάζει με την Diana Gabdullina;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Charlie Kaufman συναντά τη Samsung και παρουσιάζει την επική κάμερα Galaxy

Η καμπάνια Filmed #withGalaxy συναντά τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη, σε μία συνεργασία που αξιοποιεί την προηγμένη λειτουργία Nightography της σειράς Galaxy.