Τα τρικ του Harvard για περισσότερη συγκέντρωση

4 συμβουλές που σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 24 Ιανουαρίου 2022

Η ανάγκη μας για συγκέντρωση ήταν ανέκαθεν επιτακτική, μία σημαντική δεξιότητα που βοηθά στην εκτέλεση εργασιών και επίτευξη στόχων. Ωστόσο, δεν είμαστε μηχανές, δεν έχουμε ένα κουμπί που, όταν το ενεργοποιήσουμε, εγγυάται ότι θα σταματήσουμε να βλέπουμε και να ακούμε πράγματα που αποσπούν την προσοχή μας και ότι θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά μας. Ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται συνεχώς από ερεθίσματα και είναι αναπόφευκτο κατά καιρούς να αγναντεύουμε το ταβάνι ή να πιάνουμε εαυτούς να παρακολουθούν τη συζήτηση που γίνεται από αγνώστους πίσω μας. 

Και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ικανότητα εστίασης είναι κάτι που ενδεχομένως φθίνει όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά. "Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να δυσκολεύονται στο να φιλτράρουν τα ερεθίσματα που δεν είναι σχετικά με την υποχρέωση που έχουν αναλάβει", δήλωσε στο Harvard Health ο Dr. Kirk Daffner, νευρολόγος και διευθυντής του Center for Mind/Brain Medicine στο Brigham and Women's Hospital. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η ανεύρεση τρόπων, τεχνικών και εργαλείων για τη βελτιώσουμε. 

Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί του Harvard έχουν ήδη ασχοληθεί με το εν λόγω ζήτημα και συστήνουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι για περισσότερα από λίγα λεπτά.

>Διάβασε ακόμη: Πώς θα κοιμάσαι καλύτερα, σύμφωνα με το Harvard

Ενσυνειδητότητα

Η Kim Willment, νευροψυχολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women's, δήλωσε στο Harvard ότι "η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με την εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή και η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας έχει αποδειχθεί ότι επανασυνδέει τον εγκέφαλο έτσι ώστε η προσήλωση να είναι ισχυρότερη στην καθημερινή ζωή". Αυτό που οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν είναι ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής ή η χαλάρωση, οι οποίες περιλαμβάνουν στιγμές κατά τις οποίες καθόμαστε, κλείνουμε τα μάτια σας, ακούμε το σώμα μας και σταματάμε να σκεφτόμαστε ένα εκατομμύριο πράγματα ταυτόχρονα. Μάλιστα, ο διαλογισμός μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, κάτι που είναι σημαντικό για την ξεκούραση του εγκεφάλου μας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά.

Νοητική εκπαίδευση

Οι ασκήσεις αυτές, οι οποίες μπορεί να είναι για παράδειγμα παιχνίδια στον υπολογιστή, αποσκοπούν στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης σε ερεθίσματα και στη συγκέντρωσή μας. Φυσικά, ο στόχος δεν είναι να γίνουμε καλύτεροι στο εκάστοτε παιχνίδι που παίζουμε, οπότε δεν έχει σημασία αν χάνουμε, αρκεί να μην τα βάζουμε κάτω. "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ικανότητα προσοχής ενός ατόμου μπορεί να βελτιωθεί με το να ωθείται το άτομο σταδιακά σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης. Έτσι, αν φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο συνεχούς προσοχής, η ώθηση στο επόμενο επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή του, και αυτό μπορεί να μεταφραστεί στην καθημερινή ζωή", λέει η Willment .

Υγιεινός τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε ενδέχεται να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και πολλά άλλα, γι' αυτό συνιστάται να τρώμε υγιεινά, να ασκούμαστε και να δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο. Η σωματική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική παρακμή, να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, γι' αυτό και κρίνεται ως ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι διατροφές όπως η μεσογειακή επηρεάζουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου.

>Διάβασε ακόμη: Τι είναι το Wordle με το οποίο έχει κολλήσει όλο το ίντερνετ

Κάτι επιπρόσθετο: Μία δραστηριότητα τη φορά

Ένας καλός τρόπος για να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας είναι να κάνουμε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την εκτέλεση μίας μόνο εργασίας κάθε φορά, όπως το διάβασμα (το οποίο αποτελεί μέρος της γνωστικής κατάρτισης). Καλό είναι να το εφαρμόζουμε αυτό για 30 λεπτά κάθε φορά και να προσπαθούμε σταδιακά να αυξάνετε το χρονικό διάστημα, αναπτύσσοντας έτσι τον εγκέφαλό μας σα να είναι ένας μυς. Αν χαθεί ή αποσπαστεί η προσοχή μας, πρέπει απλώς να επιστρέψουμε σε αυτό που κάναμε και προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε όλα τα υπόλοιπα. Ως πρακτική μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι εκείνα που αποσπούν την προσοχή μας και να προσπαθήσουμε να τα αποφύγουμε όταν θέλουμε να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο επί ώρα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα της Volvo

Η Volvo έχει πειραματιστεί αρκετά στην ιστορία της και μας κληροδότησε ιστορικά μοντέλα. Αυτά είναι τα καλύτερα Volvo που φτιάχτηκαν ποτέ.

Γραφει TopGear

Queer λεξικό για αρχάριους

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας βλέπουμε το who is who της LGBTQIA+ κοινότητας.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Τo μυστικό του γηραιότερου bodybuilder του πλανήτη

Ο 72χρονος Κινέζος bodybuilder Xinmin Yang ισχυρίζεται ότι οφείλει τα πάντα στο 'πρωινό γεύμα της αιώνιας νιότης'.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η τραγική ιστορία της Paris Hilton

Το απόλυτο it girl της δεκαετίας του 2000 βλέπει ακόμη εφιάλτες εξαιτίας της κακοποίησης που υπέστη ως έφηβη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ίσως το iPhone 15 να φέρει την επανάσταση

Ειδικοί προβλέπουν ότι στη συσκευή θα υπάρξει μία αλλαγή που θα εκτιμήσουν όλοι οι χρήστες.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη