Λάθη των αφεντικών που σε οδηγούν στην επόμενη δουλειά

Ένας ψυχολόγος εξηγεί πώς να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές που δημιουργούν επικίνδυνους φαύλους κύκλους.

Πέρα από το οικονομικό κομμάτι-κίνητρο, o κυριότερος λόγος για τον οποίο ένας εργαζόμενος ψάχνει να βρει άλλη δουλειά από αυτήν που ήδη έχει, είναι ο εργοδότης του. "Η επιρροή του, καλώς ή κακώς, μετράει για εμάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον εργασιακό τομέα: περισσότερο από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, περισσότερο από τις παροχές, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το αποδεικνύει η εμπειρία και αρκετές μελέτες που έχουν γίνει στον επαγγελματικό τομέα", εξηγεί ο Luca Maselli, ψυχολόγος και υπεύθυνος λειτουργίας του TherapyChat, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχολογίας που προσφέρει συμβουλές σε προσιτή τιμή. Ποια είναι ωστόσο, σύμφωνα με τον Maselli τα συχνότερα λάθη των αφεντικών που μας κάνουν να θέλουμε να αλλάξουμε δουλειά και πώς πρέπει να αντιδράμε σε τέτοιες καταστάσεις;

Δεν κάνουν αυτοκριτική

" Υπάρχουν διευθυντές που έχουν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και ζουν με την πεποίθηση ότι δε χρειάζεται να μάθουν τίποτα περισσότερο", λέει ο Luca Maselli. "Αυτή είναι μια λανθασμένη στάση, πρώτα απ 'όλα απέναντι στον εαυτό μας, διότι στην εργασία όπως και στη ζωή δε σταματάς ποτέ να μαθαίνεις, αλλά και το ίδιο ισχύει και απέναντι σε έναν εργαζόμενο: Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε ανοιχτοί σε ό, τι μπορεί να μας μεταδώσει, δεν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τη γνώμη του, δε λαμβάνουμε υπόψη ότι η άποψή του μπορεί να είναι σχετική με τη διαχείριση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί. Μακροπρόθεσμα αυτή η στάση μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να κοιτάξουμε γύρω μας".

>Διάβασε ακόμη: Τα τρικ του Harvard για περισσότερη συγκέντρωση

Δεν εμπιστεύονται ουσιαστικά

"Το να ξέρει κανείς πώς να αναθέτει αρμοδιότητες είναι μία ικανότητα, την οποία οι διευθυντές μερικές φορές αποτυγχάνουν να επιδείξουν, επειδή μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο να πρέπει να λογοδοτήσουν για το λάθος ενός υπαλλήλου και δεν είναι όλοι πρόθυμοι να το κάνουν. Η ανασφάλεια  μερικές φορές οφείλεται και στο γεγονός ότι ο διευθυντής δε βρίσκε πάντα τον υπάλληλο που χρειάζεται και ο λόγος για αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην αρχή. Όσο πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες είναι οι διαδικασίες επιλογής και εκπαίδευσης, τόσο περισσότερη σιγουριά στην εταιρεία και στη συνέχεια στο αφεντικό", εξηγεί ο Maselli.

Δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές

Για όσους θέλουν να προοδεύσουν σε μία εταιρεία, σίγουρα ένα αφεντικό που αγχώνεται όταν του ανατεθεί ένα διαφορετικό έργο από το συνηθισμένο δεν είναι καθόλου βοηθητικό. "Είναι κάπως φυσιολογικό, δεδομένου ότι το 80% του εγκεφάλου λειτουργεί με αυτοματοποιημένο τρόπο και αγχώνεται σε σχέση με τις καινοτομίες, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η ικανότητα ενός αφεντικού έγκειται επίσης στο φιλτράρισμα ορισμένων ανησυχιών και στο να ξέρει πώς να εκτιμά τις ικανότητες κάθε μέλους της ομάδας του για τα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει", επισημαίνει ο Maselli.

Αδιαφορούν για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Η γραμμή μεταξύ ιδιωτικής ζωής και εργασίας έχει γίνει ακόμη πιο λεπτή με την τηλεργασία που επέβαλε η πανδημία, και όσο μιλάμε για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, το γεγονός ότι μπορούμε να εργαζόμαστε ακόμη και μέσω ενός απλού smartphone κάνει την πραγματικότητα πιο περίπλοκη. "Είμαστε ακόμη δεμένοι με την ιδέα ότι η παραγωγικότητα ενός εργαζομένου συνδέεται με τις ώρες που περνάει στη δουλειά και όχι με τους στόχους που πρέπει να επιτύχει - τονίζει ο Luca Maselli - αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι αν ένα αφεντικό μας στέλνει συνεχώς μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός ωραρίου ή μας ζητάει να εκτελέσουμε εργασίες όταν δε θα έπρεπε, είναι επίσης επειδή ανταποκρινόμαστε και είμαστε διαθέσιμοι. Εν ολίγοις, ο εργαζόμενος είναι αυτός που πρέπει να θέτει όρια,"

Δεν επιβραβεύουν

Καθόλου κομπλιμέντα, ούτε "επιβραβεύσεις", ούτε κανενός είδους αναγνώριση για την ποιότητα της δουλειάς. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη παράμετρο που μπορεί να οδηγήσει έναν εργαζόμενο να θέλει να εργαστεί αλλού. "Συμβαίνει συχνά να γινόμαστε μάρτυρες της συμπεριφοράς των αφεντικών που είναι πάντα πρόθυμοι να επισημαίνουν τα λάθη αλλά ποτέ τους στόχους, ενώ αντίθετα είναι απαραίτητο να κάνουμε και τα δύο γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη, και η εργασία πρέπει να είναι συνεχής ανάπτυξη γιατί είναι ένα ανοιχτό σύστημα και όχι κλειστό.", σημειώνει ο Luca Maselli.

>Διάβασε ακόμη: Το χειρότερο λάθος που κάνεις με τα χρήματα σύμφωνα με το Harvard

Έχουν συγκεκριμένες 'αδυναμίες'

Ακόμη και ένα αφεντικό, όπως όλοι οι άλλοι, έχει τις συμπάθειές του και είναι εξίσου φυσιολογικό να τις αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, όταν αυτές οι συμπάθειες ή αντιπάθειες, επηρεάζουν τη δυναμική της εργασίας, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς άσχημα. "Αυτή είναι μια πτυχή από την οποία υποφέρουν πολύ συχνά οι εργαζόμενοι σε εταιρείες. Η συμβουλή μου - καταλήγει ο Luca Maselli - είναι να μην αποθαρρύνεστε, να προχωράτε πάντα ευθεία μπροστά, αλλά και να αποφεύγετε τις βιαστικές κρίσεις. Εν ολίγοις: απλά να παρακολουθείτε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πρωινές ασκήσεις για να κάψεις 500 θερμίδες

Οι σπουδαίες ασκήσεις που σε κάνουν να καις θερμίδες σε λιγότερο χρόνο και να βελτιστοποιείς τα αποτελέσματα της προπόνησής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 μπιζάρ trivia για τον Πύργο του Άιφελ

Στις 31 Μαρτίου του 1889, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πύργου που δίχασε τους Παριζιάνους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Είναι οι Αυστραλοί πυροσβέστες οι πιο σέξι εκεί έξω;

To cult ημερολόγιο των Αυστραλών πυροσβεστών για το 2024 έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Monica Bellucci κυκλοφορεί incognito στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες η Ιταλίδα σταρ.

Αυτή η Porsche 917 Le Mans κρύβει ένα μυστικό

Μια πραγματική ευκαιρία είναι η Porsche 917 Le Mans που πωλείται στο Bring a Trailer γιατί κοστίζει 11.000 ευρώ (προς το παρόν) αλλά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις.

Γραφει TopGear

Πόσο εφικτή είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στο κρεβάτι

Η επιβράδυνση της εκσπερμάτωσης αυξάνει τον χρόνο της απόλαυσης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου