Οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου υπολογίζονται γύρω στους 3.000 και συγκεντρώνουν στα χέρια τους περίπου όσο πλούτο διαθέτουν μαζί ούτε λίγο ούτε πολύ 5 δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι. Ακόμα και αν αντιτίθεσαι σε ό,τι αυτοί πρεσβεύουν ή στις εκνευριστικές (τουλάχιστον) αποφάσεις που κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν, το πιο πιθανό είναι και να θαυμάζεις και να σέβεσαι την επιτυχία τους. Οι υπερπλούσιοι αυτού του κόσμου είναι σπέσιαλ όντα, σε κάθε περίπτωση, οπότε και το ερώτημα για το αν ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά από αυτόν του μέσου ανθρώπου είναι εύλογο.

Πόσο επηρεάζει ο πλούτος την προσωπικότητα

Η αλήθεια είναι ότι ο πολύς πλούτος τείνει να μεγεθύνει την προσωπικότητα κάποιου, κάτι που εξηγεί τις περιπτώσεις των δισεκατομμυριούχων που, ενώ διαθέτουν έξτρα κοφτερό μυαλό, ο χαρακτήρας τους είναι άστα να πάνε. Αν, όμως, αναλογιστείς τους χιλιάδες υπερπλούσιους των οποίων δεν ξέρεις καν το όνομα, τότε μάλλον θα συμπεράνεις, πολύ σωστά, ότι υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι που ζουν "βαρετές" ζωές.

Το μυαλό των πλούσιων φαίνεται να είναι πιο επιρρεπές σε "βλάβες" όταν τα λεφτά έρχονται και τους βρίσκουν ξαφνικά, με αποτέλεσμα να καλούνται να μπουν σε έναν μικρόκοσμο για τον οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα. Αυτό, τείνει να τους οδηγεί σε απομόνωση και κατάθλιψη ή να τους προκαλεί αισθήματα ενοχών και ντροπής. Αν το χρήμα έρθει σταδιακά, τότε οι δισεκατομμυριούχοι αποδεικνύονται πιο ικανοί να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τη στρατηγική που τους έκανε πλούσιους.

Τα χαρακτηριστικά των δισεκατομμυριούχων

Το 45% των δισεκατομμυριούχων ανήκει στο κορυφαίο 1% του πληθυσμού ως προς τις γνωστικές του ικανότητες, αν και αυτό που τους ξεχωρίζει δεν είναι η ευφυΐα τους αλλά οι συνήθειές και η σπαρτιάτικη πειθαρχία τους. Το να έχεις κι εσύ αυτά τα χαρακτηριστικά, πάντως, δεν σημαίνει ότι ντε και καλά θα γίνεις υπερπλούσιος, να εξηγιόμαστε.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.