Ο Tom Ford έγινε δισεκατομμυριούχος

Η συμφωνία της Estée Lauder για την εξαγορά του οίκου μόδας Tom Ford έκανε τον ιδρυτή του νέο δισεκατομμυριούχο.

Γράφει: Esquire Editors 19 Νοεμβρίου 2022

Ο κολοσσός των καλλυντικών Estée Lauder ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαγοράζει το brand Tom Ford έναντι 2,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και χρέος, συν 300 εκατ. δολάρια σε αναστολές πληρωμών που θα καταβληθούν από τον Ιούλιο του 2025. Η συμφωνία αποτιμά την εταιρεία στα 2,8 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 250 εκατ. δολαρίων που θα λάβει η Estée Lauder από την Marcolin, την ιταλική μάρκα γυαλιών που κατέχει την άδεια για την αντίστοιχη σειρά του Tom Ford.

Το Forbes εκτιμά ότι ο 61χρονος Tom Ford, θα λάβει περίπου 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά από την πώληση, αφού αφαιρεθούν οι εκτιμώμενοι φόροι (η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023).

1,2 δισεκατομμύρια η αξία του Τεξανού σχεδιαστή μόδας

Ο Ford κατέχει σχεδόν το 64% της εταιρείας, σύμφωνα με ενημέρωση προς το χρηματιστήριο το 2013, και δεν φαίνεται να έχει πουλήσει κάποιο ποσοστό έκτοτε. Διαθέτει επίσης τουλάχιστον δύο σπίτια, μεταξύ των οποίων ένα στο Holmby Hills στο Λος Άντζελες και ένα άλλο στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, τα οποία αξίζουν συνολικά 65 εκατ. δολάρια. Συνολικά, η αξία του Ford εκτιμάται τώρα σε 1,2 δισ. δολάρια. Η Estée Lauder και ο Tom Ford δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Ford δεν είναι ο μόνος που βγήκε κερδισμένος από το deal. Η ιταλική εταιρεία πολυτελών ειδών Zegna κατείχε μερίδιο 15%, με την αξία του να εκτιμάται σε 345 εκατ. δολάρια (προ φόρων). Ο μακροχρόνιος συνεργάτης της Ford, ο Domenico De Sole, κατείχε λίγο πάνω από το 11% της εταιρείας, ποσοστό το οποίο αποτιμάται σε 259 εκατ. δολάρια (προ φόρων). Η Grupo Americo Amorim, ένας πορτογαλικός όμιλος που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο δισεκατομμυριούχο "βασιλιά του φελλού" Americo Amorim (απεβίωσε το 2017), κατείχε το υπόλοιπο 10%, που τώρα αξίζει 230 εκατ. δολάρια (προ φόρων).

Ο Tom Ford έγινε δισεκατομμυριούχοςGetty Images

Η Tom Ford παρουσίασε κέρδη 96 εκατ. δολαρίων με πωλήσεις 1,7 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που υπέβαλε στο χρηματιστήριο η εισηγμένη Zegna, η οποία θα διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη άδεια για τα ρούχα και τα αξεσουάρ του brand Ford. Το περασμένο έτος σηματοδότησε μια στροφή από το 2020 και το 2019, όταν το brand εμφάνισε καθαρές ζημίες. Η Tom Ford διαθέτει 98 καταστήματα σε διάφορες χώρες, όπως η Κίνα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ford θα παραμείνει ως "δημιουργικός οραματιστής" μέχρι το τέλος του 2023, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. "Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με αυτή την εξαγορά, καθώς η Estée Lauder Companies είναι το ιδανικό σπίτι για το brand", δήλωσε ο Ford σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες από την πρώτη ημέρα που δημιούργησα την εταιρεία και είμαι ενθουσιασμένος που τους βλέπω να γίνονται οι διαχειριστές των πολυτελών ειδών σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο της μάρκας Tom Ford".

Από το Τέξας στην κορυφή του κόσμου της μόδας

Γεννημένος στο Όστιν του Τέξας το 1961, ο Ford μεγάλωσε στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ιστορία της τέχνης στο NYU. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη σχολή Parsons School of Design, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στις πανεπιστημιουπόλεις της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Το ενδιαφέρον του για τη μόδα φέρεται να ξεκίνησε όταν πήρε έναν χρόνο άδεια από το κολέγιο για να εργαστεί στο γραφείο Τύπου του γαλλικού οίκου Chloé στο Παρίσι. Μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε να εργάζεται για τη σχεδιάστρια αθλητικών ρούχων Cathy Hardwick.

Ο Ford έκανε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1990, όταν μετακόμισε στο Μιλάνο για να εργαστεί ως σχεδιαστής γυναικείων ενδυμάτων για τον οίκο Gucci. Ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία, έγινε διευθυντής σχεδιασμού το 1992 και δημιουργικός διευθυντής του οίκου το 1994. Στην Gucci γνώρισε τον σημερινό του συνεργάτη, Domenico De Sole, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Το 1995, συνέβαλλαν στην εισαγωγή της Gucci στα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης.

Όμως η δημόσια προσφορά έβαλε την εταιρεία στο στόχαστρο των τιτάνων της μόδας που εντόπισαν την ευκαιρία. Τον Ιανουάριο του 1999, ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, η αξία του οποίου εκτιμάται σήμερα σε 176,1 δισ. δολάρια, απέκτησε μερίδιο μεγαλύτερο του 5% στην Gucci. Αμέσως μετά, ο Arnault αγόρασε άλλο ένα 9,5% από τον Patrizio Bertelli, τον δισεκατομμυριούχο συνδιευθυντή της Prada. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, η LVMH κατείχε το 26,7% των μετοχών της Gucci. "Ο τύπος απλά αυτοπροσκλήθηκε για δείπνο χωρίς να τηλεφωνήσει πρώτα", δήλωσε τότε ο De Sole στο Forbes, αναφερόμενος στον Arnault.

Έναν μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 1999, ένας άλλος Γάλλος δισεκατομμυριούχος από τον χώρο της μόδας, ο François Pinault, ιδρυτής του ομίλου πολυτελών ειδών Kering, η αξία του οποίου εκτιμάται σήμερα στα 36,8 δισ. δολάρια, αγόρασε το 40% των μετοχών της Gucci έναντι 3 δισ. δολαρίων, ή 5,4 δισ. δολαρίων σε σημερινά δολάρια.

> Διάβασε ακόμα: Οι άντρες θα σώσουν τη βιομηχανία της μόδας;

Αυτό βοήθησε την Gucci να επεκταθεί και να αποκτήσει την Yves Saint Laurent το 2000, με τον Ford να αναβαθμίζεται στη θέση του διευθυντή δημιουργικού για ολόκληρο τον όμιλο. Αλλά η μάχη μεταξύ των δύο Γάλλων μεγιστάνων για τον έλεγχο της Gucci συνεχίστηκε μέχρι το 2001, όταν ο Pinault αγόρασε το μισό μερίδιο του Arnault στην Gucci για 752 εκατ. δολάρια (1,3 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) και συμφώνησε να εξαγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές της Gucci μέχρι το 2004.

Από το 1994, όταν ο Ford έγινε διευθυντής δημιουργικού της Gucci έως το 2003, οι πωλήσεις της Gucci αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1.200% σε σχεδόν 3 δισ. δολάρια. Ο Ford και ο De Sole επέβλεψαν τις εξαγορές πολυτελών οίκων, συμπεριλαμβανομένων των Balenciaga και Bottega Veneta. Αλλά ο Ford εγκατέλειψε την Gucci αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τον Pinault τον Απρίλιο του 2004 λόγω διαφωνιών σχετικά με τον έλεγχο της εταιρείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

> Διάβασε ακόμα: Η τέχνη της αντρικής ένδυσης στο V&A Museum

Τον Μάρτιο του 2005, ο Ford αποχώρησε μόνος του του και δημιούργησε τη δική του μάρκα, με τον De Sole να συμμετέχει ως πρόεδρος της νέας εταιρείας. Ξεκίνησε επίσης μια εταιρεία παραγωγής ταινιών, την Fade to Black, και συνέχισε να σκηνοθετεί και να παράγει την ταινία του 2009 A Single Man, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Colin Firth και η Julianne Moore και η οποία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον Firth. Το πρώτο κατάστημα-ναυαρχίδα του Ford άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 2007, την ίδια χρονιά που πούλησε το 25% του μεριδίου του στη μάρκα στην Grupo Amorim για ένα άγνωστο ποσό. Το 2015, η Amorim πούλησε το 15% στην Zegna, κάτι που την άφησε με το 10% της Tom Ford.

Με την πάροδο των ετών, ο Ford πραγματοποίησε επίσης επενδύσεις στην τέχνη και σε ακίνητα: Το 2010, φέρεται να πούλησε μια αυτοπροσωπογραφία του Andy Warhol για 32,6 εκατ. δολάρια. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του ράντσου Cerro Pelon Ranch στο Νέο Μεξικό, έκτασης 20.662 στρεμμάτων, το οποίο χρησίμευσε ως σημείο γυρισμάτων για ταινίες όπως το Silverado και το Thor, μέχρι που το πούλησε για άγνωστο ποσό τον Ιανουάριο του 2021. Δύο μήνες αργότερα, πούλησε επίσης μια τετραώροφη βικτοριανή έπαυλη στην αριστοκρατική γειτονιά του Λονδίνου Τσέλσι, έναντι 17 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι σαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Ford μετά το 2023, όταν θα λήξει ο ρόλος του στην Estée Lauder. Ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει, ο νέος αυτός δισεκατομμυριούχος θα είναι γεμάτος μετρητά.

Από: Capital.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.