Μία λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει τη φαεινή, καινοτόμο ιδέα από το όνειρο θερινή νυχτός. Τις στιβαρές βάσεις για κάτι μεγάλο από τα σαθρά θεμέλια που θα γκρεμιστούν σαν χάρτινοι πύργοι. Ένας λάθος υπολογισμός κι η σίγουρη επιτυχία μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ένα καταστροφικό φιάσκο. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Είναι όμως, τελικά, η αποτυχία ένα μέγεθος που πρέπει να φοβόμαστε;

Απαραίτητο σκαλοπάτι

Αν κρίνουμε από τα αποφθέγματα που μας έχουν αφήσει σπουδαίες φυσιογνωμίες της ανθρώπινης ιστορίας, μάλλον όχι. Αντίθετα δείχνει σαν -με έναν περίεργο τρόπο- να αποτελεί το απαραίτητο σκαλοπάτι που χρειάζεται να σκαρφαλώσει κανείς έτσι ώστε, μαθαίνοντας από τα λάθη του, να κάνει το όνειρό πραγματικότητα. 

> Διάβασε ακόμη: Το χειρότερο λάθος που κάνεις με τα χρήματα σύμφωνα με το Harvard

Σαν μια αρχή κι όχι ένα τέλος δηλαδή. Ακριβώς όπως μας δείχνουν τα παρακάτω σοφά λόγια μερικών σπουδαίων αντρών που δεν τους ήρθαν όλα δεξιά στη ζωή τους.

> Ernest Hemingway (1899-1961): Ο άντρας δεν γεννήθηκε για την ήττα. Μπορεί να καταστραφεί αλλά δεν μπορεί να ηττηθεί.

> Thomas A. Edison (1847-1931): Δεν απέτυχα ποτέ, απλά βρήκα 10 χιλιάδες τρόπους που δεν λειτουργούν.

Διάβασε ακόμη: AQ, το είδος της ευφυΐας που μετρά περισσότερο στην αγορά εργασίας

> Elon Musk: Υπάρχει μια παιδαριώδης αντίληψη πώς η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή στη NASA. Κι όμως η αποτυχία είναι επιλογή ακόμα κι εδώ. Αν κάτι δεν αποτύχει αρχικά, σημαίνει πώς δεν είναι αρκετά καινοτόμο.

> Salvador Dali (1904-1989): Μην φοβάσαι την τελειότητα. Αφού ποτέ δε θα την κατακτήσεις.

> Bill Gates: Είναι σημαντικό να γιορτάζεις μια επιτυχία, είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό να φροντίζεις να παίρνεις μαθήματα από την αποτυχία σου.

> Winston Churchill (1874-1965): Επιτυχία θα πει να περπατάς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς ποτέ να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.

> Henry Ford (1863-1947): Το μόνο πραγματικό λάθος είναι εκείνο από το οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα τελικά.

> F. Scott Fitzgerald (1896-1940): Μην μπερδεύεις ποτέ μια ήττα με την τελειωτική ήττα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.