Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο που οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 23 Ιουλίου 2019

Εκείνοι που είναι πραγματικά πλούσιοι και ζουν μία πραγματικά επιτυχημένη ζωή έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα πάντα οφείλονται στις δικές τους μοναδικές ικανότητες κι όχι σε άλλους, άσχετους παράγοντες όπως η τύχη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα του European University Institute di Fiesole της Φλωρεντίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances. Πώς όμως κατάφεραν οι ερευνητές να αποκαλύψουν τον περίεργο αυτόν μηχανισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου;

Η έρευνά τους βασίστηκε σε ένα παιχνίδι με χαρτιά, όπου ένας παίκτης μάλιστα είχε -χωρίς να το ξέρει- πολλές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα: Παρ' ότι ο παράγοντας τύχη ήταν φανερό ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο κανείς δεν ήθελε να πιστέψει σε αυτόν. Οι κερδισμένοι ήταν απόλυτα σίγουροι ότι έφτασαν στη νίκη μόνο και μόνο χάρη στα δικά τους εφόδια.

Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Κάπως, δηλαδή, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, κάτι που επιβεβαιώνει πλήθος ερευνών κι όχι μόνο η εμπειρική παρατήρηση, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των "επιτυχημένων" τείνουν να πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τα πάντα μόνοι τους. Ακόμη, μάλιστα, κι όταν έχουν κληρονομήσει ένα τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας τους όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση από τους γονείς τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των παικτών στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι οι κανόνες είναι δίκαιοι και τηρήθηκαν.


Επί της ουσίας οι ερευνητές τροποποίησαν το παιχνίδι με τα χαρτιά έτσι ώστε οι ικανότητες να μην παίζουν σχεδόν κανέναν ρόλο. Περίπου χίλια άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, όπου η συμμετοχή στο παιχνίδι κόστιζε 2,5 δολάρια και η νίκη αμειβόταν με 5 ευρώ. Ένα επιπλέον στοιχείο που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, δίνοντας πλεονέκτημα στους ισχυρούς, ήταν ότι μετά τον πρώτο γύρο ο νικητής είχε δικαίωμα να ανταλλάξει δύο από τα χειρότερα χαρτιά του με δύο από τα καλύτερα των αντιπάλων του.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιτυχία

Στην πραγματική ζωή η ένταση αυτού του φαινομένου είναι πολύ πιο έντονη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των παικτών στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι οι κανόνες είναι δίκαιοι και τηρήθηκαν. Οι περισσότεροι νικητές απάντησαν πως νιώθουν ότι τηρήθηκαν σε απόλυτο βαθμό, κάτι βέβαια που δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς από τους ηττημένους. Εκείνο, όμως, που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι σχεδόν κανένας νικητής δεν αντιλήφθηκε πως το παιχνίδι ήταν "στημένο" υπέρ του. Αντίθετα συνέχιζαν να πιστεύουν ακράδαντα στις ικανότητές τους.

"Το παιχνίδι αποτελεί μόνο μία περιορισμένη εκδοχή της καθημερινότητας, αφού εκεί οι δυναμικές που αναπτύσσονται είναι πολύ πιο πολύπλοκες" δηλώνει Mauricio Bucca, ένας εκ των βασικών ερευνητών, πριν συνεχίσει: "Στην πραγματική ζωή η ένταση αυτού του φαινομένου είναι πολύ πιο έντονη, αφού η πληροφόρηση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει είναι ακόμα πιο θολή". Καλό είναι, λοιπόν, κάθε φορά που προσπαθούμε να μετρήσουμε τον βαθμό επιτυχίας (ή αποτυχίας) της ζωής μας να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες. Εκτός από τις δικές μας ικανότητες, οι συγκυρίες, η τύχη αλλά και τα κληροδοτημένα προνόμια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης

Τα τηλεοπτικά διαζύγια, οι νέες συνεργασίες και όλα όσα ανατρέπουν το τηλεοπτικό σκηνικό όπως το γνωρίζαμε έως τώρα.

Η προπόνηση που κρατά φέτες τον Tom Cruise στα 58

Ο Tom Cruise ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που του επιτρέπει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης λίγο πριν από τα εξήντα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η ιστορία της Ferrari

Όλα όσα έχτισαν τον μύθο του εμβληματικού ιταλικού brand.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί είναι τόσο αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα

Και πώς αυτό μπορεί να γίνει πιο γρήγορο.

Tο νέο Ηοnda HR-Ve:HEV επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του

Ένα ελκυστικό μείγμα ξεχωριστής σχεδίασης, εξαιρετικής αποδοτικότητας και βέλτιστης πρακτικότητας

Netflix χωρίς ίντερνετ

Είσαι σίγουρος ότι δεν εξαντλείς όλα σου τα δεδομένα βλέποντας ταινίες και σειρές online;

Γραφει Νικη Κοντομηνα