Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Νέα έρευνα ρίχνει φως στον τρόπο που οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους.

Εκείνοι που είναι πραγματικά πλούσιοι και ζουν μία πραγματικά επιτυχημένη ζωή έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα πάντα οφείλονται στις δικές τους μοναδικές ικανότητες κι όχι σε άλλους, άσχετους παράγοντες όπως η τύχη. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα του European University Institute di Fiesole της Φλωρεντίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances. Πώς όμως κατάφεραν οι ερευνητές να αποκαλύψουν τον περίεργο αυτόν μηχανισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου;

Η έρευνά τους βασίστηκε σε ένα παιχνίδι με χαρτιά, όπου ένας παίκτης μάλιστα είχε -χωρίς να το ξέρει- πολλές περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα: Παρ' ότι ο παράγοντας τύχη ήταν φανερό ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο κανείς δεν ήθελε να πιστέψει σε αυτόν. Οι κερδισμένοι ήταν απόλυτα σίγουροι ότι έφτασαν στη νίκη μόνο και μόνο χάρη στα δικά τους εφόδια.

Η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Κάπως, δηλαδή, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, κάτι που επιβεβαιώνει πλήθος ερευνών κι όχι μόνο η εμπειρική παρατήρηση, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των "επιτυχημένων" τείνουν να πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τα πάντα μόνοι τους. Ακόμη, μάλιστα, κι όταν έχουν κληρονομήσει ένα τεράστιο μερίδιο της επιτυχίας τους όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση από τους γονείς τους.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των παικτών στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι οι κανόνες είναι δίκαιοι και τηρήθηκαν.


Επί της ουσίας οι ερευνητές τροποποίησαν το παιχνίδι με τα χαρτιά έτσι ώστε οι ικανότητες να μην παίζουν σχεδόν κανέναν ρόλο. Περίπου χίλια άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, όπου η συμμετοχή στο παιχνίδι κόστιζε 2,5 δολάρια και η νίκη αμειβόταν με 5 ευρώ. Ένα επιπλέον στοιχείο που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, δίνοντας πλεονέκτημα στους ισχυρούς, ήταν ότι μετά τον πρώτο γύρο ο νικητής είχε δικαίωμα να ανταλλάξει δύο από τα χειρότερα χαρτιά του με δύο από τα καλύτερα των αντιπάλων του.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιτυχία

Στην πραγματική ζωή η ένταση αυτού του φαινομένου είναι πολύ πιο έντονη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των παικτών στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι οι κανόνες είναι δίκαιοι και τηρήθηκαν. Οι περισσότεροι νικητές απάντησαν πως νιώθουν ότι τηρήθηκαν σε απόλυτο βαθμό, κάτι βέβαια που δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς από τους ηττημένους. Εκείνο, όμως, που ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι σχεδόν κανένας νικητής δεν αντιλήφθηκε πως το παιχνίδι ήταν "στημένο" υπέρ του. Αντίθετα συνέχιζαν να πιστεύουν ακράδαντα στις ικανότητές τους.

"Το παιχνίδι αποτελεί μόνο μία περιορισμένη εκδοχή της καθημερινότητας, αφού εκεί οι δυναμικές που αναπτύσσονται είναι πολύ πιο πολύπλοκες" δηλώνει Mauricio Bucca, ένας εκ των βασικών ερευνητών, πριν συνεχίσει: "Στην πραγματική ζωή η ένταση αυτού του φαινομένου είναι πολύ πιο έντονη, αφού η πληροφόρηση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει είναι ακόμα πιο θολή". Καλό είναι, λοιπόν, κάθε φορά που προσπαθούμε να μετρήσουμε τον βαθμό επιτυχίας (ή αποτυχίας) της ζωής μας να λαμβάνουμε υπόψη μας όλους τους παράγοντες. Εκτός από τις δικές μας ικανότητες, οι συγκυρίες, η τύχη αλλά και τα κληροδοτημένα προνόμια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.