Job Interview: Τα τρικ της επιτυχίας

Ένας αναλυτικός οδηγός για να αποφύγεις τις ερωτήσεις παγίδες.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 21 Σεπτεμβρίου 2021

Job Interview λοιπόν. Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορούν να γίνουν τρομερά αγχωτικές, με ερωτήσεις- παγίδες και κρυφές δοκιμασίες. Είναι πολύ εύκολο να δείξεις αναποφάσιστος. Να μείνεις μετέωρος σε μία άβολη σιωπή. Αν, για παράδειγμα, ένας φίλος σε ρωτήσει "τι ζώο θα ήσουν στη σαβάνα" είναι πολύ πιθανό να γελάσεις, να του ανταπαντήσεις "τι εννοείς;" ή να του πεις κάτι στα όρια της πλάκας.

Όταν, όμως, η ίδια ερώτηση τεθεί σε μία συνέντευξη για δουλειά, εκεί δηλαδή που είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος της συζήτησης, θα πρέπει να γνωρίζεις τι και πώς να απαντήσεις.

> Διάβασε ακόμη: Το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων εν μέσω πανδημίας

Η λέξη "λιοντάρι" μοιάζει ιδανική απάντηση, κρύβει όμως παγίδες: Τι θα γίνει αν οι υπεύθυνοι του HR σε θεωρήσουν υπερβολικά επιθετικό ή και τύπο που κάνει bullying με βάση αυτό; Καλό είναι, λοιπόν, σε κάθε απάντηση να δίνεις και μία εξήγηση. Το να πεις ότι θεωρείς τον εαυτό σου "λιοντάρι" μιας και έχεις leadership skills ικανά να οδηγήσουν την "αγέλη" στη νίκη δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβήτηση.

Job Interview: Τα τρικ της επιτυχίας

Οι ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται στις συνεντεύξεις έχουν σκοπό να αποκαλύψουν στην άλλη πλευρά το ποιος ακριβώς είσαι. Βασίζονται πολύ συχνά σε ψυχολογικές μεθόδους που βάζουν τον υποψήφιο σε διλήμματα ικανά να ρίξουν φως στα προτερήματα και αντίστοιχα τα μειονεκτήματά του. Τελικά, είναι ένα τεστ για το κατά πόσο κάποιος είναι κατάλληλος για τη θέση, όχι μόνο βάση της προϋπηρεσίας και των ικανοτήτων του αλλά και το πόσο καλά ταιριάζει με το γενικότερο κλίμα και φιλοσοφία της εταιρείας.


Καλό είναι πάντα να απαντάς με ψυχραιμία και ηρεμία, να διαφωνείς με κόσμιο τρόπο και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, να προβάλλεις τα δυνατά σου σημεία χωρίς όμως ποτέ να λες ψέμματα.


Δεν είναι σπάνιο, για παράδειγμα, να ζητηθεί από έναν υποψήφιο να απαντήσει στο εξής: "Με ποιον διάσημο θα ήθελες να πας για φαγητό;". Εκεί είναι που πρέπει κανείς να σκεφτεί σε ποιους απευθύνεται. Αν διεκδικείς μία θέση σε εταιρεία τεχνολογίας, τότε ο Elon Musk φαίνεται κατάλληλος υποψήφιος, κάτι όμως που δεν ισχύει αν προσπαθείς να πιάσεις δουλειά σε κάποιον διεθνή φορέα που ασχολείται με τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

job interview

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια. Αν, δηλαδή, ο Elon Musk σου φαίνεται σαν υπερφίαλος κι αντιπαθητικός ως επιχειρηματίας, η απάντησή σου μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Είναι πιθανόν στην πορεία της συζήτησης αυτή η αντιπάθειά να φανερωθεί και οι άνθρωποι που σου κάνουν την συνέντευξη να σε πιάσουν να λες ψέμματα.

Ποιοι είναι όμως οι χρυσοί κανόνες για αυτού του τύπου τις συνεντεύξεις; Καλό είναι πάντα να απαντάς με ψυχραιμία και ηρεμία, να διαφωνείς με κόσμιο τρόπο και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, να προβάλλεις τα δυνατά σου σημεία χωρίς όμως ποτέ να λες ψέμματα.

> Διάβασε ακόμη: 12 ψυχολογικά τρικ από τον κόσμο των πωλήσεων

Είναι σημαντικό να δείχνεις φιλικός αλλά όχι υπερβολικά οικείος, αφού αυτό μπορεί να κάνει την απέναντι πλευρά να νιώσει άβολα. Τέλος, πάντα θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου ποιον έχεις απέναντί σου. Τα interviews είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με δύο άτομα και πάνω – απλά όλο το ενδιαφέρον βρίσκεται στραμμένο πάνω σου.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.