Πίνει (καλή) μπίρα η Αθήνα; Κι αν ναι, βρίσκεται το κοινό σε εκείνο το επίπεδο που αρχικά θα καταλάβει και κατ' επέκταση θα εκτιμήσει την craft εκδοχή αυτής; Αν κρίνουμε από την μίνι "άνοιξη" των αστικών ζυθοποιείων/taprooms/beer bars οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι μάλλον θετικές. Το Αθηνόραμα και ο Μπάμπης Δούκας επιθυμούν να θέσουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση, λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις τριών ανθρώπων που ζουν καθημερινά ανάμεσα σε βύνη, λυκίσκο και taps: Των Φώτη Αναστασίου, Γιάννη Ψιμούλη και Ανέστη Ζαμανόπουλου.

Ζύθος και θεάματα

Από τα τέλη των '90s, όταν και η Craft έκανε την εμφάνισή της, έως και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τότε ήταν που η Local Pub στο Χαλάνδρι άρχισε να ψάχνεται λίγο παραπάνω, σηματοδοτώντας κατά κάποιο τρόπο την αναγέννηση του είδους στην Αθήνα. 

"Γύρω στις αρχές του 2010 κάναμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, με focus στην μπύρα. Φέρναμε πράγματα αποκλειστικά για το μαγαζί, που σιγά-σιγά κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο όλο και μεγάλωνε. Έπειτα μπήκε στο κάδρο το homebrewing και η γενικότερη άνθηση της ελληνικής μικροζυθοποιίας" αναφέρει ο Φώτης Αναστασίου από την Local Pub και τη ζυθοποιία Αναστασίου. 

Η τελευταία βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη στημένη σε βρετανικά -και ιρλανδικά- πρότυπα pub, φροντίζοντας να προμηθεύει ολόφρεσκη μπύρα τις κάνουλες. 

> Διάβασε ακόμη: Η σεζόν του Gin & Tonic σε 11 αθηναϊκά μπαρ

Από τη ζυθοποιία Αναστασίου ξεκίνησε την πορεία του και ο Γιάννης Ψιμούλης, που μαζί με τους Τάσο και Ελευθερία Παπαδάκη έχουν δημιουργήσει εδώ και μερικούς μήνες το Paragon, ένα μικροζυθοποιείο-taproom που σερβίρει τις μπύρες του σε έναν προσεγμένο industrial χώρο στην Ηλιούπολη και έχει καταφέρει να ακουστεί αρκετά.

"Η βασική φιλοσοφία είναι να προσφέρουμε φρέσκια μπύρα στο κοινό σε έναν cool χώρο. Να δημιουργήσουμε κάτι ελκυστικό, με επίκεντρο πάντοτε το πολύ καλό προϊόν". Μέχρι στιγμής, δείχνουν να έχουν πετύχει το στοίχημα.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr