Η ιστορία και η συνταγή του Garibaldi

Το κομψό ιταλικό cocktail και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιανουαρίου 2022

Μιλώντας για το Garibaldi, αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο κλασικά ιταλικά cocktails. Και ένα εκ των πιο απλών από αυτά. Χρειάζονται ουσιαστικά μόλις δύο βασικά συστατικά για την παρασκευή του και αυτά δεν είναι άλλα από το Campari και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συν κάποια extra twists που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και διαφέρουν κάθε φορά αναλόγως του ποιος φτιάχνει το ποτό και πού.

Το μυστικό του είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται - ιδανικά, να στύβεται εκείνη την ώρα στο ποτήρι. Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο στην παρασκευή του Garibaldi είναι η ανάδευση, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και πριν την προσθήκη πάγου, ώστε να αποκτήσει αφρώδη υφή, που εξομαλύνει την πικρότητα του ιταλικού κόκκινου λικέρ.

Η ιστορία

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο Giuseppe Garibaldi αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του Ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ουρουγουάης, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο, το οποίο και επικράτησε. Έχει λάβει το προσωνύμιο του 'Ήρωα των Δύο Κόσμων' για την καταλυτική παρουσία του στις δύο αυτές σημαντικές διαμάχες, ενώ για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας.

Για να τον τιμήσουν λοιπόν, έδωσαν το όνομά του σε ένα από τα πιο κομψά ποτά, δίχως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για την προέλευση του ποτού. Αυτό όμως που όλοι στον κόσμο των μπαρ και των spirits γνωρίζουν, είναι πως επανήλθε στο προσκήνιο ουσιαστικά το 2015, όταν ο πρωτοπόρος Naren Young του νεοϋορκέζικου Dante παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του, καθιστώντας το ένα από τα best sellers της επιχείρησής του εκείνη την περίοδο. Και ξέρεις τι λένε, αν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα Campari
  • 4 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/5 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι βάζεις πάγο.
  2. Ρίχνεις το Campari, το σιρόπι ζάχαρης και τον χυμό και αναδεύεις ελαφρά.
  3. Γαρνίρεις με μία σφήνα πορτοκαλιού.

Tip: Το Garibaldi είναι ένα ποτό που αναβαθμίζεται αρκετά αν του προσδώσεις 'μεγαλύτερο' και πυκνότερο σώμα. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να το χτυπήσεις στο σέικερ και να προσθέσεις στα υλικά ασπράδι αυγού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των sour cocktails.

 


Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Americano, την ακριβότερη συλλογή ουίσκι του κόσμου βγαίνει σε δημοπρασία και τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με την μπύρα.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.