Η ιστορία και η συνταγή του Garibaldi

Το κομψό ιταλικό cocktail και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Ιανουαρίου 2021

Μιλώντας για το Garibaldi, αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο κλασικά ιταλικά cocktails. Και ένα εκ των πιο απλών από αυτά. Χρειάζονται ουσιαστικά μόλις δύο βασικά συστατικά για την παρασκευή του και αυτά δεν είναι άλλα από το Campari και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συν κάποια extra twists που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και διαφέρουν κάθε φορά αναλόγως του ποιος φτιάχνει το ποτό και πού.

Το μυστικό του είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται - ιδανικά, να στύβεται εκείνη την ώρα στο ποτήρι. Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο στην παρασκευή του Garibaldi είναι η ανάδευση, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και πριν την προσθήκη πάγου, ώστε να αποκτήσει αφρώδη υφή, που εξομαλύνει την πικρότητα του ιταλικού κόκκινου λικέρ.

Η ιστορία

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο Giuseppe Garibaldi αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του Ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ουρουγουάης, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο, το οποίο και επικράτησε. Έχει λάβει το προσωνύμιο του 'Ήρωα των Δύο Κόσμων' για την καταλυτική παρουσία του στις δύο αυτές σημαντικές διαμάχες, ενώ για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας.

Για να τον τιμήσουν λοιπόν, έδωσαν το όνομά του σε ένα από τα πιο κομψά ποτά, δίχως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για την προέλευση του ποτού. Αυτό όμως που όλοι στον κόσμο των μπαρ και των spirits γνωρίζουν, είναι πως επανήλθε στο προσκήνιο ουσιαστικά το 2015, όταν ο πρωτοπόρος Naren Young του νεοϋορκέζικου Dante παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του, καθιστώντας το ένα από τα best sellers της επιχείρησής του εκείνη την περίοδο. Και ξέρεις τι λένε, αν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα Campari
  • 4 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/5 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι βάζεις πάγο.
  2. Ρίχνεις το Campari, το σιρόπι ζάχαρης και τον χυμό και αναδεύεις ελαφρά.
  3. Γαρνίρεις με μία σφήνα πορτοκαλιού.

Tip: Το Garibaldi είναι ένα ποτό που αναβαθμίζεται αρκετά αν του προσδώσεις 'μεγαλύτερο' και πυκνότερο σώμα. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να το χτυπήσεις στο σέικερ και να προσθέσεις στα υλικά ασπράδι αυγού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των sour cocktails.


Διάβασε ακόμη για το RTD του 2021 Togroni, την ιστορία και η συνταγή του Americano, την ακριβότερη συλλογή ουίσκι του κόσμου βγαίνει σε δημοπρασία και τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με την μπύρα.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails