Σοκολάτα και ποτό. Ποτό και σοκολάτα. Είτε μιλάμε για ένα έντονο κόκκινο κρασί ή κάποιο ιδιαίτερο malt είτε για κονιάκ ή ακόμη και μία ταπεινή IPA (που παρεμπιπτόντως ταιριάζει φοβερά με Snickers), το πάντρεμα των δύο στοιχείων δίνει πάντοτε ενδιαφέροντα αποτελέσματα - και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε μπουκιά/γουλιά.

Το chocolate and booze-pairing  μπορεί κάλλιστα να γίνει και με κάποια spirits που πιθανότατα δεν είχες δοκιμάσει μέχρι τώρα. Όπως τα παρακάτω.

Τσίπουρο π5ντε και πικρή́ σοκολάτα

Το π5ντε είναι το νέο, περιορισμένης παραγωγής, παλαιωμένο απόσταγμα της οικογένειας Σπυρόπουλου - ένα premium τσίπουρο που παράγεται στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της, στην Εύβοια. Το π5ντε προέρχεται από ειδικά́ επιλεγμένα αποστάγματα που, όπως δηλώνει και το όνομά του, ωριμάζουν αργά́ για τουλάχιστον 5 χρόνια σε γαλλικά́ και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, χαρίζοντας του ισχυρή́ προσωπικότητα.

Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, με τα ζαχαρωμένα πυρηνόκαρπα φρούτα, την πορτοκαλόφλουδα, το σύκο, την πικρή́ σοκολάτα, τη βανίλια και το φουντούκι να δημιουργούν ένα πολύπλοκο αρωματικό σύνολο, με πλούσια
και κομψή γεύση.  Σερβίρεται ιδανικά σε ποτήρι τουλίπα κατάλληλο για αποστάγματα, δίπλα σε πικρή́ σοκολάτα, τρούφες σοκολάτας, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς καθώς και με πικάντικα και καπνιστά́ τυριά́ ή φουά γκρα. 

ΜΕΤΑΧΑ και σοκολάτες ÉSOPHY

Η σοκολάτα ανέκαθεν ήταν για εκείνον ένας από τους καλύτερους συντρόφους για τα πολύτιμα αποστάγματα του Οίκου Μεταξά, καθώς τα βοηθά να ξεδιπλώσουν το μοναδικό τους χαρακτήρα με ξεχωριστό τρόπο. Μία άκρως ενδιαφέρουσα χημεία συντελείται, στην οποία η σοκολάτα ξεκλειδώνει όλες τις νότες που βρίσκονται καλά φυλαγμένες μέσα στην καρδιά του ΜΕΤΑΧΑ, δημιουργώντας μια όμορφη συμφωνία των αισθήσεων.

Αυτό αποτέλεσε και την κύρια αφορμή για τη νέα εμπειρία pairing που παρουσιάζει ο οίκος ΜΕΤΑΞΑ αυτά τα Χριστούγεννα σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ÉSOPHY. Με όχημα τη φιλοσοφία που θέλει κάθε σοκολάτα να αποκαλύπτει μια μνήμη συνδεδεμένη με γεύσεις που ορίζουν την αληθινή ποιότητα, η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου είναι δύο chocolatières που ίδρυσαν το brand ÉSOPHY το 2017.

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης ξεναγώντας τη Σοφία και την Ευδοκία στα κελάρια του Οίκου ξεδίπλωσε για εκείνες το πλούσιο μπουκέτο από νότες που συνθέτουν το METAXA 12 Stars και το METAXA Private Reserve.

Τις καθοδήγησε στην ανακάλυψη της κάθε μικρής, εκλεπτυσμένης νότας που βρίσκεται κλειδωμένη στο METAXA και εκείνες με τη σειρά τους, δημιούργησαν τέσσερις μοναδικές γεύσεις σοκολάτας με έμπνευση τον ξεχωριστό χαρακτήρα του METAXA 12 Stars και του METAXA Private Reserve, με στόχο να τα συντροφεύσουν γευστικά: Για το METAXA 12 Stars δημιούργησαν Πορτοκάλι-Βαλσάμικο και Κάρδαμο-Σύκο, ενώ οι δύο σοκολάτες που δημιουργήθηκαν για το METAXA Private Reserve είναι με Μπαχαρικά του χειμώνα και με πικάντικο βερίκοκο.