Ένα εκατομμύριο δολάρια. Τόσα υπολογίζεται πως αξίζει το πιο ακριβό μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ή μήπως είναι πιο σωστό να πούμε, "του Σύμπαντος"; Κι αυτό γιατί μία φιάλη -του ούτως ή άλλως πανάκριβου- Château Petrus του 2000 βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και ήρθε ξανά στον πλανήτη μας μέσω του πυραύλου Dragon της SpaceX.

Πλέον, ο περίφημος οίνος, μετά από 14 μήνες, αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία που διοργανώνει ο οίκος Christie's. Η τιμή εκκίνησής του θα είναι τα $830.000, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα ξεπεράσει το 1 εκατ.

Christie's

Πέρα από τη συλλεκτική φιάλη, εξίσου συλλεκτική θα είναι και η θήκη της: Ένα ξύλινο κουτί που δημιουργήθηκε χειροποίητα στο Ateliers Victor του Παρισιού, μετά από 900 ώρες δουλειάς. Εντός του υπάρχει μία μικρογραφία του ηλιακού συστήματος. Το κουτί θα περιέχει ένα ακόμη μπουκάλι του Château Petrus, που δεν παλαίωσε στο διάστημα αλλά στο Μπορντώ.

Christie's

Οι Masters of Wine υποθέτουν πως το διαστημικό Château Petrus θα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και θα έχει ελαφρώς τολμηρότερες νότες και αποχρώσεις.