Τον David Adjaye φυσικά και τον γνωρίζεις. Σε περίπτωση που δεν τον ξέρεις, μάθε πως πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Αυτή τη φορά, ο Adjaye κλήθηκε να σχεδιάσει τη φιάλη αλλά και μία θήκη για το Gordon & MacPhail Generations 80 YO, ένα ουίσκι 80 ετών από το αποστακτήριο Glenlivet. Το τελευταίο θεωρείται το παλαιότερο σκωτσέζικο single malt ουίσκι που εμφιαλώθηκε ποτέ.

Μία μοναδική δημιουργία

Ο CEO του αρχιτεκτονικού γραφείου Adjaye Associates έτρεξε το project με κύριο μέλημά του η φιάλη για να αναδεικνύει πλήρως τον χαρακτήρα και το χρώμα του εν λόγω spirit.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Συνολικά έχουν φτιαχτεί 250 φιάλες, όλες στο Glencairn Crystal Studio, με κύριο υλικό το φυσούμενο με το χέρι γυαλί. Αυτό συνέβη για να φαίνεται πως λαξεύτηκε από έναν και μόνο κρυστάλλινο κύβο. 

"Από την κατανόηση της ίδιας της διαδικασίας απόσταξης του ουίσκι, μπόρεσα να ξεκλειδώσω ένα ντιζάιν το οποίο επέτρεψε μια συνοχή, όπου η απουσία διάκρισης μεταξύ δοχείου και αυτού που περιείχε γέννησε μια πλήρη εμπειρία" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός -με καταγωγή από την Γκάνα- δημιουργός.

Πέρα από τη φιάλη, σχεδιάστηκε και μία θήκη, που περιγράφεται ως "δρύινο περίπτερο". Είναι κατασκευασμένη από δρυ ώστε να γίνεται εύκολα και άμεσα η σύνδεση με τα βαρέλια στα οποία παλαιώνει το ουίσκι.

> Διάβασε ακόμη: Τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021

"Η χρήση της δρυός -ενός κειμήλιου της διαδικασίας παραγωγής και του δεσμού μεταξύ του βαρελιού και του ουίσκι- επέτρεψε να συμβεί κάτι μοναδικό, μία αναγνώριση και κατανόηση του ό,τι το δοχείο και το υγρό είναι μη διακριτά, εγκιβωτισμένα και καταδικασμένα να μεγαλώνουν μαζί. Θέλησα να δημιουργήσω ένα σχέδιο που αποτίει φόρο τιμής στο ρόλο που παίζει η δρυς στη μεταμόρφωση του υγρού σε ένα ελιξίριο με μαγικές σχεδόν ιδιότητες" ανέφερε ο αρχιτέκτονας.

Πρόσφατα μάλιστα, ο David Adjaye τιμήθηκε με το Riba Royal Gold Metal.