Ας ξεκινήσουμε με μία μεγάλη αλήθεια. Παντού στον κόσμο, οπουδήποτε κι αν ταξιδέψεις, θα συναντήσεις ένα ιταλικό εστιατόριο. Στη δική μου γνωσιολογική αντίληψη, το αντίστοιχο σε μπαρ είναι η ιρλανδική παμπ. Και πώς να μην είναι άλλωστε. Αυτά και μόνο, για την επιρροή των Ιρλανδών στο κομμάτι του πίνειν και γενικότερα της διασκέδασης έξω. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου (αυτή που στο χωριό λέμε St. Patrick's Day) γιορτάζεται ετησίως στις 17 Μαρτίου και είναι ένας πραγματικά καλός λόγος για να ασχοληθούμε λίγο με την πολύ συμπαθή όσο και όμορφη χώρα που επιπλέει στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Μία πράσινη γιορτή

Η σημαντικότερη γιορτή λοιπόν των Ιρλανδών σε κάθε γωνιά της Γης λαμβάνει χώρα την ημέρα της επετείου του θανάτου του σημαντικότερου Προστάτη- Αγίου της χώρας. H Hμέρα του Αγίου Πατρικίου καθιερώθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα για να γιορτάσει και την άφιξη του Χριστιανισμού στο νησί.

Η πρώτη μάλιστα παρέλαση έγινε στις 17 Μαρτίου του 1762, όχι στο Δουβλίνο αλλά στη Νέα Υόρκη, από Ιρλανδούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό. Σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη μη στρατιωτική παρέλαση που γίνεται παγκοσμίως, με πάνω από 200.000 άτομα να συμμετέχουν σε αυτήν, με πλήθος άλλων εορταστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ να την πλαισιώνουν.

Σύμβολο της γιορτής είναι ασφαλώς το ιρλανδικό τριφύλλι -το οποίο σύμφωνα με το θρύλο χρησιμοποίησε ο Άγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα- και το χρώμα που κυριαρχεί δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το πράσινο. Και όπως σε κάθε περίπτωση που οι Ιρλανδοί γιορτάζουν δεν μπορεί να απουσιάζει το ποτό.

Και OK, η Αθήνα δε θα θυμίζει ακριβώς Δουβλίνο, Κορκ, Λίμερικ ή Σάμροκ (ή πολύ περισσότερο τα όσα λαμβάνουν χώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Σικάγο) αλλά όπως και να έχει είναι μία καλή ευκαιρία να βγεις, να απολαύσεις με τους φίλους σου καλό ιρλανδικό ουίσκι - και γενικότερα να διασκεδάσεις με τρόπο ανάλογο της σημαντικής γιορτής όπου όλα βάφονται πράσινα.

Με ιρλανδέζικο ουίσκι, αμέσως καλύτερα

Όπου υπάρχει γιορτή, υπάρχει και ποτό. Και όπου ποτό, βλέπε ουίσκι για τους Ιρλανδούς, που φημίζονται για αυτό. Ένα από τα πράγματα για τα οποία υπερηφανεύονται άλλωστε, είναι το uisce beatha, "το νερό της ζωής". Κι αυτό γιατί ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν ποτέ ουίσκι, γύρω στον 16ο αιώνα. 

Το ιρλανδέζικο ουίσκι λοιπόν είναι το ποτό που φτιάχνεται και παλαιώνει -θα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια- στο νησί, είναι (κατά συντριπτική πλειοψηφία) προϊόν τριπλής απόσταξης, χωρίς προσθήκη τύρφης, όντας συνήθως αποτέλεσμα αναμίξεως πολλών διαφορετικών blends. Πιο απαλό και ευκολόπιοτο σε σχέση με το σκωτσέζικο, περισσότερο φρουτώδες και με "ελαφρύτερο" χρώμα.

Ένας από τους πιο φρέσκους εκπροσώπους του είναι το Busker, το όνομα του οποίου σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να ερμηνευθεί ως καλλιτέχνης του δρόμου. Whiskey νεαρό αλλά πλούσιο σε γεύση και σε αρώματα, παράγεται στο αποστακτήριο Royal Oak Distillery, το οποίο είναι το 4ο μεγαλύτερο σε όγκο παραγωγής whiskey στη χώρα.

Θεωρείται πρωτοποριακό, γιατί είναι το πρώτο στην Ιρλανδία που παράγει όλους τους τύπους Ιρλανδέζικου Whiskey σε μία ιδιόκτητη εγκατάσταση. Μία εξαιρετική επιλογή για όλες τις ώρες και περιστάσεις καθώς ο χαρακτήρας του με τις πολλές εκφράσεις σε βάζει από μόνος του σε διαδικασία γευσιγνωσίας.

Στην Triple Cask Triple Smooth εκδοχή του βρίσκεις υψηλή περιεκτικότητα σε Single Malt μαζί με παλαίωση σε βαρέλια Bourbon, Sherry και Marsala, που δίνει αρώματα από τροπικά φρούτα και βανίλια. Στο στόμα είναι γλυκόπιοτο και μαλακό, με νότες γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας για να ακολουθήσει μία ισορροπημένη, ελαφρώς γλυκιά επίγευση.

Το Single Malt από την πλευρά του σε κερδίζει αρχικά με τη φρουτώδη μύτη που δίνει τη θέση της σε αρώματα πεύκου και κριθαριού. Όπως όλα τα single malts φτιάχνεται μόνο από βυνοποιημένο κριθάρι και αποστάζεται 3 φορές σε χάλκινους άμβυκες.Αρκετά έντονο στο στόμα με πλούσια και κρεμώδη υφή που θυμίζει σοκολάτα σε συνδυασμό με όμορφη ένταση από το αλκοόλ του. Φρουτώδες με έντονη επίγευση.

Το Busker διαθέτει και Single Grain ετικέτα, που αποστάζεται όπως όλα τα grain whiskies, σε αποστακτήρες συνεχούς απόσταξης μετά από ζύμωση πολλών σιτηρών. Πλούσιο σε καλαμπόκι και κριθάρι, ξεκινά με αρώματα καραμέλας, βανίλιας και ξύλου βελανιδιάς, οι οποίες συνεχίζουν στο στόμα και μπλέκουν με φρέσκα αρώματα άνθεων και αποξηραμένων φρούτων που οφείλονται στην παλαίωση σε βαρέλια κρασιού Marsala. Μακριά επίγευση που εναλλάσσεται από γλυκιά σε ξηρή. Γενικά, γλυκό τελείωμα που διαρκεί.

Τέλος, το Busker Single Pot Still. H κατηγορία single pot still υπάρχει μόνο στην Ιρλανδία και αποτελεί το παραδοσιακό στυλ ιρλανδικού: Τριπλή απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες μετά από ζύμωση βυνοποιημένου και φρέσκου κριθαριού. Σκουρόχρωμο, ξεκινάει με ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων εσπεριδοειδών που συνεχίζει σε άνθη, μέλι και ελαφριά μπαχαρικά.

Στο στόμα ξηρό, η ένταση του αυξάνεται και συναντάμε πιπεράτες και ακόμα περισσότερες μπαχαρώδεις νότες. Μακρύ πλούσιο και έντονο αρωματικό τελείωμα. Ζεστή και μακριά επίγευση μπαχαρικών.

Αν θέλεις λοιπόν να γιορτάσεις την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου σαν γνήσιος Ιρλανδός, αλλά κυρίως να κατανοήσεις την πραγματική σημασία της ημέρας, αναζήτησε το Busker στα εξής μπαρ: 

  • Feelin’Good Athens- Κουκάκι
  • The Speakeasy Athens – Αθήνα
  • Luxus Bar Bistro- Εξάρχεια
  • Beatniks Road Bar– Εξάρχεια
  • Tap 27 Athens – Παγκράτι
  • Odeon - Παγκράτι
  • Karamuza – Πεύκη
  • Salto Mortale - Πέυκη
  • The Ploughman Pub – Κηφισιά
  • The Azor - Άνοιξη
  • White Monkey – Χαλάνδρι
  • Κόκκινη Σβούρα - Χαλάνδρι
  • Σχεδία - Αργυρούπολη
  • Aλχημιστής – Πετρούπολη
  • BarBus – Νέα Σμύρνη