Τι πρέπει να γνωρίζεις για το σκοτσέζικο ουίσκι

Πώς θα ευχαριστιέσαι στο απόλυτο, το αγαπημένο σου ποτό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Ιουνίου 2018

Ένας από τους πιο γοητευτικούς κόσμους στον χώρο του ποτού, είναι δίχως αμφιβολία αυτός γύρω από το ουίσκι. Και μιλώντας για τον "βασιλιά" των ποτών, η πρώτη χώρα που αβίαστα είναι η Σκωτία.

Ορίστε λοιπόν, πώς θα γευθείς το σκοτσέζικο ουίσκι όπως ακριβώς του αρμόζει.

Μάθε πού φτιάχνεται

Campbeltown, Islay, Highlands και Lowland, συν το Speyside. Αυτές είναι οι περιοχές όπου φτιάχνεται το σκοτσέζικο ουίσκι και κάθε μία από αυτές έχει το δικό της γευστικό προφίλ και ξεχωριστή μέθοδο παραγωγής. Για παράδειγμα, αν επιζητάς εύκολες γεύσεις και ήπια αρώματα, τα Highlands (Macallan, Glenmorangie, Oban κ.α.) θα σου δώσουν ακριβώς ότι ψάχνεις. Aν πάλι προτιμάς τις πιο καπνιστές αποχρώσεις, ενδείκνυνται τα ουίσκι του Islay (Lagavulin, Laphroaig, Ardbeg, Bruichladdich κ.α.)

Είναι απλά ουίσκι

Αυτό σημαίνει πως αν ήδη έχεις έναν συγκεκριμένο τύπο ουίσκι που προτιμάς περισσότερο, ενδεχομένως να βρεις το σκοτσέζικο σχεδόν ίδιο. Αν π.χ. το ποτό σου είναι το bourbon, θα βρεις πολλές ομοιότητες στα scotch που βγάζουν αρώματα καραμέλας ή βανίλιας.

Μην το παρακάνεις με το νερό ή τον πάγο

Όπως στα περισσότερα ουίσκι, έτσι κι εδώ, το ποτό μπορεί να επωφεληθεί από την προσθήκη νερού ή πάγου, αλλά είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κάποιος και να βάλει λίγο (ή και πολύ) παραπάνω.

Βάλ' το σε cocktail

Ναι, αποτελεί μια εξαιρετική βάση για cocktail. Δοκίμασε ένα Rob Roy ή ένα Bobby Burns. Υπάρχουν δεκάδες νόστιμα cocktail που έχουν σαν βάση το εν λόγω ουίσκι και θα σε βάλουν πιο εύκολα σε μια διαδικασία τόσο να γνωρίσεις όσο και να αγαπήσεις το ποτό.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Παταγονία μόλις έφτιαξαν δικό τους ποτό και το ονόμασαν Träkál

Δεν είναι ουίσκι, δεν είναι gin, αλλά ένα ολόφρεσκο spirit που αφήνει υποσχέσεις.

Όλα όσα έχει να σου μάθει για την τεκίλα ένας πραγματικός θρύλος της

Τα μυστικά της αγαύης όπως μας τα αποκάλυψε ο Tomas Estes.