Η βότκα είναι από τα δημοφιλέστερα ποτά - straight ή σε cocktail. Παρά τη δημοφιλία της όμως, είναι ταυτόχρονα και ένα παρεξηγημένο ποτό και αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες παρανοήσεις και μύθοι γι' αυτήν.

Η βότκα είναι βότκα απ’ όποια χώρα κι αν προέρχεται

Λάθος. Οι παραδοσιακές βότκες, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, είναι πολύ πιο "επιθετικές", δυνατές και βαριές. Η βότκα δυτικής παραγωγής, όπως π.χ. η Σουηδική, είναι πιο απαλή, πιο "εύκολη" να την πιούμε.

Περισσότερη απόσταξη σημαίνει καλύτερη ποιότητα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό δεν ισχύει. Ένας βασικός λόγος είναι πως για κάθε εταιρεία το τι σημαίνει μονή ή διπλή απόσταξη μπορεί να είναι διαφορετικό ενώ κάθε αποστακτήριο είναι επίσης διαφορετικό. Και αν η βότκα υποστεί πολλή απόσταση, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει όλο το άρωμα, τη γεύση και το χαρακτήρα των βασικών συστατικών της αφήνοντας πίσω μόνο το καθαρό αλκοόλ.

Δεν χρειάζεται μια πανάκριβη βότκα για τα cocktails

Όταν αναμιγνύεται η βότκα με άλλα ποτά, η γεύση της ουσιαστικά δεν διακρίνεται. Αν όμως το παρακάνεις, θα το καταλάβεις την επόμενη ημέρα. Είπαμε όχι πανάκριβη, αλλά σίγουρα όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά μην κάνεις οικονομία γιατί τη διαφορά θα την πληρώσει ο οργανισμός σου.

Φτιάχνεται (και) από πατάτες

Παρότι υπάρχει βότκα που φτιάχνεται από πατάτες, όπως η σουηδική Karlsson’s Gold Vodka, στην πραγματικότητα μπορεί να παραχθεί από διάφορα είδη τροφίμων και λαχανικών. Δες για παράδειγμα την παρακάτω λίστα.

Λίστα προέλευσης

Κριθάρι: Finlandia.

Καλαμπόκι: Smirnoff, Crystal Head, Deep Eddy, Prairie Organic, Tito’s, UV.

Σταφύλι: Cîroc.

Αχλάδι: St. George.

Πατάτα: Chopin, Christiania, Grand Teton, Luksusowa, Vikingfjord.

Σίκαλη: Belvedere, Sobieski, Square One.

Γλυκοπατάτα: Corbin.

Σιτάρι: Absolut, Grey Goose, Ketel One, 42 Below, Leaf, Pinnacle, Russian Standard, Svedka, Three Olives.

Whey (πρωτεΐνη ορού γάλακτος): VDKA 6100.

Μεικτές: Hangar 1 (σταφύλι και σιτάρι), Leopold Bros Silver Tree (πατάτα, σιτάρι και κριθάρι), Purity Vodka (σιτάρι και κριθάρι), Reyka (σιτάρι και κριθάρι), Van Gogh (σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι), Zirkova (σιτάρι και σίκαλη), Zyr (σιτάρι και σίκαλη), Burnett’s*, New Amsterdam*, Seagram’s*, Skyy*, Stolichnaya*.

*οι συνταγές των πέντε τελευταίων δεν είναι γνωστές.