Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το ουίσκι από τον Καναδά. Μπορεί να ξέρεις κάποια πράγματα, μπορεί και όχι. Όλα όσα οφείλεις όμως να γνωρίζεις για το ποιοτικό ποτό που κατάφερε να υιοθετήσει η παγωμένη γη του Καναδά θα τα βρεις στις γραμμές που ακολουθούν παρακάτω. 

H ιστορία του

H χώρα του Steve Nash, του Drake, των Τoronto Raptors και της Rachel McAdams φτιάχνει ποτά για πάνω από 200 χρόνια, με το πρώτο αποστακτήριο να χρονολογείται στο Κεμπέκ το μακρινό 1769. Ο αριθμός των αποστακτήριων φτάνει τα 200 μέχρι το 1840. Ο John Molson φέρεται να είναι ο πρώτος που έφτιαξε ουίσκι εκεί, το 1799. Το καναδικό ή καναδέζικο ουίσκι όμως ουσιαστικά ξεκίνησε να αποστάζεται την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, με -προφανή- σκοπό την διοχέτευσή του στην παράνομη αγορά. Για αρκετές δεκαετίες οι πωλήσεις του ακολουθούσαν πτωτική πορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη.

Πώς φτιάχνεται

Για το καναδέζικο ουίσκι χρησιμοποιείται βύνη σίκαλης σε αναλογία 51% (η οποία μπορεί να συνυπάρχει με κριθάρι ή καλαμπόκι) και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η απόσταξή του γίνεται συνήθως με την μέθοδο Patent Still (συνεχής απόσταξη από την οποία κρατούνται όλα τα μέρη και δίνεται απόσταγμα 90-95 αλκοολικών βαθμών το οποίο αραιώνεται με νερό). Οι ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας το εμπλουτίζουν με αρώματα.

Τι γεύση έχει

Θεωρείται ένα από τα ελαφρότερα blended ουίσκι που παράγονται και διακρίνεται για την ήπια γεύση του και την απαλή συνύπαρξη δημητριακών. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει πικάντικες ή και πικρές νότες εξαιτίας της σίκαλης.

Γνήσιοι εκπρόσωποι

Τρία πολύ χαρακτηριστικά καναδέζικα ουίσκι είναι τα Canadian Club, Crown Royal και Fireball. Το πιο δημοφιλές όλων (και κορυφαίο σε πωλήσεις άλλωστε), το Canadian Club παντρεύει εκλεκτά καναδέζικα malt με την τεχνική του barrel blending (ανάμειξη πριν την ωρίμανση) και έχει απαλή γεύση. To πυκνό, πολυεπίπεδο και βελούδινο Crown Royal πρωτοδημιουργήθηκε το 1939 για την υποδοχή του τότε βασιλιά της Αγγλίας George VI στον Καναδά. Tέλος, το Fireball -που κάνει θραύση στην αγορά των ΗΠΑ- έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, με έντονο άρωμα κανέλας και μόλις 33% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.