Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ρούμι βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις της πολυτάραχης όσο και ενδιαφέρουσας ιστορίας του, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα spirits των τελευταίων ετών. Το αλέγρο πνεύμα, ο versatile χαρακτήρας, το γεγονός πως αποτελεί μία τέλεια βάση για cocktails, το σώμα και η γεύση είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία του ποτού της χαράς που το κάνουν να ξεχωρίζει. Ακριβώς σε ένα τέτοιο τερέν λοιπόν, μπορεί κανείς να εντοπίσει πολλές αξιόλογες προτάσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη. Λίγες όμως που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά. Και κάπου εδώ, μπαίνει στην κουβέντα μας το Don Papa και οι Φιλιππίνες.

Από το νησί Negros στον κόσμο

Ποιος να το φανταζόταν πως από τους εύφορους πρόποδες του ενεργού ηφαίστείου Mount Kanlaon, που υψώνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού Negros, στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας της  νοτιοανατολικής Ασίας, θα προέκυπτε ένα από τα καλύτερα ζαχαροκάλαμα του κόσμου, το οποίο παράγει γλυκιά, πλούσια μελάσα. Λόγω του τέλειου συνδυασμού κλίματος, γεωγραφίας και πλούσιου ηφαιστειακού εδάφους, δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για την παραγωγή της ιδανικής πρώτης ύλης, που η Sugarlandia προσφέρει στον κόσμο του spirits industry. Αυτήν ακριβώς αξιοποιεί το Don Papa, για να βάλει σε κάθε φιάλη το πρώτο premium ρούμι της χώρας, πλούσιο σε βάθος και γεύση. Ένα σπουδαίο προϊόν για το οποίο οι Φιλιππίνες και το νησί Negros μπορούν να είναι περήφανοι.

Το εξαιρετικό ρούμι που φτιάχνεται εκεί αποτελεί επιπλέον έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στον Papa Isio (γνωστό και ως Dionisimo Magbuelas), τον πραγματικό και χαρισματικό ηγέτη του Negros, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Sugarlandia στην ανεξαρτησία από τους Ισπανούς, πίσω στη δεκαετία του 1890.

Παράλληλα, το Don Papa ενσωματώνει στον χαρακτήρα του το πνεύμα των ανθρώπων της Sugarlandia - ένας λαός με φυσική κλίση φιλοξενία και αβίαστη επιθυμία για storytelling. Νιώθουν περηφάνια για την αρμονική κοινωνία τους και δίνουν στη Sugarlandia την ψυχή, την προσωπικότητα και τη μοναδική αίσθηση του στυλ. 

Μία ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής, μια ακόμη πιο ιδιαίτερη εικόνα

Το ευγενές ζαχαροκάλαμο της Sugarlandia κόβεται με το χέρι κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο και, έπειτα, φορτώνεται σε παλιά φορτηγά για να μεταφερθεί σε έναν από τους αρχαίους μύλους ζάχαρης, οι οποίοι χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Οι μύλοι συνθλίβουν και αλέθουν το ζαχαροκάλαμο, κάνοντας την πλούσια, γλυκιά μελάσα γνωστή σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο ως "Μαύρος Χρυσός".   

Οι εν λόγω παλιοί, φθαρμένοι μύλοι κάνουν μερικές από τις πλουσιότερες, πιο γλυκές μελάσες στον κόσμο, που με τη σειρά τους παράγουν ένα πλούσιο, ελαφρώς πιο γλυκό και φρουτώδες ρούμι. Το ρούμι κατεβαίνει στους 65 βαθμούς χρησιμοποιώντας φρέσκο νερό πηγής και παλαιώνει σε δύο τύπους βαρελιών - αμερικανικά δρύινα βαρέλια ex-bourbon και τα βαρέλια πρώην Rioja (STR) που είναι μοναδικά για τον Don Papa. Αυτά τα σφιχτά δρύινα βαρέλια είναι καρυκευμένα, φρυγανισμένα και ελαφρώς απανθρακωμένα, δίνοντας στο υγρό ανάταση σε φρούτα και βανίλια. 

Το ρούμι παλαιώνει στους πρόποδες του Kanlaon όπου το ζεστό, υγρό κλίμα του Negros οδηγεί σε ταχύτερη ωρίμανση και όπου το "μερίδιο του αγγέλου" μπορεί να φτάσει έως και 8%. Μετά από αρκετά χρόνια, τα βαρέλια ρούμι επιλέγονται από το Master Blender, πριν φιλτραριστούν για να βοηθήσουν στην παραγωγή του πλούσιου απαλού μείγματος, έτοιμο για εμφιάλωση.

Και μετά έρχεται το branding. Το Don Papa ξεχωρίζει και για τις πολύ ιδιαίτερες ετικέτες του, με τα βραβευμένα σχέδιά του να προέρχονται από το διάσημο γραφείο σχεδιασμού συσκευασιών Stranger & Stranger. Αντλούν έμπνευση από τον μυστικιστικό κόσμο του πνευματικού σπιτιού της μάρκας, τη Sugarlandia. 

Τα μπουκάλια του Don Papa διαθέτουν τον ομώνυμο χαρακτήρα της μάρκας, τον ίδιο τον Papa Isio, με το προσοφθάλμιο gecko-monocle. Περιβάλλεται από πάνω από 50 πλάσματα από τα νησιά των Φιλιππίνων, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου μικρότερου πρωτεύοντος θηλαστικού στον κόσμο - του tarsier - καθώς και σκαθάρια, γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και τροπικά πουλιά που κατοικούν στο πλούσιο, πλούσιο και μυστικιστικό νησί του Νέγρου.

Ρούμι με χαρακτήρα

Don Papa Rum

Το αυθεντικό ρούμι Don Papa παλαιώνει σε βαρέλια πρώην Bourbon και STR (ξυρισμένο, φρυγανισμένο και ψημένο) American Oak για βάθος γεύσης. Η μύτη του είναι φρέσκια και ζεστή, με ψητά εσπεριδοειδή, ένα άγγιγμα μάνγκο, φρεσκοκομμένες φράουλες και κομπόστα φρούτων από οπωροφόρα, όμορφα ισορροπημένη με φόντο απαλό μπαχαρικό και γλυκιά βελανιδιά. Στη συνέχεια, δίνει στο στόμα ένα γεμάτο σώμα με ώριμα πορτοκάλια μανταρινιού, μαλακή καστανή ζάχαρη, κρέμα βανίλιας, μια νότα ζεστού φρέσκου τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού, για να ολοκληρώσει με μία επίγευση με νότες μαλακών φρούτων που συνδυάζονται με ζεστή ξηρή φρυγανισμένη βελανιδιά και μια λεπτή, πλούσια γλυκύτητα σκούρου μελιού.

Είναι ιδανικό για ανάμειξη σε μια σειρά από κοκτέιλ. Στην ετικέτα του Don Papa Rum "κρύβονται" ζώα και εξωτικά πουλιά από τις Φιλιππίνες, συμπεριλαμβανομένου και του προαναφερθέντος tarsier.

Don Papa Baroko

Φωλιασμένο στην καρδιά της Sugarlandia, το Don Papa Baroko είναι μια απόδειξη για την ξεχωριστή αυτή κουκκίδα του χάρτη. Μια τολμηρή και εξωτική δημιουργία εμπνευσμένη από το καταπράσινο τροπικό τοπίο όπου ο μύθος και η φύση συγκλίνουν. Φτιαγμένο από μελάσα "μαύρου χρυσού" και παλαιωμένο σε βαρέλια αμερικανικής βελανιδιάς στους πρόποδες του όρους Kanlaon, το Don Papa Baroko ξεχειλίζει από αρώματα εσπεριδοειδών και βανίλιας. Ο γεμάτος χαρακτήρας του ξεδιπλώνεται με ζαχαρωμένες νότες τροπικών φρούτων και μελιού, με αποκορύφωμα ένα τολμηρό φινίρισμα με έναν υπαινιγμό φρυγανισμένης βελανιδιάς.

Έντονη μύτη με νότες ώριμων λοβών βανίλιας, φρέσκων εσπεριδοειδών, μαλακής ζάχαρης μοσχοβάδου, φέτες μάνγκο, με διακριτική φρυγανισμένη καρύδα και αρωματική κρέμα brûlée. Ο ουρανίσκος συνεχίζει απαλός και πλούσιος, με ζαχαρωμένα τροπικά φρούτα, ώριμα κεράσια, μέλι και κρέμα βανίλιας, ισορροπημένο με μια νότα φρέσκων λάιμ και ξηρού μπαχαρικού βελανιδιάς. Φινάλε με ανθεκτική στον ουρανίσκο επίγευση, με τη βανίλια και τις φρέσκες τροπικές νότες να αναπτύσσονται παράλληλα με αποξηραμένους χουρμάδες και σταφίδες, και μια διαρκή εντύπωση φρυγανισμένης βελανιδιάς.  

Don Papa Masskara

Αποτελώντα την έκφραση του Don Papa για το 2018, το Masskara είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στο εμβληματικό Masskara Festival of Negros Occidental, την ετήσια μασκοφόρο φιέστα αφιερωμένη στην ανύψωση του πνεύματος και το χαμόγελο μέσα από τις αντιξοότητες. Αυτή η δημοφιλής έκδοση είναι εμποτισμένη με αυτόχθονα μπαχαρικά, φρούτα και μέλι, που βρίσκονται στο τροπικό τοπίο της χώρας και παλαιώνονται σε αμερικανικά δρύινα βαρέλια πριν αναμειχθούν με μια κατσαρόλα με έγχυση τροπικών συστατικών που προέρχονται τοπικά από τις Φιλιππίνες. Το πλούσιο μέλι των Φιλιππίνων προσθέτει μια γλυκύτητα στο γευστικό προφίλ, το υπέροχο χειροποίητο calamansi lime (που προέρχεται από τις Φιλιππίνες) συνεισφέρει χαρακτηριστικές νότες εσπεριδοειδών, ενώ το φλογερό τοπικό πιπέρι, sSiling lLabuyo (ένα από τα πιο καυτά τσίλι στον κόσμο), προσθέτει μια πινελιά θερμότητας και μπαχαρικών. Αποσταγμένη σε 40% ABV, αυτή η ευδιάκριτα πλούσια, γλυκιά και εσπεριδοειδής έκφραση θυμίζει τη χαρούμενη φύση της ομώνυμης γιορτής.

Αμέσως φωτεινό, ζωντανό και φρουτώδες στη μύτη, με κομμάτια γλυκιάς βανίλιας, φρυγανισμένης ζάχαρης και φρέσκιας φλούδας λάιμ, μαζί με αρωματικές, ώριμες κλημεντίνες και εξωτικό νέκταρ λουλουδιών. Τις διαδέχεται ένας  πλούσιος, λιπαρός και γλυκός ουρανίσκος, με νότες σκούρου άγριου μελιού και σοκολάτας γάλακτος, αρωματισμένος με λάδι πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, έρχεται μια εκπληκτική έκρηξη θερμότητας από το τσίλι labuyo, παράλληλα με μια ζεστή, ξηρή βελανιδιά. Στο τελείωμα, διαρκείς εντυπώσεις ξεχωριστής αρωματικής ζεστασιάς, μαζί με γλυκόπικρη μαύρη σοκολάτα και νότες κανέλας.


Info

To Don Papa Rum εισάγεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την Sky Spirits.

Απολαύστε Υπεύθυνα.