
Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με την μπύρα
Για να απολαύσεις στον απόλυτο βαθμό τη γεύση και τη φρεσκάδα της.
Θέλεις να σου πω μια απογοητευτική εμπειρία σε σχέση με το ποτό; Να σε απογοητεύει μια μπύρα. Αντί για απολαυστικές γουλιές να μην καταλαβαίνεις τι βάζεις στο στόμα σου. Και το λάθος δεν είναι συνήθως στο ότι δεν παρήγγειλες τη σωστή μπύρα, αλλά σε κάποιους άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, οι συνδυασμοί και η συντήρηση. Με αφορμή τη σημερινή Beer Can Appreciation Day -σαν σήμερα το 1935 κυκλοφόρησε η πρώτη μπύρα σε κουτάκι, η Krueger's Cream Ale από την εταιρεία Krueger Brewing Co.- ακολουθεί μια λίστα με όλα εκείνα τα θέματα που πρέπει να λύσεις για να πιεις μια μπύρα σαν άνθρωπος.
Προσοχή στη θερμοκρασία

Ο μύθος της παγωμένης μπύρας πρέπει να καταρριφθεί: Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί συχνά να μεταφραστεί σε ανεπαίσθητη γεύση. Ότι δηλαδή μπορεί να συμβεί και με το κόκκινο κρασί (δηλαδή η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να χάσει απαλότητα και γεύση), συμβαίνει και στην μπύρα. Θα πρέπει πάντοτε να τσεκάρεις ποια είναι η θερμοκρασία που συνίσταται για την κατανάλωση μιας μπύρας. Και προς Θεού, μην ενδώσεις στον πειρασμό του καταψύκτη. Το ίδιο όμως θα συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής έκθεσης στη ζέστη. Ιδανικά, το να διατηρείς την μπύρα στους 3-4 βαθμούς Κελσίου, θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση.
Η οριζόντια αποθήκευση
Δεν έχεις να κάνεις με κρασί. Το να κρατήσεις κάπου σε οριζόντια στάση ένα μπουκάλι μπύρας θα έχει ως αποτέλεσμα την επαφή του υγρού με το καπάκι, που τυγχάνει να είναι μεταλλικό. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις.
Μην τις ξεχνάς στο ντουλάπι

Η μπύρα, σε αντίθεση με τα λικέρ και τα κρασιά, δεν μπορεί να παραμείνει αποθηκευμένη για πάρα πολύ καιρό. Όταν αγοράζεις ακόμη και μια εξάδα, έχε κατά νου πως θα πρέπει να καταναλωθούν σχετικά άμεσα και όχι μετά από μήνες.
Το φως
Η έκθεση στο υπερβολικό φως επηρεάζει αρνητικά την μπύρα με δύο τρόπους. Ο πρώτος σχετίζεται με τη θέρμανσή της, με αρνητικά αποτελέσματα, όπως είδες και στην πρώτη παράγραφο. Ο δεύτερος, είναι ακόμη χειρότερος: Το φως μπορεί να προκαλέσει χημικές διεργασίες (το γνωστό ως light-skunk), που προκαλούν δυσάρεστη γεύση και οσμή. Κάτι που ασφαλώς και δεν επιθυμεί κανείς.
Η είσοδος στο ποτήρι

Οι κανόνες είναι απλοί. Η μπύρα πρέπει να μπαίνει αργά στο (γυρισμένο προς το πλάι) ποτήρι, ώστε να μην προκαλείται μεγάλη ποσότητα αφρού.
Άσπρος πάτος
Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται, είναι να μην σερβίρεται η μπύρα κάθε φορά σε καθαρό ποτήρι. Κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει.
Διάβασε ακόμη για το RTD του 2021 Togroni, το Λούβρο του κρασιού και πώς θα φτιάξεις 4 παραλλαγές του Old Fashioned με ρούμι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα για το βερμούτ
Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΚάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι
Για να είναι κάθε μέρα του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςTo World Class Studios 2023 επιστρέφει στην Αθήνα
Ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός της παγκόσμιας bartending σκηνής επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για ακόμα μια χρονιά.
Πώς θα διασκεδάσεις σαν Ιρλανδός στην St. Patrick's Day
Αφορμή για ένα καλό ουίσκι, με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας αιώνας και κάτι Coca-Cola
Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέραμε για την Coca-Cola.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςCocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης Δουκας