Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με την μπύρα

Για να απολαύσεις στον απόλυτο βαθμό τη γεύση και τη φρεσκάδα της.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Ιανουαρίου 2021

Θέλεις να σου πω μια απογοητευτική εμπειρία σε σχέση με το ποτό; Να σε απογοητεύει μια μπύρα. Αντί για απολαυστικές γουλιές να μην καταλαβαίνεις τι βάζεις στο στόμα σου. Και το λάθος δεν είναι συνήθως στο ότι δεν παρήγγειλες τη σωστή μπύρα, αλλά σε κάποιους άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία, οι συνδυασμοί και η συντήρηση. Με αφορμή τη σημερινή Beer Can Appreciation Day -σαν σήμερα το 1935 κυκλοφόρησε η πρώτη μπύρα σε κουτάκι, η Krueger's Cream Ale από την εταιρεία Krueger Brewing Co.- ακολουθεί μια λίστα με όλα εκείνα τα θέματα που πρέπει να λύσεις για να πιεις μια μπύρα σαν άνθρωπος. 

Προσοχή στη θερμοκρασία

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με την μπύρα

Ο μύθος της παγωμένης μπύρας πρέπει να καταρριφθεί: Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί συχνά να μεταφραστεί σε ανεπαίσθητη γεύση. Ότι δηλαδή μπορεί να συμβεί και με το κόκκινο κρασί (δηλαδή η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να χάσει απαλότητα και γεύση), συμβαίνει και στην μπύρα. Θα πρέπει πάντοτε να τσεκάρεις ποια είναι η θερμοκρασία που συνίσταται για την κατανάλωση μιας μπύρας. Και προς Θεού, μην ενδώσεις στον πειρασμό του καταψύκτη. Το ίδιο όμως θα συμβεί και στην περίπτωση της υπερβολικής έκθεσης στη ζέστη. Ιδανικά, το να διατηρείς την μπύρα στους 3-4 βαθμούς Κελσίου, θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση.

Η οριζόντια αποθήκευση

Δεν έχεις να κάνεις με κρασί. Το να κρατήσεις κάπου σε οριζόντια στάση ένα μπουκάλι μπύρας θα έχει ως αποτέλεσμα την επαφή του υγρού με το καπάκι, που τυγχάνει να είναι μεταλλικό. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις. 

Μην τις ξεχνάς στο ντουλάπι

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΜΠΥΡΑΣ

Η μπύρα, σε αντίθεση με τα λικέρ και τα κρασιά, δεν μπορεί να παραμείνει αποθηκευμένη για πάρα πολύ καιρό. Όταν αγοράζεις ακόμη και μια εξάδα, έχε κατά νου πως θα πρέπει να καταναλωθούν σχετικά άμεσα και όχι μετά από μήνες.

Το φως 

Η έκθεση στο υπερβολικό φως επηρεάζει αρνητικά την μπύρα με δύο τρόπους. Ο πρώτος σχετίζεται με τη θέρμανσή της, με αρνητικά αποτελέσματα, όπως είδες και στην πρώτη παράγραφο. Ο δεύτερος, είναι ακόμη χειρότερος: Το φως μπορεί να προκαλέσει χημικές διεργασίες (το γνωστό ως light-skunk), που προκαλούν δυσάρεστη γεύση και οσμή. Κάτι που ασφαλώς και δεν επιθυμεί κανείς. 

Η είσοδος στο ποτήρι

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ ΜΠΥΡΑΣ

Οι κανόνες είναι απλοί. Η μπύρα πρέπει να μπαίνει αργά στο (γυρισμένο προς το πλάι) ποτήρι, ώστε να μην προκαλείται μεγάλη ποσότητα αφρού.

Άσπρος πάτος

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται, είναι να μην σερβίρεται η μπύρα κάθε φορά σε καθαρό ποτήρι. Κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. 


Διάβασε ακόμη για το RTD του 2021 Togroni, το Λούβρο του κρασιού και πώς θα φτιάξεις 4 παραλλαγές του Old Fashioned με ρούμι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.