Πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, οι Αυστριακοί στρατιώτες (ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή) αναζητούσαν κάτι να πιουν. Η προτίμησή τους στην μπύρα, καθιστούσε τα έντονα κρασιά του ιταλικού βορρά αρκετά δύσκολα ως προς την κατανάλωσή τους. Σε σημείο που τα αραίωναν με νερό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το spritzen, ένα ποτό που μπορούσαν να απολαύσουν ευχάριστα. Το νερωμένο κρασί βέβαια δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο. Για καλή τύχη όλων, η περιοχή του Βένετο φημίζεται και για το αφρώδες prosecco, το οποίο τελικά επικράτησε στα spritz, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού ιταλικού απεριτίφ, όπως δηλαδή είναι το Aperol. 

Στις μέρες μας το Aperol Spritz αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. Το βασικό του συστατικό, δηλαδή το Aperol, είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που περιέχονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

To Aperol Spritz ουσιαστικά έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό αφρώδη οίνου με σόδα, με το cocktail να εξελίσσεται συνεχώς. Τα τελευταία 15 χρόνια μάλιστα, η Campari, που έχει πλέον τα δικαιώματά του βλέπει τις πωλήσεις του να αυξάνονται, μετά από τις πολύ επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες που θέλουν το Aperol Spritz να είναι "το τέλειο ποτό για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση". 

Το pairing είναι πλέον απαραίτητο σχεδόν σε κάθε περίσταση όπου υπάρχει αλκοόλ, οπότε δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να συνοδεύσεις ένα κλασικό ιταλικό κοκτέιλ από ένα κλασικό ιταλικό σνακ. Οι φωτεινές φυσαλίδες και οι νότες εσπεριδοειδών αντισταθμίζονται άψογα με τα αλλαντικά και τα τυριά μιας πίτσας, διατηρώντας τον ουρανίσκο ανανεωμένο κάθε φορά που παίρνεις ένα καινούριο κομμάτι. Γι' αυτό και η πίτσα είναι το ιδανικότερο σνακ για ένα Aperol Spritz.

Η συνταγή για το απόλυτο Aperol Spritz

Υλικά

  • 2 μεζούρες Aperol
  • 3 μεζούρες prosecco
  • σόδα
  • φέτες πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Γεμίζεις ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια.
  • Προσθέτεις τα υλικά. Αρχικά, το Aperol και το prosecco και απογεμίζεις με σόδα.
  • Γαρνίρεις με φέτες πορτοκαλιού.