Ρούμι, ένας πλήρης οδηγός

Η ιστορία, τα cocktails και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ποτό της χαράς.

Το έχεις συνδέσει με το mojito και το daiquiri, με το καλοκαίρι και τους πειρατές. Το ρούμι βρίσκεται στην ενδεχομένως καλύτερη φάση της (πολυτάραχης όσο και ενδιαφέρουσας) ιστορίας του, αποτελώντας πια ένα από τα best selling spirits του πλανήτη. Η δημοφιλία του οφείλεται στο γεγονός πως είναι ένα αρκετά versatile ποτό, τέλειο για cocktails λόγω σώματος και γεύσης, ικανό να σταθεί και μόνο του σαν long drink.

Η ιστορία

Το origin story του ρουμιού ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν. Μία πρώτη αναφορά γίνεται όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος μεταφέρει από τα Κανάρια νησιά φυτά ζαχαροκάλαμου (η καταγωγή του οποίου προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία) στην Καραϊβική και πιο συγκεκριμένα στην Αϊτή και τον Άγιο Δομίνικο με σκοπό να τα μεταφυτεύσει.

Ρούμι, ένας πλήρης οδηγός

Λίγες δεκαετίες μετά τα νησιά της ευρύτερης περιοχής ξεκίνησαν να εξάγουν μελάσα προς την Ευρώπη κάτι που συνέβαινε παράλληλα με δύο πράγματα, σημαντικά για το μύθο του ποτού: Το πρώτο ήταν η χρήση (ντόπιων) σκλάβων για τις απαιτητικές ενέργειες της όλης διαδικασίας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα υποπροϊόντα του ζαχαροκάλαμου για να παράγουν, με ζύμωση και απόσταξη, ένα ποτό που τότε ονομαζόταν Kill Devil. Το δεύτερο, η παρουσία των πειρατών στα νερά της Καραϊβικής: Οι επιθέσεις και τα πλιάτσικα σε εμπορικά πλοία είχαν ως αποτέλεσμα ανάμεσα στη λεία τους να υπάρχει και η μελάσα, που την αξιοποιούσαν, αποστάσοντάς τη.

 • Η λέξη ρούμι έχει μία μάλλον μπερδεμένη προέλευση: Η πιο πειστική εκδοχή είναι αυτή που τη θέλει το λήμμα "rum" να προέρχεται από τη λέξη "rumbullion" (από την αγγλική αργκό του 17ου αιώνα) που σε ελεύθερη μετάφραση ερμηνεύεται ως "χαρά, διασκέδαση, οχλαγωγία".

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και spirit afficionado Fred Minnick, το ρούμι έγινε το πιο trending ποτό του τότε γνωστού εμπορικού κόσμου στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ξεκινώντας και έχοντας μία μικρή θέση στο εμπόριο ζάχαρης και μελάσας, γοήτευσε τους αποίκους των νησιών της Καραϊβικής, που είχαν φτάσει σημείο να καταναλώνουν 3,7 γαλόνια ετησίως ανά άτομο. Το ρούμι εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο, ξεπερνώντας μάλιστα το ουίσκι σε μεγάλες πόλεις της εποχής, όπως η Βοστώνη. Η φήμη του άρχισε να αυξάνει περαιτέρω όταν εξελίχθηκε στο αγαπημένο ποτό των αντρών του Βασιλικού Ναυτικού, που αντικατέστησαν το μέχρι τότε αγαπημένο τους μπράντι με αυτό. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, το ρούμι εξάγονταν έως και στην Αυστραλία. Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν ένα αρκετά ζόρικο ποτό, βαρύ, έντονο και σκληρό. Μία από τις χρονιές-σταθμούς στην ιστορία του είναι το 1862, όταν ο Don Facundo Bacardi απέκτησε ένα αποστακτήριο στο Σαντιάγκο της Κούβας και έφτιαξε για πρώτη φορά ένα ρούμι πιο μαλακό και ελαφρύ.

ΜΠΑΚΑΡΝΤΙ

Φυσικά και πολύ πιο εμπορικό. Σημαντικό ρόλο, τέλος, στη διάδοσή του έπαιξαν και οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όταν και εξαπλώθηκε η tiki κουλτούρα, μετά την ποτοαπαγόρευση. Ήταν η εποχή που απέκτησε και φανατικούς διάσημους φίλους, όπως ο συγγραφέας Ernest Hemingway καθώς και αρκετούς σταρ του Χόλιγουντ. Πάντως, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι σημαντικότεροι ιστορικοί του ποτού αναφέρουν πως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τη μισή από την ιστορία του ρουμιού.

Τα είδη 

Είναι γεγονός πως το ρούμι διαθέτει μία μάλλον ευρεία γκάμα. Εξού και οι διαχωρισμοί με βάση τρία διαφορετικά κριτήρια: Το χρώμα, την καταγωγή και τους τύπους. Όταν μιλάμε για τύπους αναφερόμαστε στο βιομηχανικού τύπου ρούμι (rhum industriel) και το "αγροτικό" rhum agricole. Στην πρώτη εντάσσονται τα γαλλικά ρούμια που προέρχονται από τη μελάσα ενώ στη δεύτερη εκείνα που προέρχονται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμων και διαθέτουν φυτικό χαρακτήρα και λιπαρή υφή. Όσον αφορά το διαχωρισμό με κριτήριο το χρώμα, διακρίνεται σε λευκό, χρυσό και σκούρο.

ΒΑΡΕΛΙΑ ΡΟΥΜΙΟΥ

Κάθε ένα με δικό του διαφορετικό ύφος: Το λευκό (που συναντάς και ως silver) είναι ελαφρύ και δροσερό και αποτελεί μία εξαιρετική βάση για cocktail. Το χρυσό, που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και έχει εντονότερο και σύνθετο χαρακτήρα. Και τέλος, το σκούρο, που η παλαίωσή του διαρκεί περισσότερα χρόνια με αποτέλεσμα ακόμη πιο πολύπλοκη γεύση, που αξίζει να πίνεται σχεδόν πάντοτε σκέτο. Τελευταία κριτήριο, η καταγωγή. Τα ρούμια της Κούβας είναι ελαφριά και κομψά, της Τζαμάικας πληθωρικά και πολύπλοκα, εκείνα της Γουιάνας περισσότερο συμπυκνωμένα, των Μπαρμπέιντος φρουτώδη και ισορροπημένα, τα γαλλικά διακρίνονται για τις ανθικές τους νότες και αυτά της Λατινικής Αμερικής είναι περισσότερο τροπικά. 

Τα best sellers

Εκείνα τα ρούμια που κυριαρχούν σε πωλήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Euromonitor.

 1. Bacardi
 2. Tanduay
 3. McDowell’s No.1 Rum
 4. Captain Morgan
 5. Havana Club
 6. Barceló
 7. Contessa
 8. Ron Medellin
 9. Old Port
 10. Appleton Estate

Οι μύθοι

Κακά τα ψέματα, το ρούμι, ειδικά στα πρώτα χρόνια του είναι συνδεδεμένο με τους σκλάβους των φυτειών ζαχαροκάλαμων και αυτό είναι το πιο σκοτεινό σημείο της ιστορίας του. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιστορίες που έχουν δημιουργήσει και ενισχύσει το θρύλο του όλους αυτούς τους αιώνες.

ΡΟΥΜΙ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

Για παράδειγμα, μία από τις πιο ιντριγκαδόρικες αναφέρεται σε έναν ναυτικό που είχε ζητήσει όταν πεθάνει να τον θάψουν μέσα σε ένα βαρέλι με ρούμι, όπως και έγινε, με το ιδιαίτερο φέρετρο να θάβεται σε νησί της Καραϊβικής. Μερικά χρόνια αργότερα, λέγεται πως το συγκεκριμένο βαρέλι το βρήκαν πειρατές, οι οποίοι και κατέβασαν όλο το ρούμι, αδιαφορώντας για το μάλλον αλλόκοτο περιεχόμενο του βαρελιού. Μία άλλη ιστορία έχει να κάνει με με τον ναύαρχο του Βασιλικού Ναυτικού, Edward Vernon, ο οποίος σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι άντρες του να πίνουν τόσο πολύ, διέταξε την αραίωση του ρουμιού με νερό και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το grog (cocktail, για το οποίο τη συνταγή θα δεις παρακάτω).

Τα cocktails

Το ποτό της χαράς συναντάται σε κάθε μπαρ του πλανήτη και ασφαλώς αξίζει μία θέση και στο μπαρ του σπιτιού σου. Σου δίνουμε μερικές κλασικές συνταγές για να το αξιοποιήσεις καταλλήλως. 

Το Zombie 

ΖΟΜΠΙ

Στο Don the Beachcomber γεννήθηκαν και τα δημοφιλέστερα tiki cocktails, με το Zombie να είναι ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους της φάσης. Το Zombie δεν ήταν τον πρώτο cocktail που συνδυάζει μαζί πολλά ρούμια. Ήταν όμως το πρώτο cocktail που έκανε τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο mix και αποτέλεσε το πρώτο διάσημο tiki cocktail της ιστορίας. Το ψαρωτικό του όνομα έδειχνε τη δυναμική του και τον αλκοολικό χαρακτήρα του.

Υλικά

 • 1 1/2 μεζούρα ρούμι από την Τζαμάικα (όπως το Appleton Estate VX)
 • 1 1/2 μεζούρα χρυσό ρούμι (όπως το Bacardi Carta Oro)
 • 1 μεζούρα ρούμι 151
 • 3/4 μεζούρας χυμός lime
 • 1/4 μεζούρα χυμός γκρέιπφρουτ
 • 1 κ.γ. σιρόπι κανέλας
 • 1 κ.γ. γρεναδίνη
 • 1 σταγόνα bitters
 • ανανάς για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο.
Σουρώνεις σε ποτήρι highball ή tiki mug με θρυμματισμένο πάγο.
Γαρνίρεις με τον ανανά. 

To Mojito

ΜΟΧΙΤΟ

Το παραδοσιακό κουβανέζικο highball έχει γνωρίσει τρομερή δημοφιλία τα τελευταία χρόνια και είναι ένα καθαρό και απλό cocktail, το οποίο πολύ εύκολα μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Ήταν επίσης ένα από τα αγαπημένα ποτά ενός εκ των γνωστότερων  drinkers όλων των εποχών, του Ernest Hemingway, που το απολάμβανε σχεδόν σε κάθε μία από τις τροπικές εξορμήσεις του. 

Υλικά

 • 2 μεζούρες λευκό ρούμι
 • 1/2 μεζούρα χυμός lime
 • 1 κ.γ. πολύ ψιλή ζάχαρη
 • 3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
 • σόδα ή ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση

 1. Σε ένα ψηλό ποτήρι τύπου Collins ανακατεύεις το χυμό lime με τη ζάχαρη.
 2. Προσθέτεις τα φύλλα δυόσμου, πατώντας τα ελαφρά με ξύλινο γουδοχέρι.
 3. Συμπληρώνεις τα 2/3 του ποτηριού με θρυμματισμένο πάγο και προσθέτεις το ρούμι.
 4. Γαρνίρεις με μια σφήνα lime και συμπληρώνεις με σόδα ή ανθρακούχο νερό μέχρι πάνω. 

To Navy Grog

ΚΟΚΤΕΙΛ NAVY GROG

Ένα tiki ποτό στο οποίο συνδυάζονται 3 είδη ρουμιού και πρωτοφτιάχτηκε το 1941 (παρότι ο μύθος λέει πως κάποιοι ναυτικοί του 18ου αιώνα είχαν φτιάξει κάτι παρόμοιο αρκετά νωρίτερα).

Υλικά

 • 1 μεζούρα ρούμι Demerara
 • 1 μεζούρα μαύρο ρούμι
 • 1 μεζούρα λευκό ρούμι
 • 3/4 μεζούρας φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
 • 1 μεζούρα μέλι
 • 3/4 μεζούρας ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση

 1. Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα shaker μαζί με πάγο και ανακινείς καλά. 
 2. Γεμίζεις ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο (ιδανικά θρυμματισμένο) μέχρι τη μέση και σουρώνεις το ποτό σε αυτό. 
 3. Γαρνίρεις με μισή φέτα γκρέιπφρουτ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο Hitchcocktales, για τα νέα ποτά του Steve Ajulo

Μερικές καινούριες ιδέες από έναν ταλαντούχο bartender, στο μυσταγωγικά θελκτικό μπαρ κάτω από την Ακρόπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το θρυλικό Cutty Shark γιορτάζει 100 χρόνια με μια συλλεκτική ετικέτα

Με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Cutty Shark γιόρτασε, στην Ελλάδα 100 χρόνια "περιπέτειας" και παρουσίασε τη Limited Edition ετικέτα του.

Ήξερες ότι το ουίσκι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου;

5 λόγοι που κατά το Harvard το ουίσκι μπορεί να βοηθήσει σε μια σειρά από θέματα υγείας - υπό προϋποθέσεις φυσικά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος και η ζωή ανάμεσα από ποτά, φυτά και sex toys

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος μιλά για το success story που ακούει στο όνομα Polyamorous, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Απολαμβάνοντας τη ζωή με την Casamigos, την τεκίλα των φίλων

Από τη μαγευτική Ιταλική Ριβιέρα μέχρι τις κοσμοπολίτικες Κυκλάδες, η Casamigos έχει τον δικό της τρόπο να ενισχύει στιγμές, εμπειρίες και σχέσεις.

Η 1800 Tequila είναι μία τεκίλα με ιστορία

Η 1800 Tequila παράγεται από 100% μπλε αγαύη.