Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

4 πολύ βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Αγαπάς το κρασί και ας μην είσαι επαγγελματίας σομελιέ. Έχεις την τάση να υποδύεσαι τον connoisseur κάθε φορά που βγαίνεις με φίλους για φαγητό είτε υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι. Αν θέλεις όμως να παίζεις τίμια με το ευαίσθητο θέμα που ακούει στο όνομα κρασί, φρόντισε να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.

Ψυχρό σερβίρισμα

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζεις πως το κόκκινο κρασί δεν μπαίνει στο ψυγείο και ασφαλώς δε σερβίρεται κρύο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχεις υπόψιν και τα εξής: Οφείλεις να σερβίρεις το κρασί στη σωστή θερμοκρασία, κάτι που μεταφράζεται μεταξύ 12 (για τα ελαφριά κρασιά) και 18 (για εκείνα με το γεμάτο σώμα και υψηλή αλκοολικότητα) βαθμούς Κελσίου.

Κακή αποθήκευση

Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα κρασιά χρειάζεται να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, η φιάλη σου ενδεχομένως να υποφέρει.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

Λάθος αντίληψη

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο travel shock (ή bottle shock); Εφόσον η απάντησή σου είναι αρνητική, μάθε ότι μιλάμε για το χρόνο που χρειάζεται το κρασί ώστε να ξεκουραστεί και να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο ποτήρι. Ξέρεις, κάποιες φορές (αρκετά συχνά δηλαδή) το ίδιο το κρασί "στρεσάρεται" λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και στα δύο φαινόμενα μπορεί να καταλήξει υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο. Συνέχεια των προηγούμενων αποτελεί και το ποτήρι μέσα στο οποίο θα μπει ο οίνος - ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το κρασί λοιπόν οφείλει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί και να αναπτύξει τα αρώματά του.

Αγνοείς τους άλλους

Το να ξέρεις μερικά πράγματα περισσότερα από τους υπόλοιπους σε ένα τραπέζι, δεν σε καθιστά αυτομάτως και ειδικό επί του θέματος. Πριν παραγγείλεις λοιπόν το κρασί σε ένα εστιατόριο ή επιλέξεις με βάση τα δικά σου κριτήρια κάποια φιάλη στο σπίτι, καλό θα είναι να έχεις μία εικόνα για τις προτιμήσεις και τα γούστα εκείνων με τους οποίους θα το μοιραστείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.