Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

4 πολύ βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Αγαπάς το κρασί και ας μην είσαι επαγγελματίας σομελιέ. Έχεις την τάση να υποδύεσαι τον connoisseur κάθε φορά που βγαίνεις με φίλους για φαγητό είτε υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι. Αν θέλεις όμως να παίζεις τίμια με το ευαίσθητο θέμα που ακούει στο όνομα κρασί, φρόντισε να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.

Ψυχρό σερβίρισμα

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζεις πως το κόκκινο κρασί δεν μπαίνει στο ψυγείο και ασφαλώς δε σερβίρεται κρύο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχεις υπόψιν και τα εξής: Οφείλεις να σερβίρεις το κρασί στη σωστή θερμοκρασία, κάτι που μεταφράζεται μεταξύ 12 (για τα ελαφριά κρασιά) και 18 (για εκείνα με το γεμάτο σώμα και υψηλή αλκοολικότητα) βαθμούς Κελσίου.

Κακή αποθήκευση

Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα κρασιά χρειάζεται να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, η φιάλη σου ενδεχομένως να υποφέρει.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

Λάθος αντίληψη

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο travel shock (ή bottle shock); Εφόσον η απάντησή σου είναι αρνητική, μάθε ότι μιλάμε για το χρόνο που χρειάζεται το κρασί ώστε να ξεκουραστεί και να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο ποτήρι. Ξέρεις, κάποιες φορές (αρκετά συχνά δηλαδή) το ίδιο το κρασί "στρεσάρεται" λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και στα δύο φαινόμενα μπορεί να καταλήξει υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο. Συνέχεια των προηγούμενων αποτελεί και το ποτήρι μέσα στο οποίο θα μπει ο οίνος - ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το κρασί λοιπόν οφείλει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί και να αναπτύξει τα αρώματά του.

Αγνοείς τους άλλους

Το να ξέρεις μερικά πράγματα περισσότερα από τους υπόλοιπους σε ένα τραπέζι, δεν σε καθιστά αυτομάτως και ειδικό επί του θέματος. Πριν παραγγείλεις λοιπόν το κρασί σε ένα εστιατόριο ή επιλέξεις με βάση τα δικά σου κριτήρια κάποια φιάλη στο σπίτι, καλό θα είναι να έχεις μία εικόνα για τις προτιμήσεις και τα γούστα εκείνων με τους οποίους θα το μοιραστείς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας