Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

4 πολύ βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπάς το κρασί και ας μην είσαι επαγγελματίας σομελιέ. Έχεις την τάση να υποδύεσαι τον connoisseur κάθε φορά που βγαίνεις με φίλους για φαγητό είτε υποδέχεσαι κόσμο στο σπίτι. Αν θέλεις όμως να παίζεις τίμια με το ευαίσθητο θέμα που ακούει στο όνομα κρασί, φρόντισε να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.

Ψυχρό σερβίρισμα

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζεις πως το κόκκινο κρασί δεν μπαίνει στο ψυγείο και ασφαλώς δε σερβίρεται κρύο. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχεις υπόψιν και τα εξής: Οφείλεις να σερβίρεις το κρασί στη σωστή θερμοκρασία, κάτι που μεταφράζεται μεταξύ 12 (για τα ελαφριά κρασιά) και 18 (για εκείνα με το γεμάτο σώμα και υψηλή αλκοολικότητα) βαθμούς Κελσίου.

Κακή αποθήκευση

Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, έτσι και τα κρασιά χρειάζεται να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει, η φιάλη σου ενδεχομένως να υποφέρει.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ με το κρασί

Λάθος αντίληψη

Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο travel shock (ή bottle shock); Εφόσον η απάντησή σου είναι αρνητική, μάθε ότι μιλάμε για το χρόνο που χρειάζεται το κρασί ώστε να ξεκουραστεί και να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο ποτήρι. Ξέρεις, κάποιες φορές (αρκετά συχνά δηλαδή) το ίδιο το κρασί "στρεσάρεται" λόγω της απότομης μετάβασης από την παλαίωση στην εμφιάλωση. Και στα δύο φαινόμενα μπορεί να καταλήξει υποτονικό, βαρετό και αδιάφορο. Συνέχεια των προηγούμενων αποτελεί και το ποτήρι μέσα στο οποίο θα μπει ο οίνος - ναι, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το κρασί λοιπόν οφείλει να σερβίρεται σε ποτήρι με μεγάλη κοιλότητα, έτσι ώστε να υπάρχει χώρος να στριφογυριστεί και να αναπτύξει τα αρώματά του.

Αγνοείς τους άλλους

Το να ξέρεις μερικά πράγματα περισσότερα από τους υπόλοιπους σε ένα τραπέζι, δεν σε καθιστά αυτομάτως και ειδικό επί του θέματος. Πριν παραγγείλεις λοιπόν το κρασί σε ένα εστιατόριο ή επιλέξεις με βάση τα δικά σου κριτήρια κάποια φιάλη στο σπίτι, καλό θα είναι να έχεις μία εικόνα για τις προτιμήσεις και τα γούστα εκείνων με τους οποίους θα το μοιραστείς.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Oι διαφορές ανάμεσα σε σκωτσέζικο και ιρλανδικό ουίσκι, bourbon και rye

Τα χαρακτηριστικά κάθε ποτού καθώς και η απάντηση σε ένα χρόνιο ερώτημα: Πότε γράφεται whisky και πότε whiskey;

Το Breaking Bad θα κυκλοφορήσει τη μπύρα που περιμέναμε εδώ και 5 χρόνια

Πλέον, θα μπορείς να περιμένεις το Greenbrier με μία παγωμένη Schraderbräu στο χέρι.