
Το σερβίρισμα του κρασιού από έναν expert
Ο wine guru Alexander Mackh έχει κάποιες συμβουλές να μοιραστεί.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το κρασί, καθώς επίσης και μερικές διεργασίες που πρέπει να ακολουθήσεις πολύ πριν αυτό φτάσει στο ποτήρι σου. Το αποτέλεσμα θα είναι να το απολαύσεις στο απόλυτο και η αποφυγή οποιουδήποτε σαμποτάζ. Ο wine guru Alexander Mackh, ο άνθρωπος πίσω από το Alpine Cellar και συλλέκτης με περισσότερες από 10.000 φιάλες στην κατοχή του, δίνει κάποιες συμβουλές για τη διαχείριση και το σωστό σερβίρισμα του κρασιού.
Κράτα τη φιάλη σε όρθια θέση
Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμη κι αν βρεις το τέλειο μπουκάλι, μπορεί να το καταστρέψεις από την πρώτη κιόλας στιγμή και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο θα το αποθηκεύσεις προσωρινά. Τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρη με σταθερή θερμοκρασία, επαρκή αλλά όχι υψηλή υγρασία και μακριά από το φως του ήλιου. Τέλος, χρειάζεται να μένουν 24 ώρες σε όρθια θέση, πριν την κατανάλωση.

Μετάγγιση στη σωστή καράφα
Για κάθε κρασί υπάρχει και η κατάλληλη καράφα, ασχέτως αν τα περισσότερα μπορούν να σερβιριστούν απευθείας από το μπουκάλι. Το ιδανικό serve ωστόσο υπαγορεύει τη μεταφορά σε καράφα και έπειτα στο ποτήρι. Αυτό βοηθά κάποια κρασιά να αναπνεύσουν περισσότερο ή λιγότερο (αναλόγως του μεγέθους ανοίγματος της καράφας), αναδεικνύοντας τα αρώματα και το γευστικό τους χαρακτήρα. Πολύ σημαντικό είναι να μεταγγίζεται με αργό ρυθμό το κρασί από τη φιάλη στην καράφα, ώστε να υπάρχει έλεγχος στα κατακάθια.
Ο ρόλος του τιρμπουσόν
Ένα από τα πιο χρήσιμα αξεσουάρ που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου είναι ένα αξιόπιστο τιρμπουσόν. Θα σε βοηθήσει να ανοίξεις οποιαδήποτε φιάλη χωρίς απρόοπτα.

Το σωστό σερβίρισμα
Όπως επιτάσσει ο γενικός κανόνας σε ένα δείπνο, τα λευκά κρασιά σερβίρονται πριν από τα ερυθρά, τα νέα πριν τα παλαιωμένα, τα ξηρά πριν τα γλυκά και ημίγλυκα και τα πιο απαλά πριν τα πιο ταννικά.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας