Αρχικά το κονιάκ. Απόσταγμα πολύ συγκεκριμένων ποικιλιών σταφυλιού που καλλιεργούνται σε περιοχές γύρω από την ομώνυμη πόλη στη νοτιοδυτική Γαλλία (η δυνατότητα παραγωγής κονιάκ υπάρχει μονάχα στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Charente-Maritime, σε μεγάλο μέρος του Charente και σε λίγες περιοχές των Deux-Sèvres και Dordogne) και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με ελάχιστη διάρκεια παλαίωσης τα δύο έτη. Ο όρος κονιάκ είναι κατοχυρωμένος με νομικούς όρους (ειδικότερα με διατάγματα του γαλλικού κράτους του 1909, του 1936 και του 1938). Και κάτι πολύ σημαντικό: Το κονιάκ είναι ουσιαστικά μια υποκατηγορία του μπράντι. Κάθε κονιάκ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μπράντι, αλλά κανένα μπράντι δεν είναι κονιάκ.

Το ποτήρι του κονιάκ είναι ένα μπαλόν με κοντό πόδι, που παγκοσμίως ονομάζεται σνίφτερ. Σ' αυτό σερβίρονται 6-9cl μπράντι, κονιάκ, METAXA ή αρμανιάκ, γιατί τόση ποσότητα μπορεί να ζεστάνει το ανθρώπινο χέρι.

Έπειτα το μπράντι. Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, το μπράντι μπορεί να παραχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και προκύπτει από την απόσταξη κρασιού και ζυμωμένων φρούτων. Το όνομά του προέρχεται από την ολλανδική λέξη "brandewijn", που μεταφράζεται ως "καμένο κρασί" – μια αναφορά στη θερμότητα που απαιτείται κατά την απόσταξή του.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα το Metaxa, το οποίο αποτελεί ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής ποτοποιίας γενικά και ένα spirit-κατηγορία από μόνο του και το μοναδικό αναγνωρίσιμο επώνυμο ελληνικό brand παγκοσμίως. "Η βασική διαφοροποίηση αλλά και η μοναδικότητα του METAXA​​​​​​​ προκύπτουν κυρίως από τη συμμετοχή των παλαιωμένων Μοσχάτων κρασιών. Το πάντρεμά τους με τα παλαιωμένα αποστάγματα και η περαιτέρω αρμονική συνύπαρξή τους μέχρι την εμφιάλωση αναπτύσσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους δημιουργώντας το τελικό αποτέλεσμα που κάνει το METAXA να μην ανήκει σε καμία κατηγορία, αλλά να κινείται με άνεση ανάμεσα σε κονιάκ, μπράντι, παλαιωμένο ρούμι και μπέρμπον" μας λέει ο Κωνσταντίνος Ράπτης, που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες αποτελεί τη "μύτη", την παλέτα και τον ιθύνοντα νου από το ρόλο του METAXA Master.

Ένας ρόλος πολύπλοκος, που απαιτεί πολλά στοιχεία, όπως η γνώση που προέρχεται από το συνδυασμό των σπουδών με την εμπειρία και συμπεριλαμβάνει τις οργανοληπτικές ικανότητες, ενώ εξελίσσεται με τα ερεθίσματα που προκύπτουν χρόνο με το χρόνο μέσα από τις γευστικές δοκιμές και ολοκληρώνεται μέσω της μακρόχρονης πορείας.

Μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του Κωνσταντίνου Ράπτη είναι η σωστή επιλογή των αποσταγμάτων, του Μοσχάτου κρασιού και των αρωματικών βοτάνων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ποτού. "Η σωστή επιλογή των αποσταγμάτων και Μοσχάτων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία blends με σταθερό χαρακτήρα στη διάρκεια των χρόνων. Πολύ σπουδαίος είναι επίσης ο προγραμματισμός της παλαίωσης με την εξασφάλιση ικανών αποθεμάτων παλαιωμένων blends για το μέλλον. Κομμάτι του ρόλου μου, των υποχρεώσεών μου, εάν θέλετε, είναι και η επικοινωνία με διαφορετικά κοινά από διαφορετικές χώρες. Αυτό είναι κάτι που μου προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους και κουλτούρες από όλο τον κόσμο και έχω την ευκαιρία να μεταδώσω την αγάπη μου για τη δουλειά μου και για το αποτέλεσμά της. Στα μεγαλύτερα προνόμιά μου συγκαταλέγω τη χαρά της δημιουργίας, ειδικά όταν πρόκειται για ένα νέο πολύτιμο METAXA​​​​​​​, όπως, για παράδειγμα, το METAXA​​​​​​​ Angels’ Treasure, όπου χρησιμοποιώ την παρακαταθήκη που μου άφησαν οι προηγούμενες γενιές. Ο ρόλος μου δεν είναι στατικός και μονοδιάστατος, είναι ακριβώς το αντίθετο, γι’ αυτό και μου επιτρέπει να ανανεώνομαι συνεχώς".

Δοκιμάζοντας από το βαρέλι: Ο maitre de chai αφαιρεί μία ποσότητα χρησιμοποιώντας τους νόμους της φυσικής και τη μεταγγίζει στα ποτήρια των δοκιμαστών.

Στη διαμόρφωση του μοναδικού χαρακτήρα του METAXA​​​​​​​ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η επιλογή του Μοσχάτου από συγκεκριμένες περιοχές, το terroir δηλαδή. "Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και κυρίως η Σάμος μας έχουν προσφέρει διαχρονικά υπέροχα αρωματικά Μοσχάτα με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης" συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Ράπτης. Τέλος, του ζητήσαμε να μας χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις το ξεχωριστό spirit: "Μοναδικό, πολυδιάστατο, διεθνές".

LOUIS XIII

Ήταν 1874 όταν ο Paul-Émile Rémy Martin ίδρυσε το Louis XIII, που μέχρι σήμερα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της ιδιοφυΐας των δημιουργών του, των maître de chai (cellar masters). Στις μέρες μας ο πέμπτος κατά σειρά maître de chai, Baptiste Loiseau, διαλέγει τα καλύτερα eaux-de-vie ως κληρονομιά στους διαδόχους του τον επόμενο αιώνα. Το Louis XIII είναι ένα εξαιρετικό blend με πάνω από 1.200 eaux-de-vie προερχόμενα 100% από την περιοχή Grande Champagne, την πιο σημαντική για την ποιότητα των αποσταγμάτων που προσφέρει περιοχή του Κονιάκ.

Κάθε φιάλη του είναι μοναδική, ένα πραγματικό έργο τέχνης από κρύσταλλο που απαιτεί τον τέλειο συγχρονισμό 11 διαφορετικών τεχνητών, που διαμορφώνουν το σχήμα της και τοποθετούν με το χέρι τα εγχάρακτα διακοσμητικά από χρυσό 20 καρατίων ενώ ακόμη το γυαλί έχει την κατάλληλη θερμοκρασία.

Αν θελήσεις να το δοκιμάσεις, περιλαμβάνεται στην κάβα του Alexander’s Bar του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Η τιμή του είναι 410 ευρώ το κάθε σνίφτερ! Στην ίδια συλλογή υπάρχει και το εξαιρετικά σπάνιο Louis XIII Black Pearl, από το οποίο, αν απαιτήσεις να σου σερβίρουν ένα ποτήρι, θα προκαλέσεις μια μίνι ενδοξενοδοχειακή κρίση: η τιμή που θα ακούσεις θα είναι σίγουρα τετραψήφια (μπορεί και πενταψήφια), μιας και το καλό ξενοδοχείο το απέκτησε πριν από κάποια χρόνια έναντι 40.000 ευρώ τη φιάλη!

METAXA AEN Cask No 2 – Despina

Το 2018, στα 130 χρόνια του οίκου METAXA​​​​​​​, τα σπάνια blends από το βαρέλι Νο 2 του κελαριού εμφιαλώθηκαν (σε λίγα και ασφαλώς συλλεκτικά μπουκάλια) για να δώσουν το υπέροχο ελιξίριο που ακούει στο όνομα METAXA​​​​​​​ AEN Cask No 2 - Despina. Φέρει το όνομα της συζύγου του Σπύρου Μεταξά, η οποία ανέλαβε να τρέξει τον οίκο Μεταξά από το 1909 και έπειτα.