Το ρούμι βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις της πολυτάραχης όσο και ενδιαφέρουσας ιστορίας του, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα spirits των τελευταίων ετών. Ο versatile χαρακτήρας, το γεγονός πως αποτελεί μία τέλεια βάση για cocktails, το σώμα και η γεύση είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία του ποτού της χαράς που το κάνουν να ξεχωρίζει. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιλογές είναι ασφαλώς πολλές. Κάποιες όμως κάνουν τη διαφορά, για όλους τους σωστούς λόγους. Το Don Papa Rum είναι σίγουρα μία από αυτές τις περιπτώσεις. Το υψηλής ποιότητας παλαιωμένο ρούμι από το νησί Negros των Φιλιππίνων συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 2012, όταν και ξεκίνησε να δημιουργείται στους πρόποδες του ενεργού ηφαιστείου Kanlaon.

Στην ευρύτερη περιοχή συναντά κάποιος μεγάλες φυτείες ζαχαροκάλαμων. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι ντόπιοι αποκαλούν την εν λόγω περιοχή Sugarlandia - οι Φιλιππίνες είναι ιστορικά ένας από τους δέκα κορυφαίους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου στον πλανήτη, με το Negros να είναι υπεύθυνο για το σχεδόν 1/2 αυτής. Το κορυφαίας ποιότητας ζαχαροκάλαμο λοιπόν αλέθεται και παράγει μία γλυκιά όσο και πλούσια μελάσα. 

Το εξαιρετικό ρούμι που φτιάχνεται εκεί αποτελεί έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στον Papa Isio (γνωστό και ως Dionisimo Magbuelas), τον πραγματικό και χαρισματικό ηγέτη του Negros, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Sugarlandia στην ανεξαρτησία από τους Ισπανούς, πίσω στη δεκαετία του 1890.

Αντλώντας έμπνευση από την εμβληματική μορφή του Papa Isio, το Don Papa είναι ένα ρούμι που παλαιώνει για 7 χρόνια σε 2 τύπους βαρελιών -σε αμερικανικά βαρέλια bourbon και σε αμερικανικά βαρέλια Rioja- με γεμάτη γεύση και άρωμα, νότες από βανίλια, μέλι και καραμελωμένα φρούτα.