Η εξωτική περίπτωση του Carlos Valderrama

Η πιο αναγνωρίσιμη ποδοσφαιρική φιγούρα των 90s κλείνει σήμερα τα 60.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 02 Σεπτεμβρίου 2021

Αψεγάδιαστο στυλ με την μπάλα στα πόδια, δεκάδες κοσμήματα σε χέρια και λαιμό, πυκνό μουστάκι και το πιθανότατα διασημότερο μαλλί στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Carlos Valderrama -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1961 στη Σάντα Μάρτα της Κολομβίας- είναι η ίσως πιο αναγνωρίσιμη ποδοσφαιρική φιγούρα των late 80s και των 90s. Ο Κολομβιανός πρώην ποδοσφαιριστής αποτελούσε μία ξεχωριστή περίπτωση κατά τα χρόνια της αγωνιστικής του δράσης και όχι μόνο λόγω του παρουσιαστικού του. Ήταν βλέπεις ένας χαρισματικός μέσος, 10άρι παλιάς κοπής, που ομόρφαινε το παιχνίδι της εθνικής ομάδας σε κάθε Μουντιάλ και Copa America.

Ο El Pibe (το παρατσούκλι του, που μεταφράζεται ως το παιδί) ήταν ένα γνήσιο τέκνο της Κολομβίας από όπου άντλησε τόσο το στυλ του όσο και την ποδοσφαιρική του ικανότητα. Η 22χρονη καριέρα του ξεκίνησε το 1981 στην Ουνιόν Μαγκνταλένα, συνεχίστηκε στην Μιλιονάριος και την Ντεπορτίβο Κάλι, περιελάμβανε περάσματα από την Ευρώπη σε Γαλλία (Μονπελιέ) και Ισπανία (Ρεάλ Βαγιαδολίδ) και ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ και το MLS. Το γκελ όμως πάντοτε το έκανε στα Μουντιάλ, συμμετέχοντας στα Παγκόσμια Κύπελλα της Ιταλίας (1990), των Ηνωμένων Πολιτειών (1994) και της Γαλλίας (1998).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pibe Valderrama (@pibevalderramap) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pibe Valderrama (@pibevalderramap) on

Ως αρχηγός, κινούσε τα νήματα από τον χώρο του κέντρου για την πολύχρωμη, αλλοπρόσαλλη, διασκεδαστική και συχνά χαοτική εθνική Κολομβία των 90s, που περιελάμβανε εξίσου γοητευτικές προσωπικότητες όπως οι René Higuita, Freddy Rincón, Adolfo Valencia, Faustino Asprilla, Jorge Bolaño, Jorge Bermúdez, Faryd Mondragón, John Harold Lozano αλλά και ο Andres Escobar - οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ταλέντο αντίστοιχο της τρέλας τους και που φυσιογνωμικά έμοιαζαν να έχουν βγει από το cast του Narcos. Αλλά αυτό ακριβώς περίμενε να δει το παγκόσμιο κοινό σε εκείνες τις διοργανώσεις: Ίντερνετ και social media δεν υπήρχαν και άπαντες ανέμεναν τους σχεδόν εξωτικούς σε εμφάνιση, φαντασία και αγωνιστική συμπεριφορά Λατινοαμερικάνους, που θα τους εκπλήξουν. Ε λοιπόν, ο Carlos Alberto Valderrama Palacio ήταν ένας εκ των χαρακτηριστότερων εκπροσώπων αυτών, χωρίς να παίζει απαραίτητα για τις πολύ πιο ποθητές στο κοινό Βραζιλία και Αργεντινή. 

Το παιχνίδι του χαρακτηριζόταν από πάσες ακριβείας και μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, υψηλή τεχνική παρότι δεν ήταν και ο πιο γρήγορος παίκτης που υπήρχε και τακτική προσήλωση - κάτι σχεδόν αντιφατικό με το παρουσιαστικό του. Γι' αυτό άλλωστε φορούσε και το περιβραχιόνιο. Στην Ευρώπη θα μπορούσε να πει κάποιος πως δυσκολεύτηκε αλλά βρήκε το δρόμο του προτού αλλάξει και πάλι ήπειρο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pibe Valderrama (@pibevalderramap) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pibe Valderrama (@pibevalderramap) on

Ο συμπαίκτης του στην Μονπελιέ και θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου Laurent Blanc τα είχε πει όλα: "Το ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν πιο γρήγορο και μανιασμένο, κάτι που τον έκανε να δυσκολεύεται. Όμως ήταν τόσο χαρισματικός που του δίναμε την μπάλα όταν δεν ξέραμε τι να την κάνουμε, ξέροντας πως δεν πρόκειται να τη χάσει. Συχνά έκανε πράγματα που όλοι οι υπόλοιποι ούτε καν είχαμε φανταστεί".

Αποτελεί τον μοναδικό Κολομβιανό ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στη λίστα των 125 κορυφαίων ποδοσφαιριστών της FIFA και επίσης ο μόνος από την χώρα του που έχει θέση στο Hall of Fame του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου. Έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Λατινικής Αμερικής το 1987 και το 1993, ήταν ο MVP του Copa America του 1987 ενώ στη γενέτειρά του Σάντα Μάρτα υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα προς τιμήν του.

Παράλληλα με την παρουσία του μέσα στο γήπεδο υπάρχουν και μπόλικες ιστορίες εκτός αυτού, χωρίς πάντως να έχει βαδίσει ποτέ σε παράξενα μονοπάτια. Για παράδειγμα, το 1998 και πριν το Μουντιάλ της Γαλλίας, η συμμετοχή του ήταν αμφίβολη σε αυτό καθώς χρωστούσε κάποιο ποσό στην εφορία και υπήρχε ένταλμα σύλληψης γι' αυτόν αμέσως μόλις μπει στη χώρα (το θέμα τακτοποιήθηκε βέβαια και έπαιξε κανονικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο).

Η εξωτική περίπτωση του Carlos Valderrama

Τον Νοέμβριο του 2007, όντας προπονητής της Ατλέτικο Τζούνιορ εξοργίστηκε με τον διαιτητή σε ένα ματς με την Ντεπορτίβο Κάλι και ξεκίνησε να του κουνά επιδεικτικά ένα χαρτονόμισμα των 50.000 πέσος, κάτι που απέφερε τιμωρία 10 αγωνιστικών. Το ενδιαφέρον ήταν πως ο ρέφερι δήλωσε στενοχωρημένος καθώς ήταν το ίνδαλμά του.


Διάβασε ακόμη για τον μύθο μίας ολόκληρης γενιάς Gabriel Batistuta, τα πολυτελή αυτοκίνητα που έχει καταστρέψει ο Pep Guardiola στην Αγγλία, τον θρύλο του τερματοφύλακα - σκόρερ Jose Luis Chilavert, τον George Best που ήταν ο καλύτερος και γιατί όλοι νοσταλγούν το ποδόσφαιρο των 90s.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος