Οι καλές στιγμές του 2020 στον κόσμο των sports

Κι όμως, αυτή η καταραμένη χρονιά μας έδωσε μερικές καλές ειδήσεις από το παρκέ, το τερέν και το χορτάρι.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Δεκεμβρίου 2020

Άδεια γήπεδα, ακυρώσεις μεγάλων διοργανώσεων (Euro 2020, Ολυμπιάδα του Τόκιο), αθλητές που αγωνίζονται στα πλαίσια μίας sci-fi φούσκας. Ναι, η φετινή χρόνια ήταν σίγουρα η πιο παράξενη χρονιά που έζησε ο αθλητισμός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα. Επειδή, όμως, η γη δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να γυρίζει, ούτε η μπάλα να κυλά στο χορτάρι, τα sports μπορεί να αθλητικές πληγώθηκαν άσχημα, κατάφεραν όμως να δώσουν μεγάλες στιγμές.

Ο Greek Freak στη λίστα του TIME

Οι καλές στιγμές του 2020 στον κόσμο των sportsGetty Images

Η φράση "δεν υπάρχει ταβάνι" έχει εδώ και καιρό χάσει το νόημά της όταν η κουβέντα πηγαίνει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σταρ ανακηρύχτηκε για δεύτερη συνεχή σεζόν MVP της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ. Παράλληλα, το περιοδικό ΤΙΜΕ τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2020. Το κείμενο, μάλιστα, που αφορά τον Greek Freak έγραψε ο μύθος του ΝΒΑ Kareem Abdul-Jabbar, που αναφέρει πως είναι "Ένας αληθινός ήρωας του αθλητισμού που κάνει τα κόκαλά μας να τρέμουν και το δέρμα μας να ταράζεται περιμένοντας να δει το μεγαλείο του". Το πρωτάθλημα βέβαια το κατέκτησε ο αδελφός του, Κώστας, με τους Los Angeles Lakers.

Η λύτρωση της Λίβερπουλ

LiverpoolGetty Images

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις γεμάτες δεκαετίες και ο πλανήτης να βιώσει το πιο περίεργο έτος του 21ου αιώνα για να πάρει πρωτάθλημα η Λίβερπουλ. Το πλαίσιο του θριάμβου της ομάδας του Jürgen Klopp στην Premier League θα μπορούσε να τεθεί κάπου ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και τη ρεαλιστική παρατήρηση, σε μία στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια φίλοι της περίμεναν καιρό.

Τριάντα ολόκληρα χρόνια και μία πανδημία, και οι Κόκκινοι είναι και πάλι στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του κόσμου. Το θαυμάσιο σύνολο που έχει φτιάξει ο Klopp ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν οι άνθρωποι της ομάδας, όταν τον Οκτώβριο του 2015 έδιναν τα χέρια με τον σπουδαίο Γερμανό τεχνικό.

Το μέλλον του τένις είναι εδώ

ΤσιτσιπάςGetty Images

H ώρα του τέλους για το BIG-3 των Roger Federer, Rafael Nadal και Novak Djokovic ίσως και να πλησιάζει. O Federer διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του, ο Nadal έχει κλείσει τα 34 και ο Σέρβος βρίσκεται ήδη σε αυτά. Η ηλικία, όμως, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ωθεί προς τη σκέψη ότι ίσως υπάρξει πολύ σύντομα θέμα διαδοχής στην κορυφή του παγκόσμιου τένις. Τα ονόματα των Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Alexander Zverev και ασφαλώς του Στέφανου Τσιτσιπά είναι εκείνα που φιγουράρουν ανάμεσα στους υποψηφίους για τον τίτλο του επόμενου κορυφαίου. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, το πότε και ποιος θα καθίσει στον θρόνο.

Κάτι παραπάνω από ένας αθλητής

Lebron JamesGetty Images

Οι Los Angeles Lakers κατέκτησαν τον τίτλο του ΝΒΑ, με τον LeBron James να κάνει όλα όσα έπρεπε για να συμβεί αυτό. Ο "Βασιλιάς" έγινε ο πρώτος παίκτης που αναδεικνύεται MVP των Τελικών με 3 διαφορετικές ομάδες και μπήκε σε ένα πολύ κλειστό club (μόλις 4 παικτών) που θέλει έναν μπασκετμπολίστα να φορά δαχτυλίδι πρωταθλητή με 3 franchises. Πέρα από αυτά όμως, ο LeBron έχει εδώ και καιρό γίνει η φωνή όλων των αδύναμων της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, αλλά όχι μόνο αυτής: BLM supporter –πριν αυτό γίνει cool– και, φυσικά, πάντοτε απέναντι στον Donald Trump. Ίσως, ο πιο πολιτικοποιημένος παίκτης αυτού του διαμετρήματος που πάτησε ποτέ παρκέ, τουλάχιστον στη μετά-Kareem Abdul-Jabbar εποχή.

Ένας νέος κόσμος για τα αθλητικά ντοκιμαντέρ

Last DanceGetty Images

Το The Last Dance του Jason Hehir έφερε στο Netflix την ιστορία της τελευταίας χρονιάς της δυναστείας των Chicago Bulls στο ΝΒΑ. Οι Ταύροι κατέκτησαν 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια, κάνοντας δύο three-peat, ενώ συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες και πιο λαμπερές ομάδες που είδαν ποτέ τα παρκέ, δημιουργώντας παράλληλα εκατομμύρια οπαδών του ΝΒΑ από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το ίδιο το ντοκιμαντέρ ωστόσο, με τον τρόπο που είναι δομημένο, μοιάζει να δημιουργεί έναν εντελώς καινούργιο δρόμο, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τεράστιος αριθμός των αντίστοιχων που αναμένονται προσεχώς.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Αταλάντα

Atalanta

H πόλη του Μπέργκαμο, όπως και σχεδόν όλη η βόρεια Ιταλία, ήταν μία από τις περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορονοϊό. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προσβλήθηκαν από τον Covid-19, με την ποδοσφαιρική αναμέτρηση της Αταλάντα με τη Βαλένθια για το Champions League να θεωρείται αρχικά "υπεύθυνη" για την εξάπλωση του ιού. Στην πραγματικότητα, ήταν η ολιγωρία του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Λομβαρδία Attilio Fontana (της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά).

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η Αταλάντα του Gian Piero Gasperini συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες της Ευρώπης, εμπνέοντας τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους του Μπέργκαμο. Μάλιστα, το έγκριτο COPA 90 έφτιαξε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη σχέση της ομάδας με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου. Διόλου τυχαία, ο τίτλος του είναι Triumph Through Tragedy.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος;

Στα 24 του, ο striker του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας δε δείχνει καμία διάθεση να ξεκολλήσει το πόδι από το γκάζι. Λίγο πριν από το φινάλε του ελληνικού πρωταθλήματος σκοράρει (και) στο Esquire.

Γραφει Μπαμπης Δουκας