Στο ΝΒΑ γράφεται ιστορία

Οι Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο αρνήθηκαν να αγωνιστούν και προκάλεσαν ένα ντόμινο εξελίξεων για όλους τους σωστούς λόγους.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι Milwaukee Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο αρνήθηκαν να αγωνιστούν εναντίον των Orlando Magic για τα play-offs του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου. Μέσα σε δύο ώρες, το ΝΒΑ ανακοίνωσε πως κανένα ματς δεν θα διεξαχθεί, με τους παίκτες να κάνουν μεταξύ τους ένα meeting σχετικά με τη συνέχεια του πρωταθλήματος στη Φούσκα της Φλόριντα αλλά και την επόμενη σεζόν, με το lockout να μη μοιάζει καθόλου απίθανο. Ασφαλώς, η αιτία ήταν οι επτά σφαίρες που δέχτηκε από λευκό αστυνομικό ο Jacob Blake, στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν (παρεμπιπτόντως, πρωτεύουσά του είναι το Μιλγουόκι).

Η επίθεση στον Blake, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έγινε μπροστά στα τρία του παιδιά (3, 5 και 8 ετών αντίστοιχα) και αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό ρατσιστικής και αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, που συχνά πια συμβαίνει από λευκούς αστυνομικούς προς μαύρους όπως και στην περίπτωση του George Floyd, που δολοφονήθηκε από τον Derek Chauvin στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου 2020. Στον απόηχο όλων αυτών, η συνάντηση των παικτών των ομάδων της Φούσκας ήταν τουλάχιστον έντονη, με τους stars των Los Angeles Lakers και Los Angeles Clippers να προτείνουν να μη συνεχιστεί η σεζόν, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολλών. Θα υπάρξει ωστόσο και νέα συνάντηση, πιθανότατα και με τη συμμετοχή του Adam Silver και σίγουρα σε πιο ήρεμο κλίμα. Σύσσωμος ο μπασκετικός κόσμος από την πλευρά του επικρότησε την επιλογή των Bucks, με το Twitter κυρίως να κατακλύζεται από μηνύματα στήριξης.

Βέβαια, οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε πως ο πρώτος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολύ πριν από όλα αυτά ήταν ο Kyrie Irving. Ο σταρ των Brooklyn Nets δεν είχε εκφράσει απλώς την αντίθεσή του στο όλο project αλλά ουσιαστικά δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα εναντίον της απόφασης του Adam Silver και του σχεδίου που ετοίμασε μαζί με τους ιδιοκτήτες των ομάδων για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. 

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη, ηθική και ευαισθησία να το αντιληφθεί, μιλάμε για μία από τις πιο ιστορικές στιγμές του σύγχρονου αθλητισμού, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια αυτού, σηματοδοτώντας -ξεκάθαρα πια στο υψηλότερο επίπεδο- το ρόλο που πρέπει να συντελεί απέναντι σε οτιδήποτε δεν πάει σωστά.  Μία από τις σημαντικότερες αθλητικές κοινωνίες του πλανήτη πήρε ξεκάθαρη θέση για τα όσα συμβαίνουν στην αμερικανική κοινωνία - εκεί όπου το να είσαι μαύρος και φτωχός ίσως και να σηματοδοτεί τη θανατική σου καταδίκη.

Είναι παράλληλα, ένα πανίσχυρο statement για όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως "μία μπάλα δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά" ή ότι "οι κακομαθημένοι εκατομμυριούχοι του ΝΒΑ δεν δίνουν δεκάρα". Μακροπρόθεσμα, το ντόμινο που προκάλεσε η απόφαση των Bucks ίσως να μπει στο ίδιο κάδρο με την πιθανότατα διασημότερη φωτογραφία όλων των εποχών από Ολυμπιάδα, όταν το 1968 οι δύο μαύροι δρομείς Tommie Smith και John Carlos, εμφανίστηκαν στο βάθρο με μαύρα γάντια κι υψωμένες γροθιές, να χαιρετούν με τον τρόπο των Μαύρων Πανθήρων, όση ώρα ακουγόταν ο ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών. "Όταν κερδίζω είμαι Αμερικάνος, όταν χάνω είμαι Αφροαμερικάνος, αν κάνω όμως κάτι κακό με φωνάζουν αράπη" είχε δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά ο πρώτος. 

Στο ΝΒΑ γράφεται ιστορία

φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος