Ένας οδηγός για το Europa Conference League

Η UEFA εγκαινιάζει από τη νέα σεζόν μία ολοκαίνουρια ποδοσφαιρική διοργάνωση. Όχι, δεν θα θυμίζει Κύπελλο Ιντερτότο.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Φεβρουαρίου 2021

Europa Conference League λοιπόν. Αυτός ο άγνωστος (θεσμός). Πριν αναλύσουμε το νέο τουρνουά που θεσπίζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, λίγη ιστορία: Μία φορά και έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν και φυσικά κάτω από το Champions League, υπήρχε ένας θεσμός που ονομαζόταν Κύπελλο Κυπελλούχων και ένας ακόμη που τον έλεγαν Κύπελλο UEFA. Τον τελευταίο είναι πιο πιθανό να τον γνωρίζουν οι νεότεροι καθώς είναι αυτό που σήμερα άπαντες ξέρουν ως Europa League. Αλλά με τελείως διαφορετικό format.

O κόσμος εξελίχθηκε και αντί για τον όρο 'Κύπελλο' ή 'Cup', προέκυψε το 'League' - μάλλον στα μάτια των τεχνοκρατών φαντάζει πολύ πιο εμπορικό. Ας είναι. Προχωράμε. Αν πάρεις μερικά στοιχεία από όλα τα παραπάνω, φτιάχνεις το Europa Conference League. Για το οποίο καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Ομάδες από παντού

Η διοργάνωση θα ξεκινά στις αρχές καλοκαιριού με 184 ομάδες - τουλάχιστον μία από κάθε χώρα-μέλος της UEFA (συνολικά 55). Πριν από την φάση των ομίλων -που θα ακολουθεί τη λογική των Champions και Europa League, δηλαδή 8 όμιλοι των 4 ομάδων και μετά νοκ άουτ- θα υπάρχουν 3 προκριματικοί γύροι, από τις οποίες θα προκύπτουν οι συνολικά 17 ομάδες των γκρουπ. Άλλες 5 θα έρχονται από τα προκριματικά του Champions League και άλλες 10 από τα play-offs του Europa League.

Ο λαβύρινθος της πρόκρισης

Οι νικητές των ομίλων θα περνούν απευθείας στην επόμενη φάση, ενώ οι δεύτεροι θα παίζουν με τους τρίτους των ομίλων του Europa League για μία θέση στους '16'. Από εκεί και πέρα, τα γνωστά: Προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικός.

Το ημερολόγιο

  • Α' Προκριματικός Γύρος: 8 και 15 Ιουλίου
  • Β' Προκριματικός Γύρος: 22 και 29 Ιουλίου
  • Γ' Προκριματικός Γύρος: 5 και 12 Αυγούστου
  • Play-offs: 19 και 26 Αυγούστου
  • Παιχνίδια ομίλων: 16 και 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 και 25 Νοεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου
  • Play-offs για τη νοκ-άουτ φάση: 17 και 24 Φεβρουαρίου
  • Γύρος των 16: 10 και 17 Μαρτίου
  • Προημιτελικά: 7 και 14 Απριλίου
  • Ημιτελικα:28 Απριλίου και 5 Μαΐου
  • Τελικός: 25 Μαΐου

Πότε θα γίνονται οι αγώνες

Οι αγώνες του Europa Conference League θα διεξάγονται τις Πέμπετες, ταυτόχρονα με εκείνους του Europa League. Θα υπάρχουν δύο time slots, στις 18.45 και στις 21.00.

Ο τελικός

Ο πρώτος τελικός της νεοσύστατης διοργάνωσης θα λάβει χώρα στο Εθνικό Στάδιο των Τιράνων, στην Αλβανία, στις 25 Μαΐου 2022, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Τι κερδίζεις

Εκτός από το ευρωπαϊκό τρόπαιο που θα βάλει στη συλλογή του ο νικητής, εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League, για την επόμενη σεζόν.

 


Διάβασε ακόμη για το καταραμένο νο.9 της Μίλαν, τον άνθρωπο που έκοψε την μπάλα για τις μπύρες και το bbq, την ασταμάτητη ορμή του Jamie Vardy και την αθόρυβη ιδιοφυΐα του David Silva.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.