Η ασταμάτητη ορμή του Jamie Vardy

Ο σπουδαίος επιθετικός της Λέστερ κλείνει σήμερα τα 35 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Ιανουαρίου 2022

Jamie Vardy λοιπόν. Ο Άγγλος επιθετικός της Λέστερ -που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1987, στο Σέφιλντ- είναι ένα από τα μεγαλύτερα και συναρπαστικότερα underdogs που εμφανίστηκαν ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πετυχαίνοντας πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κάποιος κατά το πρόσφατο παρελθόν. Η ιστορία του μάλιστα θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει σενάριο για χολιγουντιανή redemption movie.

Από το εργοστάσιο στο γήπεδο

Οι γονείς του, ή πιο ορθά η μητέρα του και ο πατριός του -καθώς ο βιολογικός του πατέρας, ο εργάτης γερανού Richard Gill, εγκατέλειψε τη σύντροφό του όταν αυτή έμεινε έγκυος- αποφάσισαν να γράψουν τον 8χρονο και τρελαμένο με το ποδόσφαιρο Jamie στις ακαδημίες της τοπικής Σέφιλντ Γουένσντεϊ, όπου και παρέμεινε μέχρι τα 16 του έτη.

Η ασταμάτητη ορμή του Jamie VardyGetty Images

Τότε, οι προπονητές της ομάδας έκριναν πως δεν έχει προοπτική για κάτι περισσότερο, όντας μικρόσωμος, αδύνατος και αδύναμος, αφήνοντάς τον ελεύθερο.

> Διάβασε ακόμη: Πώς ο Ronaldo σκοπεύει να σώσει την Κρουζέιρο

Ο ίδιος πίστευε πολύ στον εαυτό του, γι' αυτό και αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να δοκιμάσει την τύχη του στη γειτονική Stocksbridge Park Steels, που αγωνιζόταν εκείνη την εποχή στην 7η κατηγορία της Αγγλίας. Στο ερασιτεχνικό δηλαδή. Εκεί, ο Vardy έβγαλε και τα πρώτα του χρήματα από το ποδόσφαιρο: 30 λίρες την εβδομάδα.

Το ποσό ασφαλώς δεν επαρκούσε για να καλύψει τα έξοδά του και έτσι έπιασε δουλειά και σε εργοστάσιο. Το καθημερινό του πρόγραμμα περιελάμβανε δουλειά και προπόνηση, σχεδόν χωρίς διάλειμμα.

Στα 3 χρόνια που παρέμεινε εκεί βελτίωσε αισθητά τα τελειώματα, την ταχύτητα και την κίνησή του στο χώρο, χωρίς όμως να αποκτήσει ιδιαίτερα μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, κάτι που του στερούσε τη δυνατότητα να δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο.

Το εργοστάσιο και οι κλωτσιές στο γήπεδο όμως τον σφυρηλάτησαν. Τον έκαναν πιο aggresive, ίσως και ατρόμητο. Έπαιζε πάντοτε στο 100%, μπαίνοντας στην κάθε φάση σαν να είναι η τελευταία της καριέρας του.

Στη Λέστερ με φόρα

Το ίδιο αγωνιστικό μοτίβο ακολουθήθηκε και στις Halifax Town και Fleetwood Town, όπου ο Jamie Vardy έκανε πλέον τη διαφορά - εξελίσσεται στο κανόνι της Conference, με 57 γκολ σε 73 ματς, σε 2 σεζόν. Η Μπλάκπουλ τον γλυκοκοιτά το 2012 αλλά οι άνθρωποι της Fleetwood Town ζητούν 1.000.000 λίρες για να τον παραχωρήσουν. Διστάζουν.

> Διάβασε ακόμη: Στην Μάντσεστερ Σίτι θεωρούν περιττό το νο.9

Ευτυχώς, δεν έκαναν το ίδιο εκείνοι της Λέστερ (που έπαιζε τότε στην Championship) και στις 17 Μαΐου του 2012 γίνεται παίκτης των Αλεπούδων. Το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του είναι μέχρι σήμερα ρεκόρ για μετάβαση ποδοσφαιριστή από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες στο υψηλό επίπεδο.

Η πρώτη του χρονιά στο Λέστερ είναι καταστροφική, σε σημείο που οι οπαδοί ζητούν από τον προπονητή Nigel Pearson να τον αποδεσμεύσει και από τον ίδιο να κόψει την μπάλα. Ο Vardy δεν σταματά να δουλεύει. Βάζει μυϊκά κιλά, διατηρώντας παράλληλα την ταχύτητα και την έκρηξή του.

Η σεζόν 2013-14 είναι εκείνη που θα τον βρει να απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς και της επιμονής του. Θα πετύχει 16 γκολ στο πρωτάθλημα και η Λέστερ θα ανέβει στην Premier League.

ΤΖΕΙΜΙ ΒΑΡΝΤΙ 5Getty Images
ΤΖΕΙΜΙ ΒΑΡΝΤΙ 3Getty Images

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή: Η Λέστερ αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες ομάδες της τελευταίας 5ετίας στο Νησί, με απόλυτο highlight την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας το 2016, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

> Διάβασε ακόμη: Οι ποδοσφαιρικοί σταρ της επόμενης ημέρας

Ο ίδιος είναι πια ένας από τους χαρισματικότερους σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων, ενώ τη χρονιά του τίτλου κατόρθωσε μεταξύ άλλων να σπάσει το ρεκόρ του τεράστιου Ruud van Nistelrooy, σκοράροντας σε 11 σερί παιχνίδια. 

Τα κατάφερε με τον δικό του τρόπο

Από πολύ μικρός είχε τσαγανό. Δεν δίσταζε να μπλέκει σε φασαρίες, συνήθως για να υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους φίλους του. Έχει μάλιστα και ένα σχετικό 'παράσημο': Το 2007 ενεπλάκη σε καυγά έξω από μια παμπ προκειμένου να προστατεύσει έναν κωφάλαλο φίλο του που δέχτηκε επίθεση - τελικά κατέληξε στο δικαστήριο με ελαφρυντικό πως δεν ξεκίνησε τη μάχη αλλά πως την τελείωσε, 'κερδίζοντας' ειδικό βραχιόλι παρακολούθησης και την υποχρέωση να γυρνά στο σπίτι του καθημερινά στις 20.00 για ένα διάστημα.

Μάλιστα, σε πολλά απογευματινά ματς της -τότε ομάδας του- Stocksbridge Park Steels γινόταν αλλαγή στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου για να προλάβει να τηρήσει την ποινή.

ΤΖΕΙΜΙ ΒΑΡΝΤΙ 2Getty Images

Σε καμία φάση της καριέρας του δεν άλλαξε το στυλ παιχνιδιού. Παραμένει μέχρι και σήμερα εκείνος ο μονίμως αγριεμένος striker, που μπαίνει σε κάθε φάση σαν να παίζει σε τελικό Μουντιάλ, που εκμεταλλεύεται κάθε εκατοστό που του δίνει η αντίπαλη άμυνα και που ανταλλάσσει κλωτσιές με τα αντίπαλα στόπερ.

Αλλά και αυτός που θα στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα με την πρώτη ευκαιρία, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα 114 γκολ σε 227 ματς της Premier League.

> Διάβασε ακόμη: Η τρελή πορεία του Vinnie Jones από τα γήπεδα στο Χόλιγουντ

Τι άλλαξε στη ζωή του; Πέρα του ότι έγινε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου και βρέθηκε από τα λασπωμένα γήπεδα της αγγλικής υπαίθρου στα σαλόνια του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη και την εθνική Αγγλίας, διαφοροποιήθηκε και το οικονομικό του status. Από τις 30 λίρες/εβδομάδα βρίσκεται πλέον στις 160.000/εβδομάδα.

ΤΖΕΙΜΙ ΒΑΡΝΤΙ 1Getty Images

Όχι κι άσχημα για τον αδύνατο νεαρό που έτρεχε από το εργοστάσιο στις προπονήσεις μερικά χρόνια πριν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.