Ο πιστός στρατιώτης Νίκος Ζήσης

Μετά τον Βασίλη Σπανούλη, ένας ακόμη σπουδαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τον -αδερφικό φίλο και κουμπάρο του- Βασίλη Σπανούλη, κλείνει άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ, με τον Νίκο Ζήση να ανακοινώνει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση.

Το προφίλ

Ο Νίκος Ζήσης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1983 στη Θεσσαλονίκη και από πολύ μικρός κατάλαβε πως η πορτοκαλί μπάλα είναι το πεπρωμένο του. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη ΧΑΝΘ, για να βρεθεί μόλις στα 17 του στην ΑΕΚ. 

Ήταν ήδη διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, ξεχωρίζοντας τόσο για το χάρισμά του στο σκοράρισμα όσο και για τον εξαιρετικά ώριμο τρόπο παιχνιδιού του. 

Μετά την ΑΕΚ, ξεκίνησε η τεράστια καριέρα του στο εξωτερικό. Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Μπενετόν Τρεβίζο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μοντεπάσκι Σιένα,  Μπιλμπάο, Ούνικς Καζάν, Φενέρμπαχτσε, Μπάμπεργκ και Μπανταλόνα. Κατά τη διάρκεια της 15ετους πορείας του στα παρκέ του εξωτερικού κέρδισε πρωταθλήματα σε Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία, καθώς και την Euroleague, το 2008.

Τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στην ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα - με τον Δικέφαλο είχε κερδίσει και το πρωτάθλημα Ελλάδας, το 2002.

Φυσικά, ένα τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του ήταν και η εθνική ομάδα, της οποίας αποτελούσε μέλος από το 1998 (και από τα μικρότερα κλιμάκια). Στο παλμαρέ του με τη γαλανόλευκη συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ U20 (2002) και ένα σε επίπεδο Αντρών (2005) καθώς και το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, όπου ο ίδιος έχασε το σημαντικότερο κομμάτι του τουρνουά λόγω τραυματισμού, έπειτα από το δολοφονικό χτύπημα του Βραζιλιάνου Anderson Varejao. 

 

Το μήνυμα του Νίκου Ζήση

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikos Zisis (@nikos.zisis6)

"Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ανακοινώσω την αποχώρηση μου από την ενεργό δράση. Είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση, γιατί ξέρω πως έχω δώσει τα πάντα.

Αγάπησα το μπάσκετ από παιδάκι αλλά ποτέ δε φαντάστηκα πως θα έκανα ένα τόσο μεγάλο, συναρπαστικό και αξέχαστο ταξίδι. Είμαι περήφανος για όσα κατάφερα, αλλά και για όσα δεν κατάφερα ,γιατί πάντα έδινα το 100% της ψυχής, του μυαλού και του κορμιού μου.Το μπάσκετ είναι για μένα πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι. Λάτρευα όχι μόνο να παίζω, αλλά και να συζητάω, να αναλύω, να σκέφτομαι πάντα πώς εγώ και η ομάδα μου θα γίνουμε καλύτεροι.Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπαίχτες μου, τους προπονητές μου, όλους τους ανθρώπους των ομάδων που έπαιξα, στους αντιπάλους μου".

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του, σύσσωμος ο μπασκετικός κόσμος έσπευσε να του αποδώσει τα δέοντα.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος