Τι έκανες πάλι Luka Doncic;

Το Ολυμπιακό ντεμπούτο του Σλοβένου σούπερ σταρ θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες.

Το τουρνουά μπάσκετ έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι δύο πρώτες ημέρες του το επιβεβαιώνουν. Αρχικά, ήταν οι Γάλλοι εκείνοι που τράβηξαν επάνω τους τα φώτα κερδίζοντας τις ΗΠΑ με 83-76. Το εν λόγω ματς μονοπωλούσε τις συζητήσεις μέχρι σήμερα το πρωί, όταν ο Luka Doncic έκανε πράγματα και θαύματα στον αγώνα της Σλοβενίας με την Αργεντινή.

Μία μυθική εμφάνιση

Στην πρώτη του ever συμμετοχή σε Ο.Α., ο σταρ των Dallas Mavericks 'έγραψε' 48 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ στη νίκη της ομάδας του με 118-100 επί των πάντοτε αξιόμαχων Αργεντινών. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Buckets \\: (@buckets)

Στο ημίχρονο, ο Doncic είχε ήδη 31 π., με άπαντες να κάνουν αναφορά στο ρεκόρ του τεράστιου Βραζιλιάνου Oscar Schmidt. O τελευταίος κρατάει ακόμη το ρεκόρ πόντων σε ένα ματς Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, το 1988, είχε βάλει 55 π. εναντίον της Ισπανίας. Με τη φόρα που έχει ο Doncic δεν θα μας κάνει εντύπωση αν το πλησιάσει εκ νέου. 

Το προφίλ 

 

Live look at Luka Doncic tonight 😂🤖 #Tokyo2020 | #Basketball

Posted by FIBA on Monday, July 26, 2021

Ο γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου του 1999, ύψους 2 μέτρων και ενός εκατοστού γκαρντ των Dallas Mavericks είναι -σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί- είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Μεγαλωμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά στα παρκέ, ο Luka έχει επισκεφτεί σχεδόν όλα τα γήπεδα που έπαιξε ο πατέρας του, Saša, σχεδόν πάντοτε πηδώντας μέσα στον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο για να κάνει μερικά σουτάκια.

Τον Ιούνιο του 2018, ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης διέσχισε τον Ατλαντικό μετά από μια θεωρητικά τέλεια σεζόν, που ξεκίνησε με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από την εθνική ομάδα της Σλοβενίας και ολοκληρώθηκε με την Ευρωλίγκα της Βασίλισσας. Ο Doncic έγινε ο νεότερος MVP τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στο Final Four του Βελιγραδίου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NBA (@nba)

Παρά το βαρύ βιογραφικό, οι Αμερικάνοι scouters είχαν αμφιβολίες αναφορικά με την ετοιμότητά του για τον μαγικό πλανήτη, την ταχύτητά του σε σχέση με τους guards της απέναντι όχθης και γενικότερα την αθλητικότητά του. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν νεαροί που ίπτανται, κυριολεκτικά, πάνω από αντιπάλους. 

Στο draft του 2018, επιλέχθηκε τελικά στο νο.3 από τους Atlanta Hawks, οι οποίοι τον αντάλλαξαν με τον Trae Young (νο.5 από τους Mavericks), μία τουλάχιστον ζόρικη απόφαση για κάθε εμπλεκόμενο. Οι DeAndre Ayton και Marvin Bagley III προτιμήθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις, λογικές επιλογές καθώς Phoenix Suns και Sacramento Kings χρειαζόντουσαν απελπισμένα αθλητικότητά για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που είχαν οι τότε πεντάδες τους.

Ευτυχώς για τον ίδιο τον Σλοβένο σούπερ σταρ, η επιλογή των Mavericks συνοδεύτηκε από την προσταγή του Rick Carlisle: "Πιστεύουμε πάρα πολύ σε σένα και θα έχεις την ελευθερία να δείξεις ποιος είσαι μέσα στο παρκέ". Η ομάδα του Ντάλας προέρχεται από συνεχόμενες απογοητευτικές χρονιές, μετά το πρωτάθλημα του 2011. Ο Dirk Nowitzki, MVP εκείνων των τελικών, στη δύση πλέον της σπουδαίας καριέρας του, πήρε τον μικρό Σλοβένο υπό την προστασία του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, άπαντες έγιναν μάρτυρες της μεταμόρφωσής του από ένα φιλόδοξο project σε έναν πραγματικό σταρ του ΝΒΑ, κάτι που επιβεβαιώνει και η παρουσία του στο εξώφυλλο του NBA 2K22.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος