Για πολλούς, οι κορυφαίοι αθλητές αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά στην πραγματικότητα το να γίνει κάποιος ένας από αυτούς είναι μακρινό όνειρο. Μία έρευνα που δημοσιεύεται στο Global Odds Index χρησιμοποιεί δεδομένα ώστε να ρίξει φως στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Δείκτης Επαγγελματιών Αθλητών επικεντρώνεται σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα ώστε να δώσει μια εικόνα της πιθανότητας του να γίνει κάποιος επαγγελματίας αθλητής. Ο δείκτης αποκαλύπτει δύο πράγματα: Ποιες χώρες παράγουν το υψηλότερο ποσοστό κορυφαίων επαγγελματιών σε κάθε άθλημα και σε ποιες χώρες οι άνθρωποι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να γίνουν κορυφαίοι αθλητές σε κάθε άθλημα.

> Διάβασε ακόμη: Το πόλο θα έπρεπε να είναι το εθνικό μας σπορ

Τα δεδομένα δείχνουν ποιες χώρες υπεραποδίδουν σε σχέση με τον πληθυσμό τους και ποιες χώρες έχουν επωφεληθεί από στρατηγικές και επενδύσεις που ακολουθούν στο πεδίο του αθλητισμού υπό την ηγεσία της κυβέρνησης.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η δημοτικότητά του αθλήματος, καθιστά δυσκολότερο το να γίνει κάποιος επαγγελματίας του χώρου. Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός για λίγες θέσεις με φυσικό επακόλουθο να περιορίζονται οι ευκαιρίες για εξέλιξη ακόμη και σε νέους με ταλέντο.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 11.000 νέοι στο σύστημα ακαδημιών εξέλιξης του αγγλικού ποδοσφαίρου, οι οποίοι εκπαιδεύονται τακτικά σε επαγγελματικούς συλλόγους. Λιγότερο από το 0,5% όσων εισέρχονται στο σύστημα σε ηλικία εννέα ετών, θα κερδίσει κάποια μέρα χρήματα από το ποδόσφαιρο. 

ΜΠΑΣΚΕΤ

Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν μπάσκετ σε όλο τον κόσμο, σε επαγγελματικά πρωταθλήματα και εθνικές ομάδες που έχουν συσταθεί σε 213 χώρες. Τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου επηρεάζουν το επίπεδο που θα καταφέρει να φτάσει κάποιος.

Το μέσο ύψος παικτών του NBA είναι αυτή τη στιγμή 1,99μ. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα υπάρχει το έντονο στοιχείο εμφάνισης του αθλήματος στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

ΤΕΝΙΣ

Το τένις παίζεται από 87 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται στην Κίνα, την Ινδία ή τις ΗΠΑ. Το ATP Tour, το οποίο περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα τουρνουά σε επαγγελματικό επίπεδο, φιλοξενεί περισσότερους από 1.800 παίκτες. Ο Roger Federer και ο Rafael Nadal μοιράζονται το ρεκόρ για τον αριθμό των Grand Slam που έχουν κερδηθεί στην ιστορία με 20 ο καθένας κι ακολουθεί ο Novak Djokovik με 19.

> Διάβασε ακόμη: Ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι ο επιμένων που στο τέλος νικά

Αυτή η τριάδα κυριάρχησε στο τένις για σχεδόν δύο δεκαετίες, και διαθέτουν ύψος μεταξύ 1,85m-1,88m, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τους παίκτες του τένις. Μόνο 5 άντρες παίκτες με ύψος κάτω του 1,83 μ. έχουν βρεθεί στους 10 κορυφαίους του αθλήματος από το 2010 και μόνο 5 άνδρες παίκτες με ύψος μικρότερο από αυτό, έχουν κερδίσει το Wimbledon από το 1980. Οι πιθανότητες να διαθέτετε αυτό το ύψος είναι μικρές. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, μόλις το 14,7% των ενηλίκων ανδρών υπερβαίνει αυτό το ύψος.

ΣΤΙΒΟΣ

Με τις βάσεις τους στην Αρχαία Ελλάδα, η γοητεία πολλών αθλημάτων στίβου εξακολουθεί να είναι η πανάρχαια απλότητά τους: ο αγώνας για να τρέξει ο ταχύτερος, το αγώνισμα για να αποφασίσει ο ισχυρότερος, η πρόκληση για να πηδήξει ο πιο μακρινός. Τα τελευταία χρόνια, τη δάδα του στίβου μεταφέρουν διάσημοι αθλητές όπως ο Usain Bolt, ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα 100 μέτρα σε χρόνο κάτω από 9,70 δευτερόλεπτα, και η οκτώ φορές Ολυμπιονίκης Veronica Campbell Brown. 

Οι γεωγραφικές ιδιορρυθμίες παραμένουν πηγή γοητείας, από την κυριαρχία της Τζαμάικα στα σπριντ μέχρι το γεγονός ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων από τη φυλή Kalenjin της Κένυας, που αποτελείται από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν κερδίσει πάνω από το 70% όλων των χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων της Κένυας.

Η Μεθοδολογία

  • O Δείκτης Επαγγελματιών Αθλητών αναλύει τα δημοφιλή ομαδικά και ατομικά αθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για κάθε άθλημα, συντάχθηκε μια λίστα των κορυφαίων αθλητών με βάση την τελευταία ολοκληρωμένη σεζόν ή την κατάταξη. 
  • Για τα ομαδικά αθλήματα, τα δεδομένα των παικτών συλλέχθηκαν από κάθε ομάδα που εντάσσεται στο κορυφαίο εθνικό πρωτάθλημα των 35 χωρών με την υψηλότερη κατάταξη στον κόσμο. Στα ατομικά αθλήματα, εντάχθηκαν οι παίκτες που φιγουράρουν στη διεθνή κατάταξη κάθε αθλήματος. Οι αθλητές κατατάχθηκαν ανά χώρα με βάση την εθνικότητά τους. Σε περιπτώσεις πολλαπλών εθνικοτήτων, οι αθλητές κατατάχθηκαν με βάση χώρα γέννησής τους.
  • Το ποσοστό κορυφαίων αθλητών  υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εξίσωση: Συνολικός αριθμός κορυφαίων αθλητών από κάθε χώρα / Συνολικός αριθμός κορυφαίων αθλητών σε κάθε άθλημα.

* Μπορεί κανείς να δει αναλυτικά όλα τα στοιχεία και ποσοστά της έρευνας εδώ.