Πώς θα θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Όλα όσα κρατάμε από το Τόκιο και την 32η Ολυμπιάδα της σύγχρονης ιστορίας.

H 32η Ολυμπιάδα της σύγχρονης ιστορίας έφτασε στο τέλος της. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, έχοντας προηγουμένως καταφέρει να αποτελέσουν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αθλητικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών για πολύ προφανείς λόγους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ένας χαρακτηρισμός που θα τους ταίριαζε απόλυτα είναι ο όρος Covid Olympics.

Παρόλες τις προκλήσεις, μετά από 17 ημέρες κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι το σημείο τερματισμού, δίνοντας κάποιες πολύ ιδιαίτερες στιγμές και κερδίζοντας ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Το Esquire καταλήγει σε όλο όσα θα θυμόμαστε από αυτούς.

Το bromance των Mutaz Essa Barshim και Gianmarco Tamberi

Σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Mutaz Essa Barshim από το Κατάρ και ο Gianmarco Tamberi από την ιταλία αποφάσισαν να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, μετά από δύο ώρες στον τελικό του αγωνίσματος.

Οι δύο αθλητές προπονούνται μαζί, είναι φίλοι και μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα. Επομένως, όταν κανείς από τους δύο τους δεν μπόρεσε να περάσει τα 2,39 μ., έγινε η σχετική ερώτηση από τον Barshim στους αρμόδιους φορείς. Και η απάντηση ήταν 'ναι'.

Τα δάκρυα της Άννας Ντουντουνάκη και η θετική ενέργεια του Εμμανουήλ Καραλή

Η Άννα Ντουντουνάκη πραγματοποίησε έναν σπουδαίο αγώνα στα 100 μέτρα πεταλούδας και τον ημιτελικό του αγωνίσματος. Παρά την τεράστια προσπάθειά της και την κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ έμεινε εκτός οκτάδας. Στις δηλώσεις της δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, συγκλονίζοντας τους πάντες.

Από την πλευρά του, ο Εμμανουήλ Καραλής -στην παρθενική συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες- έφτασε μία ανάσα από το μετάλλιο καταλαμβάνοντας έτσι την 4η θέση στον τελικό του άλματος επί κοντώ. Ο Έλληνας πρωταθλητής μετά το τέλος του τρομερού αγώνα του, έσπευσε να κάνει μία αφιέρωση στους γονείς του, δείχνοντας μία επιγραφή με το μήνυμα "Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά". Ο ίδιος ήταν μία πηγή θετικής ενέργειας και (απ)έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει.

Η ανίκητη Τζαμαϊκανή

Η βασίλισσα των σπριντ Elaine Thompson-Herah υπερασπίστηκε το στέμμα της τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μ., δείχνοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την οποιαδήποτε να γίνει η πιο γρήγορη γυναίκα του πλανήτη.

Η Simone Biles και το θέμα της ψυχικής υγείας των αθλητών

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simone Biles (@simonebiles)

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ανέδειξαν τη μεγάλη σημασία που έχει η καλή ψυχική υγεία για τους αθλητές. Με την Simone Biles αλλά και πολλούς άλλους αθλητές να μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη, το "Νους υγιής εν σώματι υγιεί" έγινε πιο επίκαιρο και πιο σημαντικό από ποτέ. 

Ο Τom Daley και το πλέξιμο

Πώς θα θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΤόκιοGetty Images

Ο Βρετανός αθλητής της κολύμβησης και των καταδύσεων Tom Daley φωτογραφήθηκε να πλέκει στις εξέδρες για να χαλαρώσει. Οι εικόνες του φυσικάν έγιναν viral, με πολλούς να ενθουσιάζονται με το χόμπι του. Ο ίδιος ανέφερε στο Instagram του ότι "το πλέξιμο είναι ένας τρόπος για να βρω ηρεμία καθώς απαλλάσσει από το άγχος". Ο Ολυμπιονίκης -κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, μάλιστα, έπλεξε μεταξύ άλλων θήκες για τα μετάλλιά του, ενώ πολλές από τις δημιουργίες του βγαίνουν σε δημοπρασία ώστε να προσφέρει τα έσοδα σε φιλανθρωπίες.

Η εθνική πόλο, η πιο 'καρυδάτη' εθνική μας ομάδα, σε όλα τα σπορ, ever

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, σε μία πραγματικά τεράστια επιτυχία. Πέρα από το αγωνιστικό σκέλος όμως, οι Έλληνες πολίστες δίδαξαν ήθος, ενσυναίσθηση και ευαισθησία. Τόσο οι δηλώσεις τους -με προεξέχουσες εκείνες του αρχηγού Γιάννη Φουντούλη μετά τον νικηφόρο ημιτελικό- όσο και το γεγονός πως αποφάσισαν αμέσως να μοιραστούν ένα τεράστιο πριμ με τους πυρόπληκτους δείχνουν για τι ακριβώς χαρακτήρες πρόκειται.

Zverev μαγικός

Την ώρα που κάποιοι μιλούν για το πόσο τους αρέσει η μαστίχα όταν καταστρέφεται η χώρα τους, κάποιοι άλλοι φροντίζουν με αποφασιστηκότητα και συγκέντρωση να κερδίσουν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο τένις. Ο 24χρονος Alexander Zverev ήταν εκείνος που κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος Γερμανός που φτάνει μέχρι το πρώτο σκαλί του βάθρου στο εν λόγω σπορ, παίζοντας το τένις της ζωής του στην Ιαπωνία.

Η ξεχωριστή Raven Saunders

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021 ΡΕΙΒΕΝ ΣΟΝΤΕΡΣGetty Images

Η Αμερικανίδα Raven Saunders, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην σφαιροβολία  με 19.79μ, ήταν μία από τις ξεχωριστές φιγούρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Αγωνίστηκε με τη μάσκα του 'Τζόκερ' και τα μαλλιά βαμμένα μπλε και πράσινα ως ο κακός του Μπάτμαν, πραγματοποίησε έναν αισθησιακό χορό για να γιορτάσει το ασημένιο μετάλλιο και πήρε πόζες μοντέλου, τυλιγμένη με τη σημαία των ΗΠΑ. Για τον τελικό, άλλαξε τη μάσκα της και χρησιμοποίησε αυτή του απίθανου Hulk, που είναι και το παρατσούκλι της. 

Το ασύγκριτο coolness του Μίλτου Τεντόγλου

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος ξεχώρισε και για πολλά άλλα πράγματα πέρα από τις επιδόσεις του. Αρχικά εμφανίστηκε με γυαλιά ηλίου και απέδωσε έναν φόρο τιμής στο ιαπωνικό manga One Piece, έπειτα έκανε επικές δηλώσεις και γενικά μας έδειξε ότι είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τύπος.

H Allyson Felix έγραψε ιστορία

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2021 ΑΛΙΣΟΝ ΦΙΛΙΞGetty Images

Η 35χρονη Αμερικανίδα σπρίντερ, έχοντας πια στη συλλογή της 11 Ολυμπιακά μετάλλια σε 5 Ολυμπιάδες, ξεπέρασε τον θρυλικό Carl Lewis, με 10. Το παλμαρέ της περιλαμβάνει πλέον 7 χρυσά, 3 ασημένια και ένα χάλκινο.

Το παιδί-θαύμα

Η13χρονη skateboarder Nishiya Momiji από την Ιαπωνία ήταν μία ακόμη αθλήτρια που έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο street skateboarding γυναικών, ούσα λίγους μήνες μικρότερη από την Αμερικανίδα Marjorie Gestring, τη χρυσή ολυμπιονίκη στα 3μ. τραμπολίνο των καταδύσεων, στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, το 1936. Η Gestring ήταν 13 ετών και 267 ημερών όταν θριάμβευσε στο Βερολίνο, ενώ η Momiji έχει γεννηθεί στις 30 Αυγούστου του 2007. Φυσικά, αποτελεί τη νεότερη Χρυσή Ολυμπιονίκη της ιστορίας. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φώτη Ιωαννίδη, ποιος αμυντικός σε έχει δυσκολέψει περισσότερο;

Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ομάδας μίλησε στο Esquire για δυσκολότερους αντιπάλους και αγαπημένους συμπαίκτες.

Γραφει Μπαμπης Δουκας