Η μεγάλη ώρα του Jack Grealish

Ο χαρισματικός Άγγλος ποδοσφαιριστής κλείνει σήμερα τα 26 και άπαντες στο Νησί αναρωτιούνται αν μπορεί να ξεχωρίσει και στο επόμενο επίπεδο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Jack Grealish -που σήμερα κλείνει τα 26 του χρόνια- μοιάζει να ζει τη στιγμή του. Ή πιο ορθά, να διανύει την πορεία εκείνη της καριέρας του που είχε ονειρευτεί σαν παιδί. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός είναι εδώ και έναν μήνα παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει συμπαθητικές εμφανίσεις με την εθνική Αγγλίας στο EURO 2020

Η μετακίνησή του από την Άστον Βίλα στην ομάδα του Pep Guardiola συζητήθηκε αρκετά, για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν και το κόστος της: Η μεταγραφή του στοίχησε 100 εκατ. λίρες, κάτι που την καθιστά την ακριβότερη που έγινε ποτέ στο Νησί για Άγγλο ποδοσφαιριστή. Αξίζει όμως όντως τόσα χρήματα;

Το προφίλ

Έχοντας εξελιχθεί στον key man του club από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του, την Άστον Βίλα, ο Jack Grealish όχι απλά έχει αποδείξει πως ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο αλλά επίσης ότι διαθέτει την ικανότητα να ξεχωρίσει σε αυτό, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις του την περασμένη σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα. 

Η μεγάλη ώρα του Jack GrealishGetty Images

Είτε αγωνιζόμενος σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τους επιθετικούς, είτε σε κάποια από τις πτέρυγες της επίθεσης (κυρίως στην αριστερή), ο άσος από το Μπέρμπιγχαμ δείχνει να έχει τον τρόπο του. Δεν είναι δεκάρι, δεν είναι επιθετικός και γενικά αποδίδει καλύτερα σε πιο ελεύθερους ρόλους.

ΤΖΑΚ ΓΚΡΙΛΙΣ 2Getty Images

Είναι ένας εξαιρετικά προικισμένος τεχνικά παίκτης, με τέλειο κοντρόλ και χειρισμό, που (απελπιστικά) δύσκολα του παίρνει κανείς την μπάλα από τα πόδια. Ξέρει πώς να βρίσκει χώρους, γνωρίζει πώς, πού και πότε να πασάρει, έχει ιδιαίτερη ροπή στο να κινείται περισσότερο κάθετα παρά οριζόντια και γενικά είναι ικανός στο να λύνει κλειστές άμυνες.

Είναι πολλά τα λεφτά

Επιστρέφουμε στο βασικό ερώτημα: Είναι τα 100 εκατ. λίρες ένα ποσό αντάξιο του ταλέντου και του potential του Jack Grealish; Δεδομένου πως μιλάμε για έναν από τους καλύτερους dribblers στην Premier League αλλά και έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στις θέσεις από το κέντρο και μπροστά, παράλληλα και συμπληρωματικά με τα νούμερα που διακινούνται πια στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η τιμή της μεταγραφής του μοιάζει λογική - ακόμη κι αν μιλάμε για αριθμούς που πλέον μόνο clubs σαν τις Παρί Σεν Ζερμέν, Σίτι και Γιουνάιτεντ μπορούν να προσεγγίσουν. 

ΤΖΑΚ ΓΚΡΙΛΙΣ 4Getty Images
ΤΖΑΚ ΓΚΡΙΛΙΣ 3Getty Images

Θα πρέπει όμως κανείς να το δει και σε σχέση με τις άλλες διαθέσιμες επιλογές της αγοράς. Για παράδειγμα, πόσο αξίζει συγκριτικά ο Kevin De Bruyne ή ο Son Heung-min; Δεν πρέπει επιπροσθέτως να αγνοούμε και εκείνους που έχουν αντίθετη άποψη από τον Pep Guardiola για την αξία του νέου του ποδοσφαιριστή. 

"Δεν εκτιμώ το ταλέντο του. Είναι ο παίκτης με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στην Premier League μόνο και μόνο επειδή κρατά πολλή ώρα την μπάλα. Δεν αντιδρά γρήγορα, δεν πασάρει όταν πρέπει και κάνει πολλές άσκοπες επαφές" έλεγε πριν λίγο καιρό ο Roy Keane.

Πού βρίσκεται λοιπόν η αλήθεια; Μάλλον θα συνταχθούμε με την άποψη του πάντοτε έγκριτο Transfermarkt, που τον κοστολογεί στα 65 εκατ. Ευρώ (ή 55 εκατ. λίρες αν προτιμάς). Ναι, αυτή θα ήταν μία πιο σωστή χρηματιστηριακή προσέγγιση. Αλλά όπως και σε κάθε άλλη κοστοβόρα μεταγραφή, τις απαντήσεις τις δίνει το φινάλε της σεζόν.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος